Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 370 / 21 / 0
@V.
oksykodon jak najbardziej jest dostępny w szpitalach, na SOR, OIOMie etc. W ampułkach po 10mg (nie pamiętam nazwy handlowej, ale mogę sobie zaraz "przypomnieć"), nie wiem, czy mają szkiełka mocniejsze niż 10mg, ale podejrzewam, że tak. Wisisz mi zatem oksykodon, pozdrawiam :cool:
luminal_100
  • / / 0
Re: Co powiedzieć lekarzowi
Nieprzeczytany post autor: luminal_100 »
Jest w szkle oxy i chyba nazywa się oxynorm ale jakie dawki to niechce mi się szukać ale jak kiedyś patrzyłem ile kosztuje na mp to tao było było chyba 2rodzaje szkieł
  • 627 / 66 / 0
zgadza się, oxynorm to oxi w szkle. ale chwila moment... jest to tak rzadko używany lek (w sensie niewielu pacjentów go używa i jest bardzo drogi), że nie trzymają go na stanie. zamiennikiem jest morfina. jeśli już zaistnieje sytuacja do podania tak silnego leku p/ból to podają morfinę. bo jest tania i dobra hehe.
w każdym szpitalu, w którym leżałam, także onko, zamiast oxycontinu, który powinnam brac, podawano mi majkę.
jedyne placówki, które posiadają oxi, zarówno w postaci tabletek, jak i ampułek to hospicja.

Halik, jak udowodnisz, że jednak szpitale mają go na stanie to z chęcią wyślę Ci zasłużony blisterek pelen ciemnozielonych 80 w nagrodę :cheesy: mniaaam. i to tych, które można przerobic na iv jak ktoś lubi
  • 370 / 21 / 0
v. pisze:
Halik, jak udowodnisz, że jednak szpitale mają go na stanie to z chęcią wyślę Ci zasłużony blisterek pelen ciemnozielonych 80 w nagrodę :cheesy: mniaaam. i to tych, które można przerobic na iv jak ktoś lubi
Mają, z pewnością na SOR i OIOMie, zdjęcie wystarczy? ;) A oxy 80tki są szare i idealnie nadają się do pukania, z ciemnozielonymi się jeszcze nie spotkałem, tylko oxycontinu używam.
  • 742 / 12 / 0
Oxycontin z mundipharmy jest zielony ;)
  • 669 / 10 / 0
v. pisze:
Rozmawiałem dziś z lekarzem z Hospicjum Palium w Poznaniu, twierdził - daję temu wiarę - nie stosują w ogóle oksy.
Rozpad termiczny alkaloidów maku lekarskiego, prawda czy mit?
Vexilla regis prodeunt inferni
  • 370 / 21 / 0
Na HCP w Poznaniu jest stosowany oksy w szkiełkach. Znajomy jest tam ratownikiem - mam sprawdzone (również empirycznie) info. Hospicja to inna bajka..
tomek219 pisze:
Oxycontin z mundipharmy jest zielony ;)
Mam go właśnie przed nosem, jest szary. Może baaardzo delikatnie wpadający w zieleń, ale nadal szary ;)
Ostatnio zmieniony 11 września 2013 przez Halik, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1360 / 179 / 0
v. pisze:
ja pierdole, jakim trzeba byc debilem, jebanym bezmózgiem, skurwiałym impotentem umysłowym, żeby myślec, że fibromialgia i kauzalgia to to samo. ludzie kurwa ogarnicjcie sie - jak nie jestescie czegos pewni, to sprawdzcie, żyjemy w erze ogolnodostepnych informacji, nie trzeba isc do biblioteki uczelnianej, zeby coś sprawdzic.

a co do majki na B lub R - na B dostaniesz tylko z nowotworem, z resztą lekarze bojac się przypału w NFZ i tak mogą Ci wypisac na Ryczałt mimo posiadania raka.

chcesz im mówic że tramal przestaje dzialac - dobra droga. ale moga ci najpierw dorzucic NLPZ. potem jak to nie zadziała tak czy srak dostaniesz bupre. i pamiętaj. nie rob sobie przypału chodząc po róznych specjalizacjach, od razu kieruj swe kroki do PLB.

czy masz szanse dostac majke? wątpie. najpierw przetestują na tobie wszystkie inne leki pomagające na to schorzenie. dopiero jak przez rok ciągle bedziesz mowil ze nic nie pomaga, to może dadzą buprenorfine.

ewentulanie jak pojdziesz do PLB i umiesz przekonywująco udawac i trafisz na emaptycznego lekarza to mooooze dostaniesz majkę, szanse małe raczej, ale są. i to jak już jedne opak. na szybkie złagodzenie bolu, a na stałe do przyklejania wypiszą ci bupre w transtecu. NIKT NIE DA CI MAJKI DO BRANIA STAŁE, nie przy takiej chorobie.

i nie licz na to ze dostaniesz majkę na to schorzenie w jakimkolwiek ambulatorium, u lekarza rodzinnego, neuro, pogotowiu - wypierdolą cie na kopach i mogą zrobic smród koło pupy...

Bylem niemal pewien ze to 2 rozne schorzenia. Skad jednak w tobie tyle zolci?

Napisane mam w skierowaniu na RTG:
"Ucisk korzeni nerwow rdzeniowych i splotow nerwowych w zmianach zwyrodnieniowych kregow (M47 -+)"

Ogolnie jestem ciezarowcem i mowie lekarkom ze musze cwiczyc ostro by na nast wiosne wygrac zawody krajowe. Ogolnie kawal ze mnie koksa i nie tyle ze strasze ludzi co wzbudzam zaufanie, wiele osob, lekarek chociazby nie wierzyla ze sciemnialem z urazem kregoslupa piszac mi co tydzien 50 x 200mg retardow i butle 96ml trama. Jednoczesnie baclofen i klonazepam, nie zadajac zadncyh papierow ;] . Dopiero po 2-3 miechach jak sie przyznalem ze sie "chyba" uzaleznilem ;-) wyczaila. Sciemnilem ogolnie podczas 1 wizyty w nowej przychodni ze podczas cwiczen na silowni kareta musiala mnie zabrac z silowni. Potem redukcja dawek, z 2g o 200mg schodzilem i bylo sporo trama, ktorego juz miewalem dosc. Klony "dwojki" 3-4 paki miesiecznie pisala dlugi czas, lorafeny 2,5 tez po 3 paki, a relanium nie chciala wypisac wiecej niz 2 paki "piatek". Tramal jak mialem chec to tez mowilem ze musze powoli odstawic i butla 96ml lub retardy 150-200mg byly ;-) .

"Oj, to straszne, wspolczuje". Jako studentowi na P wszystko mi pisala. Dopiero jak powiedzialem prawde na 50% (dobrze ze nie na 100%).

Musze jednak podonosic papiery z ortopedii, chirurgii, laryngologii, wewnetrznego (m.in. zlamanie dwukostkowe lewej nogi, a do tej nogi wlasnie bol mi promieniuje od ledzwi, dodatkowo przepuklina pachwinowa robiona w kwietniu (po prawej stronie jednak, na szczescie moze, bo ciecie ponad 10cm i siatka wlozona). Do tego prostowana przegroda pare lat temu i drzenia samoistne.

V.

Zobacz co pisza nt.

Choroba Zwyrodnieniowa Kręgosłupa

sugerowany specjalista: reumatolog
łac. arthrosis deformans, osteoarthrosis, osteoarthritis
Dotyczychrząstki stawowej i obejmuje zmiany w chondrocytach, macierzy pozakomórkowej oraz warstwie podchrzęstnejkości. Może mieć charakter pierwotny (idiopatyczny), którego przyczyny dotąd nie są znane oraz wtórny, wywołany uszkodzeniami struktury, wadami budowy stawu lub chorobami ogólnoustrojowymi.
Symptomy

ból kręgosłupa
niedowład mięśni
zaburzenie czucia

Przyczyny
Według klasyfikacji zaproponowanej przez American College of Rheumatology (ACR) pierwotna odmiana choroba zwyrodnieniowej stawów dotyczy również kręgosłupa, a dokładniej:

stawów międzywyrostkowych
przestrzeni międzytrzonowej (krążka międzykręgowego)
spondylozy (oseofitów)
więzadeł (hiperostoza-choroba Forestiera)

Natomiast odmiana wtórna może pojawić się na skutek:

urazów - pol zycia obciazam kregoslup i mam zdegradowana czesc nie tylko ledzwiowa ale i ponoc piersiowa
wad wrodzonych i rozwojowych - genetycznie dziadek, ojciec, stryjki, ogollnie mezczyzni od strony ojca maja problemy z kregoslupem
chorób ogólnoustrojowych

Dowiedziono, iż na rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów o charakterze pierwotnym mogą wpływać następujące czynniki:

nadwaga i otyłość - mam miesnie grube i mocne, nie jestem otyly,
czynniki genetyczne - genetycznie juz pisalem
powtarzane przeciążenia - tony ciezarow przerzucanych na silowni (mam 29 lat, trenuje od 12 r.z., ponad pol zycia)
płeć żeńska
niedobór estrogenów(w badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że hamują one degradację chrząstki) raczej niedobor estrogenow, im wiecej hormonow meskich tym mniej estro i innych zenskich
osłabienie siły mięśni okołostawowych (narażenie na mikrourazy) - przysiady mysle doskonaly przyklad
wzmożona gęstość kości - na sterydach gestosc kosci wzrasta, kosci staja sie twarde i silne
niedobór odżywiania - raczej nadmiar, dieta przy koksach podstawa
zaburzenia proprioceptorów

Diagnoza
Odbywa się na podstawie wywiadu na temat charakteru dolegliwości oraz badania radiologicznego (wyniki analizowane są na podstawieskali Kellgrena-Lawrence’a). Stosuje się również inne metody obrazowania, takie jak rezonans magnetyczny czy tomografia komputerowa.
Leczenie
Aby było skuteczne, musi być wielostronne. Obejmuje zarówno porady dotyczące stylu życia zmniejszającego podatność na rozwój choroby (zwalczanie otyłości, różnego rodzaju kule i laski odciążające zaatakowane stawy), fizykoterapię, opiekę psychologiczną, leczenie farmakologiczne (leki przeciwbólowe, niesteroidowe leki przeciwzapalne a w przypadku, gdy te zawodzą tramadol lub opioidy, trwają również prace nad nową grypą leków - sysadoa) czy miejscowe wstrzykiwanie do zaatakowanych stawów glikokortykosteroidów. W przypadku, gdy choroba jest mocno zaawansowana, uporczywy ból oraz ograniczenie ruchliwości są bardzo uciążliwe dla pacjenta, poddaje się go operacji.

Gdy choroba jest mocno zaawansowana ale leki przeciwbolowe pomagaja mysle ze nikt nie skieruje cie na operacje. Zreszta procent udanych operacji to pewnie polowa, ja na pewno nie zgodzilbym sie na operacje po ktorej nie wiem czy wstane z lozka, lekarz tez pewnie nie namawia jesli ma sie miec do niego pozniej pretensje. Jak mozna brac naawet opioidy i zyc normalnie mysle ze da rade majke czy oksy w konkretnej dawce dostac, np 2x100mg mst plus sevredol na ewentualne bole przebijajace. Wiele osob dostaje na kregoslup mst 60mg dwa x dziennie czy oksykodon, wiec mysle ze mozna sie pofatygowac.
mój mail: maykel855@gmail.com
  • 210 / 12 / 0
chlopaki przesrane macie
ja jako dziewczyna ide do lekarza i puszczam tekst w stylu:
"nic mi już nie pomaga na bóle miesiączkowe, ale kiedyś byłam u lekarza i przepisał mi...................i pomogło"
i dostaje opio od ręki jakie chce ;]
W ciemności napędzanej chemią dalej i głębiej śnić. Sny i chemia,  więcej chemii więcej snów. I ciągle dalej w ciemność, w sny szalone, w opetane głębie i w  źrenice jak otchłanie.
  • 1360 / 179 / 0
Tak, juz to widze jak dostajesz 60 tabsow 100 lub 200mg MST czy chocby sevredoli 60x20mg ;-) .
mój mail: maykel855@gmail.com
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."