Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 104 / 15 / 0
Witam
Ciekawi mnie jak sprawa wygląda z lekami :cojest:
Chodzi mi tu szczególnie o leki na receptę, głównie benzodiazepiny i tramadol
Czy w trakcie przeszukania smutni panowie znajdą u mnie leki mogę mieć za to jakieś konsekwencje prawne ?
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 415 / 54 / 0
Jeżeli masz recepty to nie będziesz miał. Tylko trzeba iść do lekarza, który te recepty wypisywał po jakiś papierek.
Natomiast bez recepty powiedziałbym, że głowa mnie bolała i pożyczyłem od kolegi, od kogoś z rodziny aby sprawdzić.
  • 12456 / 2421 / 0
Recept nie ma, bo... to leki na receptę. Recepty zostały w aptece. Jeśli tak było i wskażesz im aptekę, to oni ew. zweryfikują i powinno być po temacie.
  • 104 / 15 / 0
A jeśli nie posiadam recept zrealizowanych w aptece %-D
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 12456 / 2421 / 0
Czytaj post wyżej - recepty zostały w aptece i są do wglądu milicji.
  • 3542 / 577 / 1
Nie apteka, prędzej lekarz i przychodnia. A właściwie to NFZ.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 12456 / 2421 / 0
Racja - w przychodni jest przecież dokumentacja...
  • 4603 / 2207 / 1
Jeżeli masz w domu jedno opakowanie, to nikt nie będzie wymagał niczego. Jeżeli natomiast znajdą 20 opakowań, to nic nie pomoże nawet najlepsza dokumentacja. Natomiast jak się leczysz, zawsze możesz poprosić lekarza o zaświadczenie jakie leki przyjmujesz. Takie zaświadczenie każdy lekarz ma obowiązek wystawić i trzymaj je w domu. W razie kłopotów pokazujesz i dziękujesz że zostałeś przywieziony do domu, a Panowie grzecznie przepraszają za niedogodność jaką spowodowali...

3 krotnie miałem taka sytuację w życiu i za każdym jednym razem kończyło się na przeprosinach, życzeniach zdrowia i spokojnego dnia.

PS. dobrą opcją jest też faktura za zakupy w aptece, bądz w ostateczności paragon. Wystarcza w zupełności.
  • 568 / 53 / 0
Wydaje mi się, że ziomkowi chodziło o sytuację w której nie jest pacjentem. Po prostu dostał/ogarnął sobie od kogoś pakę sevredolu i smutny pan znalazł to u niego w kieszeni. Teoretycznie jest to przestępstwo, nie wiem jakby taka sytuacja wyglądała w realu. Jednak sytuacja na pewno nie komfortowa.
"Even the smallest person can change the course of the future"
  • 4603 / 2207 / 1
Posiadanie leków wpisanych na listę N i P bez podstawy medycznej jest przestępstwem. Oczywiście czy będzie to skutkowało postawieniem zarzutów i ewentualną odpowiedzialnością karną zależy od "otoczki" Jak się coś zrobi to będzie to dodatkowa dorzutka. natomiast w przypadku normalnej sytuacji zazwyczaj umarzają ze względu na niską szkodliwość, lub wręcz brak znamion przestępstwa.

Szybka kwerenda w Lexie nie wykazuje wyroków skazujących za samo posiadanie blistra sevredolu (jednak moga być takie skazania nie zamieszczone w bazie)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.