Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 348 / 264 / 0
Witam. Pytanie te zadałem już kilka razy, lecz nie otrzymałem żadnej rzeczowej odpowiedzi na nie, bo wymaga jednak głębszego rozeznania w temacie. Pytanie brzmi następująco: czy jeśli mam do zdania psychotest aka potencjalnie narkotest, to czy "pregabalina" wedle "prawa" to "narkotyk"? No bo chociażby na stronie "gdziepolek" przy chociażby Xanaxie widnieje wyraźnie napis "psychotrop", przy predze już nie. Pytałem dwóch farmaceutek i mówiły mi że to nie psychotrop i można po nim nawet kierować pojazd (o ile wiem jak na mnie działa dany lek, jak wszystko, chociażby antybiotyk czy kawa). I teraz pytanie: czy z prawnego punktu widzenia (a nie tego jak jest faktycznie lub jak może być w przyszłości), prega to prawnie "psychotrop" czy nie i czy uwali oni narkotest do pracy np. w urzędzie gminy, ministerstwie rolnictwa, big korpo typu duckduckgo czy losowej firmy która zdecyduje się na narkotest. Moim zdaniem jeśli nie ma statusu "psychotropu" / substancji psychoaktywnej per se, mogę ją posiadać (jak mam receptę, a mam), to czy ktoś może robić mi z tego tytułu "pod górkę" w rekrutacji do korpo?
Test nie jest byle jaki, ale wydaje mi się, że jeśli "pregabalina" nie ma ww. statusu psychotropu, można kierować po niej pojazdami (o ile wiemy jak na nas wpływa, jak każdy lek, nawet antybiotyk czy gripex), to czy ktoś się może potocznie mówiąc o to "przypierdolić". Z prawnego punktu widzenia, nie jak to wygląda w rzeczywistości i jak może wyglądać w przyszłości. Taguje @DexPL oraz @misspill bo wiem że mają dużą wiedzę zarówno ogólną, jak i na tematy prawne oraz pregi samej w sobie. Przypominam: status prawny do narkotestu w big korpo, nie jak w rzeczywistości prega uzależnia, bo to temat na inny dział / dyskusję. Z czysto prawnego punktu widzenia. Ładnie proszę o odpowiedź, zależy mi na tym bo nie ukrywam - mam problemy z nerwicą a prega to środek który jako jedyny nie jest "psychotropem" z grupy leków które biorę i są skuteczne, a zależy mi na pracy tylko testerzy są (celowo, taka ich rola) przypierdoleni. Warto dodać że raz oblałem narkotest wlasnie, ale z powodu nadużywania zolpidemu, co było prawdą i sam się de facto przyznałem, bo i tak by to wyszło i tak.
null
  • 4603 / 2202 / 1
Prega przepisana przez lekarza nie jest w żaden sposób podstawą do ukarania za jej użycie. Koniec kropka. Wynika to ze statusu prawnego tego leku. To, czy uzależnia, czy nie nie ma znaczenia. Kofeina także jakoś uzależnia. Papierosy także.

Zolpidem to już inna sprawa i jak najbardziej można za niego "karać"
  • 348 / 264 / 0
@DexPL dzięki, bo to dla mnie szalenie istotne - zależy mi na pewnej pracy ale mają fioła na punkcie narkotyków, ale prawnie pregaba przecież psychotropem nie jest, więc nie powinni się przyczepić? Taką mam nadzieję. Dzięki za odpowiedź. PS. Tak, ja powiedzialem że za zolpidem oblanie było "ok" przepisowo, ale chodzi mi teraz o pregabalinę. I nie kierowałem bo zolpi ani nic tylko chodzi o narkotest do pracy. Btw nie wiem czemu jak napisałem firmę / wyszukiwarkę na G aka G00gl3 to zmieniło na duckduckgo. Jestem na 99% pewien że to z automatu bo chyba aż tak pamięci bo benzo zrytej nie mam xD. Dzięki raz jeszcze. Masz może jakieś przepisy prawne żeby laikowi przełożonemu jakoś to ładnie wyjaśnić, że pregabalina stosowana nie ważne w jakim celu prawnie nie jest (na ten moment) psychotropem aka "karana" (jak jest przepisana przez lekarza, a jest). Podzielam twoje zdanie z papierosami itd, idąc tym tokiem alkohol też mogli by mi zabronić bo uzależnia i to częściej niż ww. substancja. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź po raz 10-ty. Jeszcze może misspill coś dodać ale chyba nie będzie takiej potrzeby (o ile zechce się wypowiedzieć).
null
  • 4603 / 2202 / 1
forum zmienia g.oooogle. na duck duck go. To taka forma walki naszej administratorki z monopolem gugula
  • 3454 / 1110 / 0
Pregabalina to lek psychotropowy wpływający na motorykę. Trudno orzec jakie stosują kryteria pracownicze w danej robie, ale problem mógłby być tylko w tych, które wymagają zaawansowanych, precyzyjnych zdolności motorycznych. Przykładowo na większości leków psychotropowych, np. antydepresanty, neuroleptyki jest uwaga o prowadzeniu pojazdów. Jeśli czujemy się zdolni prowadzić możemy po tych lekach spokojnie wsiąść za kierownicę.
Guide do Nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 247 / 26 / 0
Podepne się pod temat.@DexPL
Możesz rozwinąć? jak można karać za zolpidem? Czy on wychodzi na testach "w korpo"? Mam receptę. Biorę zgodnie z zaleceniami tj. 5-10mg na noc. Jeśli wyjdzie na teście to mogą mnie zwolnić? Jak mam to rozumieć?
%-D
  • 30 / 5 / 0
Spróbuj (a może lepiej nie) wziąć zolpidem ale nie pójść spać - to niebezpieczny lek, budziłem się w różnych częściach domu wtedy, często z pustym opakowaniem tabletek. Łatwo wtedy o totalne głupoty, a już zwłaszcza jakby komuś się zolpidem spodobał i wpadł na głupi pomysł korzystania z niego w robocie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.

Doniósł na „kolegę”, bo wyczuł w szatni marihuanę

Niecodzienne zgłoszenie wpłynęło do policji 2 kwietnia 2025 roku. O godzinie 15:35 funkcjonariusze konstantynowskiej „patrolówki” zostali wezwani do jednej z firm działających na terenie miasta. Powód? Pracownik administracji wyczuł podejrzany zapach marihuany, wydobywający się z jednej z pracowniczych szafek.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.