Dział o sprawach, w których zarzut nie opiera się na Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Cześć. Jestem studentem informatyki i zacząłem się zastanawiać czy ewentualny przypał nie wpłynąłby negatywnie na moją przyszłość. Regularnie palę mj i okazjonalnie wciągam koks na imprezach. Kupuję koks i zioło w ilościach nie przekraczających 5g, wszystko przeznaczam na własny użytek. Czy w przypadku przypału mogłoby mi grozić coś więcej niż grzywna/prace społeczne/zawiasy? Czy sąd powiadomiłby pracodawcę u którego odbywam praktyki? Czy firmy IT mogą wymagać zaświadczenia o niekaralności?
  • 1287 / 327 / 12
jeśli chciałbyś robić dla kogoś to może być lipa ale jak dla siebie to wyjebane
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 6 / / 0
Docelowo chciałbym pracować samemu na JDG, ale wypadało by przed tym popracować troche na UOP albo B2B jako junior i właśnie z tego powodu boję się że przypał przekreśliłby moje plany na przyszłość.
  • 74 / 13 / 0
Nikt Cię w żadnej firmie IT nie będzie pod tym kątem sprawdzał. Chyba, że byś chciał pracować w sektorze publicznym to wtedy możliwe. Ale w prywatnej firmie nikt nie będzie wymagał zaświadczenia o niekaralności.
  • 1997 / 120 / 0
13 sierpnia 2024Dkshrm pisze:
Cześć. Jestem studentem informatyki i zacząłem się zastanawiać czy ewentualny przypał nie wpłynąłby negatywnie na moją przyszłość.
Większość firm w PL ma na to wyjebane. Jak zaczynałem pracę w it to miałem kilka lat w zawiasach i kuratora, dlatego od razu ze studenckiej umowy o dzieło skoczyłem na b2b (jdg). Raz, że mogłem brać fuchy na boku, dwa, że nikt nie miał prawa sprawdzić mnie w rejestrze. Zaraz po zatarciu wybyłem na zachód, tam weryfikowanie kandydatów pod tym względem to norma.
  • 14 / 1 / 0
13 sierpnia 2024Dkshrm pisze:
Cześć. Jestem studentem informatyki i zacząłem się zastanawiać czy ewentualny przypał nie wpłynąłby negatywnie na moją przyszłość. Regularnie palę mj i okazjonalnie wciągam koks na imprezach. Kupuję koks i zioło w ilościach nie przekraczających 5g, wszystko przeznaczam na własny użytek. Czy w przypadku przypału mogłoby mi grozić coś więcej niż grzywna/prace społeczne/zawiasy? Czy sąd powiadomiłby pracodawcę u którego odbywam praktyki? Czy firmy IT mogą wymagać zaświadczenia o niekaralności?
Jeżeli praca nie będzie wymagała zaświadczenia o niekaralności to bez problemu.

Natomiast jeżeli będzie już jakaś wpadka to trzeba wykonać karę orzeczoną wyrokiem i czekać na zatarcie skazania. Polecam Rozdział  XII Zatarcie skazania w kodeksie karnym.
  • 2115 / 629 / 0
U mnie IT w jednym miejscu wymagało zaświadczenia - audyty procedur, infrastruktury i sprzętu. Jakieś programistyczne zlecenia, nie sądzę, ale tak jak wyżej Ci koledzy napisali. Przy okazji - jest tu też dlaczego warto wykonywać karę, bo inaczej bieg do zatarcia nie rusza. "W razie przypału" info o wnioskowaniu w przypadku max 3 lat też warto znać.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 683/roz-12
§  2.  Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.

Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.