Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 221 / 1 / 0
https://en.wikipedia.org/wiki/Postorgas ... s_syndrome

Napisałem tu o tym, bo myślę, że może mieć to związek z jakże zabałaganionym tematem o wpływie masturbacji na poziom testosteronu. Tu jest to rozwinięte również do ruchania co wydaje mi się słuszne.

Jest to z tego co wiem u nas na zachodzie stosunkowo niedawno dopiero badana choroba/zaburzenie(?). Warto poczytać odnośniki do raportów/badań w tym temacie pod linkiem na górze. Seksuolog z dani, do której pacjent zgłosił się z takim problemem (Dania 2011 bodajże) po umieszczeniu ogłoszenia o poszukiwaniu osób z podobnymi zaburzeniami w celu przeprowadzenia badań ustaliła pewne kryteria. Szczególnie rzuca się w oczy, że osoby takie końcowo unikają aktywności seksualnej, w obawie przed skutkami ubocznymi dla własnego samopoczucia.

Choroba (złośliwcy powiedzą, że kolejna wymyślona) charakteryzuje się między innymi tym, że po orgazmie następują efekty uboczne trwające nawet do tygodnia (nie mylić z PCS post coital sadness). Efektem jest zazwyczaj unikanie aktywności seksualnej.

Spotkał się ktoś z was z czymś podobnym może? Przed odpowiedzią warto poczytać wiki.

Osobiście stwierdzam, że jest coś na rzeczy i nie wykluczam nawet, że mógł być to jeden z powodów w wjebania się w dragi.
U mnie osobiście objawiało się to przeplatanymi cyklami, gdzie zaraz po już czuję jak gadka słabnie i nastrój z dnia na dzień siada by potem stopniowo ładował się stan prawidłowy (czyli pełen luz blus, zero spierdolenia, decyzyjność etc), tylko że trwało to zazwyczaj 7dni u mnie, co skutkowało naprawdę nieciekawym życiem. Dalej ma to na mnie pewien wpływ, za duży jeszcze obawiam się.

Behawioralnie staram się to ogarnąć, ale czy są oprócz SSRIów, które faktycznie z tego leczyły kiedyś, można było ruchać ile [hehe] wlezie (zabijając libido przy okazji) inne sposoby i w ogóle jakieś wskazówki co może być nie tak hormonalnie/przekaźnikowo w organizmie?
połowa rzeczy które piszę nijak ma się do rzeczywistości i tego kim jestem, szczególnie te pod wpływem.

bywa ok, ale jeszcze nie jest
  • 4 / / 0
To, o czym piszesz, dotyczy rzeczywiście interesującego i dość nowego obszaru badań dotyczących skutków orgazmu na zdrowie psychiczne i fizyczne. Zjawisko, które opisujesz, może być związane z postcoital dysphoria (PCD), czyli uczuciem smutku, lęku lub drażliwości po odbyciu stosunku. Basketball Stars 2
Niektórzy badacze sugerują, że te objawy mogą wynikać z różnorodnych czynników, takich jak zmiany hormonalne, neurochemiczne czy psychologiczne. Istnieją również doniesienia o tym, że osoby doświadczające PCD mogą unikać aktywności seksualnej z obawy przed nieprzyjemnymi odczuciami.
  • 74 / 7 / 0
To nie jest żadna nowość, po prostu współczesna "nauka" jest 500 lat za murzynami.
Można podejrzewać, że starożytne/średniowieczne "wyolbrzymione" zapiski o onanach to skrajne i wieloletnie przypadki POIS w połączeniu z nałogiem klepania Niemca po kasku.

https://poiscenter.com/forums/index.php
https://www.reddit.com/r/POIS/

@Mojoo
7 dni to chyba najczęściej podawany czas, jeśli chodzi o mijanie syndromu spierdoksa.

Teorii co do przyczyn i rozwiązań są już chyba setki.
To nie jest niestety tak, że u każdego POISowca przyczyny są te same...

Osoby cierpiące na POIS zwykle decydują się na całkowitą abstynencję, bo okazuje się to zbyt skomplikowany temat
(samemu musisz eksperymentować z suplami/lekami/dragami/szamańskimi terapiami - nie każdy ma na to czas, hajs i motywację)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nowe substancje na liście narkotykowej - projekt trafił do opiniowania

Szybkie tempo pojawiania się na rynku nowych narkotyków, które są coraz częściej substancjami o ostrej toksyczności, oraz ich łatwa dostępność w internecie - to główne powody, dla których zaistniała konieczność uzupełnienia listy substancji psychoaktywnych i nowelizacji rozporządzenia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych. Projekt trafił właśnie do opiniowania.

Wrocław: Tak umierał szesnastoletni Sebastian. Koledzy uwięzili go cierpiącego w mieszkaniu

Dziś wiadomo już, że kolega podał mu drinka z ecstasy. Gdy chłopiec źle się poczuł, znajomi nie pomogli mu, na dodatek zamknęli w mieszkaniu leżącego na podłodze i uciekli.

Terapia psylocybiną jako wsparcie w leczeniu jadłowstrętu psychicznego – pierwsze wyniki przełomowe

W przełomowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) przedstawili analizę i szczegóły badania opublikowanego w Nature Medicine, które ukazało wpływ terapii psylocybiną na osoby z jadłowstrętem psychicznym. W nowym artykule przeglądowym opublikowanym w czasopiśmie Psychedelics autorzy pierwotnego badania oferują „szczegółowy wgląd w wyniki, opierając się na danych jakościowych z półustrukturyzowanych wywiadów, szerokich opinii i rozmów z uczestnikami oraz ich subiektywnych interpretacjach wzorców danych.” Ten przegląd ujawnia zarówno obiecujące wyniki, jak i istotne ograniczenia, które mogą kształtować przyszłe podejścia terapeutyczne.