...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1000 / 269 / 0
@Palkrolik

Szczescia? XD Wszystko, co osiągnalem zawdzięczam sobie samemu ;)

@tosieniedzieje

Lol. Ośrodek i leczenie uzależnień to jest sam początek, wierzchołek góry lodowej. Od tego zacząłem swoją drogę i teraz jestem w zupełnie innym miejscu. Chodzi mi o to, że przedłużanie tego leczenia czy pobytu w ośrodku do niczego konstruktywnego nie prowadzi. Tam trza opanować materiał i wracać do rzeczywistości, tam konsekwentnie realizować swój plan i wracać do zdrowia. Taka droga działa.

A nie, że mnie z wszystkiego wyleczyli w 28 dni. Kurwa, nigdzie tak nie napisałem XD
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 11 / 5 / 0
Każdy musi znaleźć to swoim czasie i w sobie i dobrzy ludzie , jestem ciekawa gdzie mnie siora zataszczy ona bardziej bojowa niż ja 💩 a w Poznaniu któreś konkretnie polecacie ? Albo okolice
Uwaga! Użytkownik martiemkapzn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 429 / 35 / 0
Pierdolenie, każdy ma swój czas, czy ty w ośrodku publicznym czy prywatnym, I tu i tu dostajesz narzędzia do wyjścia z tego i tylko narzędzia. Większosć mysli, ze z ośrodka wychodzi sie zdrowym, a dopiero po wyjsciu zaczyna się prawdzie życie i walka. A jak się wykorzysta to co się dostało to sprawa indywidualna. W ośrodku jest bezpieczna atmosfera, a potem wychodzisz i nagle okazuje się, że życie toczy sie dalej. Czy prywatny czy nfz w koncu wychodzisz, a życie toczy się dalej.
  • 8 / 2 / 0
Są dwie drogi skończenia kariery, samemu rzucenie ćpania lub ośrodki. Jeżeli nie możesz sam sobie dać rady z nałogiem a na prawdę chcesz przestać, to musisz zrobić wszystko żeby nie zacpac. Dosłownie musisz dołożyć wszelkich starań żeby nigdy nie wrócic do nałogu, wg mnie typowe MONARy są zajebiste dla ludzi którzy naprawdę chcą, dla tych którzy nie chcą przestać żaden ośrodek nie pomoże. Mówię z doświadczenia, w jednym byłem kierownikiem SOM ( dla wtajemniczonych w monary ) i po 4 mscach mnie wjebali za sprowadzenie i ćpanie kryształu na jego terenie, po co to pisze bo dla chcącego nic trudnego , a żeby dać sobie radę z czymś silniejszym od ciebie musisz właśnie dać jakiś trud. Dociążenia, praca codzien, brak telefonu społeczności, to wszystko jeśli bardzo w to uwierzysz działa. Jeśli idziesz po najmniejszej linii oporu, to i później po najprostszym szlaku wrócisz do sniffow. Z reguły są wyjątki jak zawsze. Pozdro
  • 17 / 8 / 0
Za 2-3 tygodnie wpadam do strasznego dworu w Czechowicach-Dziedzicach.
Podobno bardzo dobry ośrodek i bardzo blisko mojej miejscowości.
Ktoś by mógł się więcej wypowiedzieć na temat tego ośrodka? Jak atmosfera, terapeuci itp.?
Czekam tylko na diagnozę od magika i w końcu próba uratowania sobie życia i zreperowania psychiki po jebanych alfach i futrowaniu, nie mówiąc o niewinnej trawce która po pewnym czasie zrobiła ze mnie kompletnego idiotę
Uwaga! Użytkownik MrSzczurolap nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 52 / 6 / 0
Był ktoś w ośrodku DOREN w Węgorzewie na oddziale podwójnej diagnozy na 18 miesięcy leczenia i mógłby opowiedzieć, albo napisać na priv? [tutaj]

Jak już się pisać na tak długi okres to muszę wcześniej wiedzieć co i jak, bo nie chcę przerywać leczenia. Drugi ośrodek, który mnie interesuje to Centrum Leczenia Uzależnień „FAMILIA” w Gliwicach, tam terapia trwa już tylko 9 miesięcy.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje o ośrodkach specjalizujących się w podwójnej diagnozie.

Mam trochę tych efek i nie mam zamiaru iść tam, gdzie będą mnie cisnąć na społeczności za branie leków, których potrzebuję (nie mówię o benzo, czy buprenorfinie rzecz jasna).

Prosimy o niepisanie na priv wiadomości odnośnie OLU (Ośrodków Leczenia Uzależnień), tylko tutaj. Po to jest ten temat, aby inni też z tych wiadomości mogli skorzystać. - D5
  • 10 / 1 / 0
Witam, był tu ktoś z was w Domu nadziei w gliwicach?

Jeśli tak to prosił bym w skrócie o opisanie jak tam jest m.in jak się traktuje pacjentów jaka jest atmosfera itp.

Z góry dzięki za odpowiedź;))
  • 87 / 27 / 0
Polecam ośrodek MONAR Rożnowice 34. Bardzo dobry ośrodek - bez dociążeń, leczy się tam informacjami zwrotnymi, co wg. mnie jest spoko, bo uważam że dociazenia to jedynie strach przed poniesieniem konsekwencji a nie realna chęć zmiany swojego zachowania. Pracy nie ma dużo i nie jest to praca w stylu PRLowskiego MONARu. Terapeuci (poza jednym, którego jakoś tak kurwa nie trawie) bardzo w porządku i uzupełniający się nawzajem. Z dodatkowych plusów - stajnia z 3ma kochanymiko konikami (polecam Fanaberie), możliwość zostania opiekunem stajni. Poza tym jedna z terapeutek prowadzi nauki jazdy konnej. Rzeka płynąca przez teren ośrodka - możliwość wedkowanoa, kąpieli oraz spływów kajakowych.
Terapia trwa 12 miesięcy z możliwością przedłużenia.
Osobiscie ten Monar to był mój 9ty ośrodek i w końcu dzięki niemu udaje mi się utrzymywać abstynencje. Dużo daje wsparcie osrodka oraz fajne podejście terapeutów. Ja bardzo polecam.
  • 464 / 45 / 0
Czy w takim ośrodku też jest detoks jednocześnie czy trzeba być czystym , bo słyszałem ze alkoholików nie biorą i osób z podwójną diagnozą , ale co to znaczy, ze np jak mam zaburzenia depresyjno lękowe i jestem wjebany w benzo i Kratom to nie przyjmą czy jak ?
  • 3 / 2 / 0
30 listopada 2023MrSzczurolap pisze:
Za 2-3 tygodnie wpadam do strasznego dworu w Czechowicach-Dziedzicach.
Podobno bardzo dobry ośrodek i bardzo blisko mojej miejscowości.
Ktoś by mógł się więcej wypowiedzieć na temat tego ośrodka? Jak atmosfera, terapeuci itp.?
Czekam tylko na diagnozę od magika i w końcu próba uratowania sobie życia i zreperowania psychiki po jebanych alfach i futrowaniu, nie mówiąc o niewinnej trawce która po pewnym czasie zrobiła ze mnie kompletnego idiotę
Z tego co słyszałem i z racji tego, że mieszkam dosyć niedaleko, mogę Ci powiedzieć, że ośrodek na dosyć wysokim poziomie. Kierownik ośrodka ponoć bardzo w porządku gość, terapeuci też. Ale to musisz sam się przekonać na własne oczy, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Życzę Ci powodzenia oraz samych sukcesów w walce z nałogami :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

Marihuana tylko na receptę. Tajlandia zmienia politykę dotyczącą "miękkich" narkotyków

Marihuana w Tajlandii jest dostępna już tylko na receptę; w życie wszedł dekret zmieniający wprowadzone trzy lata wcześniej liberalne zasady sprzedaży specyfiku - podała w piątek agencja AP, przypominając, że Tajlandia była pierwszym azjatyckim państwem, które zdekryminalizowało obrót marihuaną.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.