Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 236 / 11 / 0
mietowy3 pisze:
w smaku obrzydliwa, także ten szejk również

jak to możesz pić? 200 ml wody, kurka, pieprz i wszystko pijesz naraz czy sie delektujesz? :)
Przepraszam za późną odpowiedź, ale ja to wsypuję do wysokiej szklanki i piję w kilku większych łykach. Dolewam czasem trochę wody w połowie i w chodzi lajtowo.
Sam smak nie jest zły, najgorsza jest konsystencja piasku, która potrafi cofnąć.
mietowy3 pisze:
orientujesz się ile kurkuminy jest w 20g paczce kurkumy?
Już się to przewijało. Zawartość kurkuminy w kurkumie to w granicach 2-3% (może ktoś ma jeszcze inne dane?)
Daje to przedział 400-600mg na 20-gramową paczkę.
  • 421 / 21 / 0
Wiadomości z tej chwili:

Ostatnie dni skręta ( cold turkey ) paroksetyny, równolegle leczę ciśnienie lekiem zmniejszającym dopamine. Łykanąłem sobie dwie łyżki kurkumy, tak w sumie bez wyraźnego powodu, chodziłem po domu i szukałem czegoś do zbrojenia, i zbroiłem ...

Aktualnie siedzę z podwójnym captoprilem w ustach bo przed chwilą miałem ciśnienie 170/100 z dużym pulsem, nie pamiętam dokładnie. Poczułem zarówno mocny dopaminowy rush jak i coś z serotoniny. Ciężko mi pojąć że te własności kurkumy zadziałały na mnie tak silnie.

Może nie zejdę ale było naprawdę tragicznie, aktualnie czuje straszne pocenie ( tak jakby dopamina * ), wcześniej była b.kosmiczna gadatliwość, ale tutaj nic o GABA mi nie wiadomo, wczoraj łyknąłem około 20mg zopli sniffem, fazę odczułem, więc nie ma mowy o jakimś spowolnionym metabolizmie czy coś, god damn, przecież to był sniff. Sorki że post napisany bardzo chaotycznie, ale jestem moocno, ale to w chuj mocno rozdygotany. Jeżeli ogarnę się i doczytam więcej publikacji to opiszę mniej więcej o co tutaj chodziło. Ale strzelam że główną przyczyną tego był inhibitor MAO-A/B no i ten wzrost serotoniny i dopaminy.

*W sprawach neurotransmitterów jestem zielony jak mj, także proszę nie wytykać palcami, staram się sam zrozumieć o co tutaj chodziło i prosiłbym was o pomoc. Pozdrowionka, nie zrażajcie się do kurkumy, bo poniekąd też muszę powiedzieć że EFEKTY są, szkoda że nie pozytywne w tej chwili.

Dodano akapity -- 909
  • 3959 / 148 / 0
nie jestes pierwszym ktory tak pisze, ja jedzac 5-10g kurkumy dziennie tak nie mam ale moze to kwestia, ze pije duzo wody (3-5l dziennie) i rozwadniam ten mocz bo na ogol jest przezroczysty i nie jebie.

btw, robil ktos moze nalewke z kurkumy? mysle, czy nie zalac kurkumy z odrobina pieprzu spirytusem, moze wyciagnie z niej co trzeba.
niedojebanie genetyczne
  • 416 / 18 / 0
devie pisze:
Panowie, od 4 dni jem kurkumę, dawki niewielkie, z 10g dziennie. Od rozpoczęcia "cyklu" zauważyłem ze moj mocz pachnie mniej więcej jak mocz kota gdy sie zleje na kanapę, tzn. śmierdzi jak skurwysyn. Normalna sprawa?
Pozdrawiam
@devie, właśnie miałem tak samo i dlatego przestałem to suplementować. Wystarczyło tylko raz wziąć 20g, żeby po kilkunastu godzinach oddawany mocz zaczynał tak okropnie cuchnąć. Dziwne, że u większości zapach jest w jakichś tam granicach normy, a są takie wyjątki jak my, że ten mocz tak śmierdzi. Może inny metabolizm :-D
Bo człowiek widzi to, co wie.
Mies van der Rohe
  • 384 / 28 / 0
Najlepiej smakuje 20g kurkumy z połową szklanki mleka,oliwą z oliwek i mielonym pieprzem.Nie powiem,zaczynam odczuwać lekkie działanie antydepresyjne i motywujące;)Idealne po ciągu na GBL.
  • 3959 / 148 / 0
420alldaylong pisze:
czy ta kurkuma, którą brałem jest spoko jakości czy szukać czegoś lepszego?
chyba sam sobie odpowiedziales w tym poscie. ;-)

mialem podobna kukrume w 1kg opakowaniu z jakiegos eko sklepu niemieckiego i byla jak najbardziej ok.

probowal ktos juz vaporyzowac/palic kurke? zachecam do experymentow, dziala duzo mocniej tym sposobem. musze stestowac dodanie kurkumy do lolka z maryhuanina ktoregos razu.
niedojebanie genetyczne
  • 849 / 289 / 0
czyli jak działa?
  • 3959 / 148 / 0
tak jak jedzona tylko intensywniej i wystarczy duza mniejsza ilosc. jak spalilem 'lufke' kurkumy z bonga to az taka mini euforia, przyjemne uczucie na ciele, dobre samopoczucie, cos jakby dobre SSRI bez negatywnych efektow. i jak wieczorem/noca troche tego zjaralem to na drugi dzien budzilem sie z dobrym humorem co u mnie jest bardzo rzadkie.

Scalono - 909

vodke umiesz wypic? to kurkumy nie przelkniesz? kaman. :*)

ja to rozpuszczam ostatnio ok. 5 czasem 10g, z odrobina pieprzu w 200ml wody i wychodzi taka zolta woda, nie za gesta (bo jak geste to cofa) ktora wypijam na jednego lyka i zapijam mineralka.
niedojebanie genetyczne
  • 89 / 1 / 0
Stosowałem kilka dni z rzędu, praktycznie już po 1 zażyciu było czuć efekty. Robiłem mix : paczka kurkumy (czasem odrobina więcej), 1/4-cała paczka gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz czarny, ususzona pikantna praktyka (nie pamiętam nazwy, jednak zawiera naprawdę sporą ilość kapsaicyny ), cynamon, ziele angielskie goździki, świeża bazylia i imbir. Gotowałem to wszystko w mleku z masłem/olejem - efekt plusz, grzanie od środka + brak możliwości smucenia się mimo odczuwania tego mentalnie w jakiś sposób. Cokolwiek się nie działo nie potrafiłem się smucić - polecam gorąco :)
  • 62 / / 0
Faktycznie po paru dniach spożywania skóra , pot i mocz zaczynają śmierdzieć kurkumą :/ , fajnie wpływa na skórę ale najlepsze efekty robi z nastrojem - w stanie umiarkowanej depresji kurkuma była natychmiastowym lekarstwem który dawał co najmniej kilka godzin bardzo dobrego nastroju ( skok z depresyjnego 2/10 do 8+/10). Polecam spróbować każdemu .
Uwaga! Użytkownik cardimon2011 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!