Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 992 / 25 / 0
Ja kiedyś odbierałem paczkę z litwy na poste restante, nie było problemu.
  • 418 / / 0
Paoliusz pisze:
Dlatego jeśli już próbować zamawiać coś na poste restante to nie na dane odbiorcy, tylko na hasło odbioru. Teoretycznie przez pocztę polską takiej paczki nie można wysyłać, ale odebrać? Jeżeli wysłana z zagranicy to jaki problem? A skoro znamy hasło odbioru, to z jakiej racji na poczcie mieliby nam paczki nie dać? I w ten sposób Hóia mają policjanci jak taką paczkę skontrolują! Jedynie musieliby chyba stać pod pocztą, albo sporządzać rysopis na podstawie zeznań pracownika poczty :-p .
Zrozum że kontrola odbywa się wcześniej. Zanim paczka przyjdzie na pocztę. W razie przypalu panowie juz czekaja :-) .
Ω
  • 459 / 2 / 0
Zrozum że kontrola odbywa się wcześniej. Zanim paczka przyjdzie na pocztę. W razie przypalu panowie juz czekaja :-) .
Serio? A ja myślałem, że mają taką budkę antynarkotykową z kompaktowym psem przy każdej poczcie... :rolleyes:

W razie przypału można nie odebrać. Oczywiście zakładając, że będzie im się chciało tydzień stać nieoznakowanym przed/koło poczty, to można, ot tak, przechadzać się obok poczty, żeby wyczaić, czy charakterystyczny nietutejszy pojazd nie stoi. Zwłaszcza, w małej miejscowości, gdzie samochody pracowników poczty są znane.

Pewnie, można przysłać na czysty adres. Ale w przypadku kontroli i tak narobi się syfu jak nie sobie, to znajomemu. I tak źle i tak niedobrze.
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 418 / / 0
Paoliusz pisze:
Serio? A ja myślałem, że mają taką budkę antynarkotykową z kompaktowym psem przy każdej poczcie... :rolleyes:
W tamtej wypowiedzi brzmiałeś tak jakbyś nie do końca to ogarniał.
Ω
  • 451 / 13 / 0
kolega sobie jaja robi %-D , dość przesrane jest jak "złapią" celnicy , a co do tajniaków czyhających przed pocztą to na pewno będą gdyby paczka tak wpadła , nie wierze że by się do premi nie chciało dorobić kilku osobom , no i prestiż komendy , znów rozbili podziemie narkotykowe
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 934 / 12 / 0
Paoliusz pisze:
Dlatego jeśli już próbować zamawiać coś na poste restante to nie na dane odbiorcy, tylko na hasło odbioru. Teoretycznie przez pocztę polską takiej paczki nie można wysyłać, ale odebrać? Jeżeli wysłana z zagranicy to jaki problem? A skoro znamy hasło odbioru, to z jakiej racji na poczcie mieliby nam paczki nie dać? I w ten sposób Hóia mają policjanci jak taką paczkę skontrolują! Jedynie musieliby chyba stać pod pocztą, albo sporządzać rysopis na podstawie zeznań pracownika poczty :-p .
A tego już im się raczej nie będzie chciało - w tym czasie mogliby zarobić kilka stówek z mandatów, albo podbić statystyki gimbazą z pół lufki.
Ty chyba nie do końca rozumiesz jak to działa. Ktoś nadając przesyłkę spoza Polski może ją adresować jako poste restante, bo to nic nie znaczący dopisek dla poczty przyjmującej i jest traktowany jak zwyczajny list, pytanie było czy poczta akceptuje poste restante nadawane z zagranicy i tak nie ma z tym problemu. To o czym ty mówisz to coś funkcjonującego w jakimś określonym kraju w ramach jednej firmy, nie będziesz mógł nawet nadać takiej przesyłki do Polski nie mówiąc już o zastanawianiu się co poczta polska z nią zrobi.
  • 459 / 2 / 0
Za wikipedią:
Poste restante (wym. post restãt fr. "poczta pozostająca") – sposób wysyłki polegający na dostarczeniu przesyłki pod adres dowolnego urzędu pocztowego, wygodny dla odbiorcy, zamiast pod jego adres. Nie musi to być urząd "właściwy" miejscu zamieszkania, nie musi to być nawet urząd w miejscowości, w której mieszka. Może to być też przesyłka na hasło, bez imienia i nazwiska adresata
Cały myk polega na tym, że takiej paczki na hasło nie można wysłać z PP, ale można ODEBRAĆ. Dlatego, że zagraniczne urządy pocztowe mają widocznie inne prawo w kwestii wysyłania takich przesyłek. Nie wiem, w którym miejscu wyczytałeś, że dotyczy to konkretnej firmy w konkretnym kraju. :nuts:

I nie jest to dopisek nic nie znaczący. Jest to informacja dla poczty, że paczka ma tam czekać: Poste Restante - fr. Poczta Pozostająca. :rolleyes:
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
Planuje sprowadzic sobie Diplopterys cabrerana 50g z sklepu internetowego magicznemuchomory.pl z holandi na post restante. Roslina jest jesli sie nie myle legalna ale zawarte w niej DMT juz nie. W razie jakis problemow zawsze moge powiedziec ze sluzy ona tylko do celow czysto naukowych. Ale nie wiem. Co o tym myslicie?
  • 934 / 12 / 0
pokarz mi międzynarodową usługę jakiejkolwiek poczty umożliwiającej nadanie listu bez adresata z hasłem odbioru, jestem niezmiernie ciekaw gdzie takie coś znalazłeś. Te hasło do odbioru nasza poczta skąd niby zna> Na liście jest to napisane lol
  • 459 / 2 / 0
Nooo, tak :-D

P.S.
Wysłać to pół problemu. Jak zza granice wysyłają, to skąd mają wiedziec, czy ktoś nie nazywa się Gargamelos Blebleble. Problem jest jedynie przy odbiorze. Bo jak trafi się na upierdliwych pracowników poczty, typu: "I co z tego, że znasz hasło?! Lepiej, żeby ta paczka tu zgniła, niż miałbym/miałabym ci ją dać, chłopcze!" - Ale to już kwestia przekupności/trzymania zasad przez nich.

@Kuban13
Możesz słać. Jak roślina nie jest nielegalna to ci nie zatrzymają. Tak jakby peyotle zatrzymywali...

-Rady tego użytkownika są niewiążące i mogą się zmienić w każdej chwili. Słuchasz ich na własne ryzyko! (C)-
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2013 przez Paoliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.