Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 27 / 2 / 0
Cześć, postanowiłem założyć ten temat ze względu na to, że nie znalazłem nic podobnego.

Chciałbym abyśmy skupili się na substancjach, które głównie pozwalają zapomnieć, a nie zapobiegać traumie.

Chciałbym również, aby ten temat miał jakieś rady, co można robić w życiu po ciężkim wydarzeniu bez jakiejkolwiek farmakologii.

Od siebie mogę dodać oczywiście aktywność fizyczną i szukanie nowych zainteresowań.

Ciekawi mnie jeszcze wasza opinia o MDMA+MDA, ponieważ nie widziałem kompletnie nic o użyciu tych substancji razem w leczeniu PTSD.
  • 586 / 123 / 0
Mi pomogla psylocybina i przerobiłem sobie te traumy. Teraz juz ponad rok od tego progresu nie powraca to konkretne zdarzenie.
  • 205 / 64 / 0
Większość substancji pozwala zapomnieć. Czy to wóda, opio, benzo, stimy. Haczyk polega na tym że niestety tylko na chwilę. Psychodeliki rzeczywiście mogą nieść za sobą trwały efekt ale dywagacje o tym zostawiam bardziej doświadczonym userom. Ja tripa który niósłby za sobą jakieś dalekosiężne zmiany nie przeżyłem.

A z niefarmakologicznych to wiadomo że terapia.
  • 66 / 7 / 0
Bardzo ważny temat…Na mega stany pomagają doraźnie brane benzodiazepiny….ale to pomaga na chwile. Ogólnie z tego co wiem z PTSD pracuje się na terapii przechodząc jeszcze raz przez traumatyczne wydarzenia…powinno się ponownie „odtworzyć” sytuacje, zdarzenia z doświadczonym paychotraumatologiem/psychologiem który wie jak pomóc…ogólnie sam się zmagam z różnymi traumami które prześladują mnie od lat…doszły nowe i nie jest lekko…Napiaalem co mi pomaga w kryzysowych sytuacjach, czyli leki benzodiazepinowe ( pomagają nie leczą PTSD)
  • 510 / 110 / 0
Psychodeliki jedynie
  • 66 / 7 / 0
Czytałem że leczniczo podawane w trakcie sesji terapeutycznych MDMA, również jest stosowane w leczeniu PTSD…Ale do tego są terapeuci i odpowiednie warunki aby to dało efekt leczniczy…są video o tym na YT
Chętnie poznam inne metody/srodki które pomagają ze skutkami stresu pourazowego….
ODPOWIEDZ
Newsy
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.