Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
363
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
331
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1016

ODPOWIEDZ
  • 7 / 1 / 0
Hej, jestem w tym momencie na 187,5 mg wenlafaksyny do tego trazadon 100 mg ( na tym mixie jestem z 4 miesiące) niestety muszę zmienić wenle bo słabo działała przeciw lękowo i tu moje pytanie jak to zrobić żeby nie dostać mocnych skutków odstawionych wenli? A i mam pytanie czym różni wie sertralina od wenlafaksyny czy działa bardziej przeciw lękowo czy aktywizująco? Jak wpływa na kreatywne myślenie i ogólnie na koncentracje?
  • 123 / 11 / 0
14 dzień na Sertrze . Od razu od 50 zaczynałem , od 4 dni na 100 już .
Można by powiedzieć , że zero skutków ubocznych odczuwam . Tyle że z benzo schodzę i zolpi . 5 diazepamu dziennie teraz plus pregi 300 dziennie leci , wiec może to dzięki temu są stłumione niektóre skutki uboczne .

W drugi dzień dopiero na 100 poczułem serotoninowy RUSH i niepokój . Trwało to kilka godzin .

Niestety głowa mnie też bardzo boli prawie że codziennie . Odstawił ktoś ten lek z tego powodu ???
Raz boli mocniej raz mniej .
Libido skasowane .

W dodatku słabo śpię . Biore 100 kwetiapiny i czasem wogole tej dawki nie odczuwam , jakbym cukierka zjadł . A czasem zmuli i chwile pośpie .
Lekarz ,mówi że nie ma sensu zwiększać kwety.
Co Was najlepiej usypiało na sertralince?

Biore pod uwagę , że gaba rozwaliłem i nie tylko ale to już prawie dwa tygodnie na ,,CZYSTO”
  • 960 / 176 / 0
@Bezniku bierzesz dopiero 14 dzień z czego 4dzien docelowe 100mg czyli lek ładuje Ci się tak naprawdę 4 dzień.Bóle głowy miną spokojnie,musisz się uzbroić w cierpliwość.Może spróbuj nasennie mirtazapine/mianseryne w dawkach nasennych?Mnie to ładnie lula do snu na każdym SSRI/SNRI
  • 123 / 11 / 0
@tajemniczy25 pytałem nie dawno w innym dziale właśnie o mirte/mianse . Bo i tego i tego próbowałem i niestety nie uspał mnie żaden z tych leków. Chyba , że zaskoczyło by teraz choć wątpię , bo kilka razy próbowałem eksperymentu z w/w.

Niewiem czy dało by coś przejście na . Inny neurol w dawkach nasennych (olanzapina/ chlor).

Wolał bym czym innym się usypiać niż neuroleptyki . Kiedys trazodon działał , a innym razem nie .
Teraz jestem na detoxie i we wtorek wychodzę . Tu już dużo nie poeksperymentuję . Trazodon w domu mam . Myśle nad dorzuceniem jego do niższej dawki kwety i jak się uda to przejść właśnie na trazodon.

Wizyta u psychiatry 09.02
  • 10 / 1 / 0
Witam, jestem raczkujący na tym forum a widzę temat aktywny więc nadchodzę z takim pytaniem. Jutro mam wizytę u psychiatry prywatnie i myślicie że sertralina byłaby dobra na moje dolegliwości tj. Lęk uogólniony raczej spowodowany wieloletnim paleniem mj, do tego lekkie otępienie bo brałem wczesniej tramadol i bywały epizody z benzo typu xany i clony, rolki, na dodatek brakuje mi zaje*iście motywacji żeby ruszyc dupe do roboty i zacząć cos robic tak jak to bywało swego czasu na tramadolu ten Rush i wyje*ka na wszystko do tego robota szła gładko i przyjemnie, jak myślicie co by najbardziej pomogło? Bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry. Dodam że biore pramolan i hydroksyzyne i trochę uspokaja ale jednak to nie to, dostałem to od rodzinnego 3x dziennie pramolan 50mg , hydro raz na wieczór.
  • 960 / 176 / 0
@T4ampek słuchaj co człowiek to inna reakcja na lek.Jedni biorą sertraline bo ich aktywizuje i kasuje lęki a ja brałem ja w dawkach 150-200mg przez 4msc i oprócz biegunki non stop nie czułem żadnego działania.Za to biorąc wenlafaksyne miałem takiego powera do życia,ćwiczyłem systematycznie a nawet książki czytałem chociaż za czasów szkolnych nie przeczytałem ani jednej.Miałem taka wewnętrzną potrzebę rozwijania się,mega motywację.Także te leki to loteria bo na każdego działa co innego.

@Bezniku no to spróbuj tego trazodonu,są ludzie których usypia.Najwyżej przejdziesz na jakiś neurol w dawkach nasennych.
  • 123 / 11 / 0
@T4ampek ja od sertraliny liczę na zdystansowanie się i tzw wyjebke . No i deprechę zaleczyć podstawienną bo politoksykomanem jestem . Tez jestem osoba z natury lękliwa i tu może serta zadziała .

Co człowiek to inna reakcja . Na lęk uogólniony może pomóc , ale kosztem demotywacji , ale może być odwrotnie i pobudzić do działania .
Mógłbyś spróbować dołożyć pregabaline na ten okres ładowania serty , bo jest to lek głównie na lęk uogólniony . Z początku w moim przypadku daje motywacje i dobry nastrój . TYLKO ŻE MA POTENCJAŁ UZALENZNIAJACY .

SSRI - głównie dają emocjonalna wyjebke w większości . W przypadku serty może bardziej być aktywizującą niż inne leki z tej grupy .
  • 10 / 1 / 0
Dzięki za szybką odpowiedź. Druga sprawa to właśnie Żona mojego przyjaciela tez chodzi do magika i bierze paxigen 150 razem z Afobamem doraznie i mówi że super poprawa, jak myślicie zaproponować na pierwszej wizycie konkretne leki czy po prostu nie wychylać się za bardzo, dodam ze dużo czytałem hypka przed założeniem tutaj konta i widzę że bupropion też jest zachwalany, ewentualnie miks: pregabalina, wenla plus mianseryna co myślicie?
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2023 przez T4ampek, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 960 / 176 / 0
@T4ampek wenlafaksyna + mirtazapina to popularny miks tak zwany california rocket fuel.Co do proponowanie leków lekarzowi co i jak to się nie wypowiem bo może różnie na to zareagować.Powiedz jak jest i zobaczysz co Ci zaproponuje
  • 123 / 11 / 0
Jak chodziłem swego czasu prywatnie to na pierwszej wizycie zasproponowalem pewna opcje i to był strzał w 10 . Ci na NFZ raczej nie lubią jak coś im się sugeruje .

Ps. Pamietam jak pierwszy raz byłem u psychiatry . To było Ok 10 lat temu . Była to już chyba na emeryturce starsza babeczka i przepisała mi sertralinke wraz z karbamazepina . Ostatnio się nad tym zastanawiałem . A czytam tez tu ,że serta jest niestabilna czasem . Może Babeczka znała się na fachu i odrazu stabilizator mi dowaliła .
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Medyczna marihuana kolejnym krokiem rozwoju karaibskiej Dominiki?

Dominika to niewielka karaibska wyspa, często mylona ze względu na podobną nazwę z o innym, większym państwem – Republiką Dominikany. Niemniej jednak, w obszarze legislacji konopnej to właśnie Wspólnota Dominiki zdaje się wytyczać kierunek dla wielu okolicznych państw.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.