Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 82 / 20 / 0
Badanie o wpływie pregaby i gabapentyny na układ krwionośny:

W tym retrospektywnym badaniu kohortowym wykorzystano dopasowanie wyników skłonności w ramach elektronicznej dokumentacji medycznej pacjentów (EHR) z wieloośrodkowej bazy danych obejmującej 106 milionów pacjentów z 69 organizacji opieki zdrowotnej w USA. Badana populacja obejmowała 210 064 pacjentów, u których zdiagnozowano neuropatię cukrzycową i którym przepisano leki na neuropatię cukrzycową w ich EHR. Kohorta narażona obejmowała pacjentów, którym przepisano gabapentynę lub pregabalinę w celu leczenia neuropatii cukrzycowej. Kohorta porównawcza obejmowała pacjentów, którym nie przepisano ani gabapentyny, ani pregabaliny, ale którym przepisano inne leki w celu leczenia neuropatii cukrzycowej. Wyniki będące przedmiotem zainteresowania obejmowały zawały mięśnia sercowego, udary mózgu, niewydolność serca, choroby naczyń obwodowych i żylne zdarzenia zakrzepowo-zatorowe. Obliczono współczynniki ryzyka (HR) i 95% przedziały ufności (CI) dla 3-miesięcznego i 5-letniego ryzyka wystąpienia niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych między kohortami dopasowanymi pod względem gęstości.

Gabapentyna:
Zakrzepica żył głębokich:
58% większe ryzyko.
Zatorowość płucna:
50% większe ryzyko.
Choroba naczyń obwodowych:
37% większe ryzyko.
Udar:
31% większe ryzyko.
Zawał mięśnia sercowego:
25% większe ryzyko.
Niewydolność serca:
14% większe ryzyko.

Pregabalina:
Zakrzepica żył głębokich:
57% większe ryzyko.
Choroba naczyń obwodowych:
35% większe ryzyko.
Zawał mięśnia sercowego:
29% większe ryzyko.
Zatorowość płucna:
28% większe ryzyko.
Udar:
26% większe ryzyko.
Niewydolność serca:
20% większe ryzyko.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9438165/
  • 91 / 26 / 0
A ja mogę się pochwalić dniem 10tym bez pregabaliny ( wcześniej przez 1.5 roku, przez większość czasu, jadłem 2g+ dziennie ). Schodząc wspomogłem się słoikiem xanaxu, słoik skończył się wczoraj.
Następne kilka dni to będą chwile prawdy. Jeżeli uda mi się wytrwać to będę przeszczęśliwy. W końcu wolny od leków, narkotyków nie ćpam od dłuższego czasu. Oby, oby...
  • 25 / 4 / 0
Trzymam kciuki a żeby następne dni były już tylko łatwiejsze.
Ja też wspomagałem się na zejściu ale tramadolem i było mi dużo łatwiej ze względu na to że przy tramku towarzyszą mi głównie objawy somatyczne (i to wcale nie takie straszne, ot ból stawów i ogólne takie trochę zoranie jak po ciężkim treningu) aniżeli psychiczne jak przy samej predze.
Pewnie ni to mądre, ni odpowiedzialne ale u mnie się sprawdziło.
  • 46 / 5 / 0
Powiedzcie mi moi drodzy: czym psychiatra może potencjalnie zastąpić pregabalinę wypisywaną na mieszane depresyjno-lękowe po latach stosowania gdy z czasem przestaje skutecznie działać, a zaczyna wyraźnie szkodzić? Jakie są leki następnego rzutu?
  • 5813 / 1201 / 43
Potem już chyba SSRI, lub inne antydepresanty.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 81 / 8 / 0
Dziwny lekarz że jako 1 i jedyne dał Prege. Zostaje ci Ssri neuroleptyki możesz spróbować tianeptyny.
  • 82 / 20 / 0
@RuchRych

Pierwszego rzutu to jest SSRI, ewentualnie coś lekkiego jak buspiron lub opipramol, ale jak lęki duże to zacząłbym od SSRI.
Potem TCA, lub atypowe jak mirtazapina.
Potem neuroleptyki lub MAOI.

@EscapeFromDeadIsland

To samo chciałem napisać 🙂.
  • 46 / 5 / 0
Była sertralina, dawno odstawiona, została prega bo działała wystarczająco efektywnie.
  • 5813 / 1201 / 43
A jakie dawki stosujesz ?
Uważam że maksymalna dawka dobowa to taka jk na ulotce - 600mg.
Jak czytam że niektórzy biorą po dwa gramy to się włos na głowie jeży.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 46 / 5 / 0
@london5

Bywało oczywiście różnie, ale obecnie max. 450mg (wyjątkowo 600mg), schodzę do 300mg by obniżyć tolerkę.

Dla mnie to jednak o niebo albo dwa lepsze niż baklo ;)

W imię nauki i dysocjacji zjedzenie grama pregi lub po zbiciu tolerki 600 - 750mg dla euforycznego epizodziku hipomanii jak najbardziej pożądane i tolerowane.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu

Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.

30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.