Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 24 / 2 / 0
Cześć, postanowiłem założyć ten temat ze względu na to, że nie znalazłem nic podobnego.

Chciałbym abyśmy skupili się na substancjach, które głównie pozwalają zapomnieć, a nie zapobiegać traumie.

Chciałbym również, aby ten temat miał jakieś rady, co można robić w życiu po ciężkim wydarzeniu bez jakiejkolwiek farmakologii.

Od siebie mogę dodać oczywiście aktywność fizyczną i szukanie nowych zainteresowań.

Ciekawi mnie jeszcze wasza opinia o MDMA+MDA, ponieważ nie widziałem kompletnie nic o użyciu tych substancji razem w leczeniu PTSD.
  • 586 / 123 / 0
Mi pomogla psylocybina i przerobiłem sobie te traumy. Teraz juz ponad rok od tego progresu nie powraca to konkretne zdarzenie.
  • 205 / 64 / 0
Większość substancji pozwala zapomnieć. Czy to wóda, opio, benzo, stimy. Haczyk polega na tym że niestety tylko na chwilę. Psychodeliki rzeczywiście mogą nieść za sobą trwały efekt ale dywagacje o tym zostawiam bardziej doświadczonym userom. Ja tripa który niósłby za sobą jakieś dalekosiężne zmiany nie przeżyłem.

A z niefarmakologicznych to wiadomo że terapia.
  • 66 / 7 / 0
Bardzo ważny temat…Na mega stany pomagają doraźnie brane benzodiazepiny….ale to pomaga na chwile. Ogólnie z tego co wiem z PTSD pracuje się na terapii przechodząc jeszcze raz przez traumatyczne wydarzenia…powinno się ponownie „odtworzyć” sytuacje, zdarzenia z doświadczonym paychotraumatologiem/psychologiem który wie jak pomóc…ogólnie sam się zmagam z różnymi traumami które prześladują mnie od lat…doszły nowe i nie jest lekko…Napiaalem co mi pomaga w kryzysowych sytuacjach, czyli leki benzodiazepinowe ( pomagają nie leczą PTSD)
  • 506 / 110 / 0
Psychodeliki jedynie
  • 66 / 7 / 0
Czytałem że leczniczo podawane w trakcie sesji terapeutycznych MDMA, również jest stosowane w leczeniu PTSD…Ale do tego są terapeuci i odpowiednie warunki aby to dało efekt leczniczy…są video o tym na YT
Chętnie poznam inne metody/srodki które pomagają ze skutkami stresu pourazowego….
ODPOWIEDZ
Newsy
Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.