Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam , potrzebuje pomocy aczkolwiek mój kolega Michał zamówił paczke z chin z legalnym środkiem 3mmc cas no.(1246816-62-5) lecz w po otwarciu paczki przez urząd celny stwierdzili ze jest to nielegalny środek 4mmc cas no (1189726-22-4). Po czym moj kolega Michał trafił na sankcje z tegoo co się orientujee to ten chinczyk podtrzymuje to ze wysłał 3mmc. Bardzo chciałbym pomoc mojemu koledze wiec prosił bym o rady jak moge mu pomoc . Co moze byc dowodem jego niewinności gdyż wkoncu zamawiał 3mmc nie 4mmc. Czy to może poprostu błąd celników z uwagi na bardzo bliskie podobieństwo substancji i dopiero na badaniach w Krakowie wyjdzie ze jest to 3mmc? I ile takie badania mogą trwać ? Od momentu zatrzmania mojego kolegi mija juz kolo miesiąca. Czy rozmowa w ktorym Michał zamawia 3mmc od tego chinczyka była by znaczącym dowodem w tej sprawie? Prosze o pomoc, dziekuje z góry.
  • 3206 / 175 / 0
Nie znam się; np. w wypadku 3-FMC i 4-FMC, legalne 3-fmc moze w analizie wychodzic jako nielegalne 4-fmc, i ciezko tak naprawde dowiesc ze posiadasz legalne 3-fmc. Nie wiem czy sytuacja nie jest analogiczna w przypadku 3mmc 4mmc
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 266 / 44 / 0
Uwaga! Użytkownik 94x9jg5zxB8L nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Ale czy przestępstwo został dokonane gdy ktoś zamawia 3mmc legalny środek a otrzymuje nielagalny 4mec? czy w tej sytuacji rozmowy z zamowienia sa dowodem niewinnosci mojego kolegi michała?
  • 73 / 1 / 0
1. 3MMC jest nielegalne w Chinach (pewna wiadomośc- dlatego też mało kto to robi)
2. 3MMC nie wychodzi jak 4MMC więc tym bardziej jak 4MEC na GC/MS.

Pokazywałem kiedyś NMR i GC/MS z 4MMC i 3MMC i powiedział, że "gołym okiem" widać różnice.
tak dla potomnych.

Jak się sprawa potoczyła?
  • 506 / 12 / 0
NMR może i rozróżnia ale sama spektrometria mas chyba nie powinna... Przecież 3-mmc i 4-mmc mają takie same masy molowe. 4-mec ma już inną więc z tym się zgodzę.

Zresztą widma porównuje się do widm, które już są w bazie więc z nowymi substancjami może być problem.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
  • 73 / 1 / 0
Ja podsyłałem poniższe info:

http://www.swgdrug.org/Monographs/3-MMC.pdf

I to

http://www.swgdrug.org/Monographs/4-met ... hinone.pdf

Osoby które się znają mogą się wypowiedzieć w temacie.

Myślę, że sprawa 3MMC i 4MMC jest podobna do sprawy 4-ACO-DMT i zaneczyszczeniach w niej tzn. każdy sprzedaje i liczy na szczęście.

Jakby to kogoś interesowało to mam GC/MS z interpretacja 4-ACO-DMT od znanego vendora z NL- 0,27% zanieszczyszczeń to właśnie 4-OH-DMT.

Pytanie czy taka ilośc wystarczy, żeby skazać? Obił mi się jeden przypadek w PL gdzie był problem z 4-ACO-DMT i zanieczyszczeniami.
  • 506 / 12 / 0
No i popatrz się teraz na wykresy spektrometrii - są identyczne. W naszym kraju jak coś idzie do labu to standardowo jest robione GC/MS. Potem to już zależy chyba od biegłego, czy ma jakieś wątpliwości czy nie. A że biegły często nie ma takich wątpliwości to bez wiedzy w tym temacie możesz zostać niesłusznie udupiony. Welcome in Poland.

Scalono - Berig

Znaczy się widmo, nie wykres - nie mogę już poprawić.
  • 2 / / 0
dejvis pisze:
No i popatrz się teraz na wykresy spektrometrii - są identyczne. (...)
Nie są. Nie mogą być, popatrz uważnie na przesunięcia. Chemicy się nie mylą, chyba że chcą, lub są dupami, nie chemikami.
Uwaga! Użytkownik 5meodmt nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 285 / 2 / 0
Było coś takiego, że 3mmc różni się masą molową od 4mmc. Spróbuj w ten sposób, muszą sprawdzić.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.