Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 213 / 66 / 0
@DobryWujas n'ajak inaczej? Trochę hiszpana helcoma (no dobra, jego "dzieci"), trochę papaver somn. z neta, a trochę fioletowobiałych przybłęd z zeszłego sezonu co pisałam tutaj.

Jestem przygotowana %-D
lol [*]
  • 70 / 12 / 0
Chlopaki a myalicie ze teraz w marcu bedzie dobra pora zeby zasiak maczek?
  • 213 / 66 / 0
Właśnie czy już na początku to nie jestem pewna - zawsze siałam w środku/pod koniec tak by pogoda była pewna… Z resztą jeszcze technicznie jest luty. Ogółem w marcu tak
lol [*]
  • 215 / 33 / 0
Profesjonalnie ,Mak lekarski sieje się w okresie zasiewu zbóż jarych- od 15 marca do 15 kwietnia, zależnie od regionu kraju. Amatorzy upraw sieją maczek na przełomie marca i kwietnia.
  • 213 / 66 / 0
A w zeszłym sezonie ktoś pisał, że mak jest ozimy %-D Kilka stron temu jeszcze.

Te posiane na jesień wydają się jakieś mocniejsze gdy przezimują - ale ekspertem od upraw wszelakich nie jestem.

A co do tematu: jakie nawozy poza borem polecacie koliedzy i kuleżanki? Boraks się nada? Ew tenże po jakiejś obróbce?
lol [*]
  • 3433 / 714 / 9
To ja pisałem. Tak tak powiedziałem to po jednym a jednorazowym doświadczeniu z bakalanda francuza z 2023. Tak właśnie, siona poszły do gleby koło października. Wykiełkowały i przeleżały całą noc całą zimę a potem kozaki były pierwsze zbiory miałem koło już kwietnia bodajże. Teraz nie ma klepaczy to nawet nie ma co siać. Chyba że wiecie co można ze sklepu normalnego? Ja chyba nadziei nie widzę wszystko kurde GMO niskomorfinowce chyba nie. A jak na przykład czasem wiesz trafiło się, że siona były na wiosnę dane do gleby to popaliło słońce. Wiecie jest cały czas to przebiegunowanie nie i my się robimy coraz bardziej tropikalni nie.
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2025 przez Zgienty, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 229 / 49 / 0
Boraks ? skąd na to wpadłeś ? wiesz, że to generalnie pierwiastek śladowy ? a podany w odpowiedniej proporcji zapobiega wszelakim chorobą - ale nie wszystkim. A jak się z nim przesadzi to ci maczek zdechnie XD
Generalnie NPK - najlepiej w formie kompostownika a jak się nie ma to nadrzyj trawy i obłóż nią mak jak już będzie mial tak z 5 cm wyrośnie zdrowy.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 3013 / 1015 / 0
ja na ten sezon będę miał w planach zorganizować jakieś poletko, bowiem pragnę wrócić sobie do stanu, który występował po wypiciu makiwary - najlepszy efekt narkotyczny występował u mnie właśnie po tejże kombinacji naturalnych alkaloidów opiatowych. okres wysiewu się zbliża, nasiona odpowiednich odmian mam już upatrzone, tj. odmiany "Blue Moon" Hens n' Chickens" oraz "giganteum". z kawałkiem ziemi problemu nie ma, więc myślę, że szkoda by było odpuścić. wkład własny niewielki, a przy zbiorach trochę rarytasu będzie. jeśli faktycznie podejmę się uprawy, to jej przebieg z pewnością zrelacjonuję na forum.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 70 / 37 / 3
Już kiedyś pisałem, kiedy najlepiej siać maki i dlaczego, ale mało kto to czyta. Najlepsze są pytania zadawane w okolicy czerwca/lipca (sic!), w rodzaju „czy teraz sadzić (sic!)?”. Albo wiara w to, że Danish Flag to pod względem wydajności dobry wybór. Albo że boraks to nawóz. No nieważne, można by tak długo wymieniać.

A tymczasem u nas w Licheniu jest tak: Z siewu jesiennego zimę przetrwała część roślin. To są te nasiona, co rok temu kupiłem z internetu w czasie krótko po pani malinowej. Pamiętacie te maki malinowe? Działały, ale tak jakoś bez fajerwerków. A to co z nich wyrosło też było ok, ale jakoś mało euforyczne. Pamiętam wtedy, że skończyły się te malinowe na Allegro, ale na Amazon było jeszcze 10 kg, więc w sumie prawie 2 mies. na tym przetrwałem. Potem kupiłem coś innego, sugerując się opisem gorzkości w komentarzach, ale niestety - woda czysta, przejrzysta… A ja zostałem z 2 kg nieaktywnego ziarna, a wyrzucić szkoda. Znaczy w sumie zacząłem rzucać je w zeszłym roku na ziemię i okazało się, że są naprawdę dobre. Prawie tak dobre jak te z Niderlandów, znaczy oryginalnie z makowych upraw gdzieś w Afganistanie. I teraz mam tak: w doniczkach Afganistan, w gruncie dorasta siew jesienny z zaskakująco dobrych nasion z internetu, pozostała większość jest w fazie 4 liści. Pierwszych soków spodziewam się z doniczek za 2-3 tygodnie, chwilę potem aktywują się jesienne, a potem te z wiosennego siewu aż do końca lata. Świetlaną przyszłość widzę, taką makowo – opiumową.

A jak tam u was? Hektary obsiane?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeszcze płynę, ale kra nade mną zamarza...
  • 687 / 149 / 2
Mnie bardzo kiepsko rosło to co na jesieni wysiałem- w sensie niewiele tego było. Ale ja mieszkam bardziej na wschodzie, może dlatego. I ja już zasiałem, trochę peoniowego, lekarskiego z netu i flagi duńskiej (przynajmniej pewna że nie niskomorfinowa). Ale znaczna większość powierzchni jest zasiana makiem tureckim- z Turcji, który to mak wykazuje bardzo dużą zdolność kiełkowania- jak wykazały próby doniczkowe. Tym razem wysiałem pod koniec marca- nie na początku, świetnie się złożyło- spadł akurat słaby deszczyk. Nie przejmujcie się tak nawozami- można nimi więcej zaszkodzić niż pomóc, jeśli jest trochę czarnoziemu to wystarczy, - ważniejsza jest właściwa struktura gleby (nie zbita, przepuszczalna, w pierwszym okresie wegetacji wilgotna). Wkrótce planuje zabezpieczyć spoty przed ślimakami- rok temu spowodowały duże szkody.
Miłość jest jak opium...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.