Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 462 / 24 / 0
Nieprzeczytany post autor: humite »
Nie odczuwam żadnego niedowładu mózgu :) To bardziej ciekawość. Jestem zdania, że środki nootropowe działają również na "normalnie" funkcjonujący mózg, dając mu jeszcze większe możliwości. Empiryczne tego sprawdzenie jest wg mnie najlepszą drogą do obalenia lub poparcia teorii. To że coś nie jest dostępne w polskiej aptece nie stanowi przecież problemu w kupnie tego, szczególnie że w usa racetamy traktuje się jako suplementy diety. Koszt jest tańszy niż naszych receptowych. Za 1kg piracetamu płaciłem niecałe 100zł.
  • 909 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
Skoro w USA jest on tak tani i łatwo dostępny, można by wręcz wysnuć teorię, że zażywanie piracetamu poważnie szkodzi komórkom mózgowym i obniża IQ...
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 207 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: kodeX »
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu, neurotoksycznosc w takim przypadku jest zerowa jesli bierzemy pod uwage zazywanie dodatkowo piracetamu.(sama amfetamina robi jesien sredniowiecza z waszych neuronow wiec tu bym sie zastanawoil przed mieszaniem w ta sprawe piracetamu.). Ogolem dokladny proces dzialania lekow nootropowych nie jest dokonca wyjasnionny i dokladnie opisany ,w wielu zrodlach opisywane sa jako dostarczyciele i zaopartywujace tkanke mozgowa w subst. odzywcze , niektore dodatkowo w dzialaja na katecholaminy . ok prosto i do sedna sprawy . zamiast do kuracjii nootropilem etc. dolaczac substancje o antagonistycznym dzialaniu do zamierzanych efektow(co jest bezcelowe) ,mozna (jak kto woli ) : ) zainteresowac sie dodatkowo do piracetamu kolejnym lekiem cerebronootropowym (zamiast rozpierdalac sobie mozg w fazie testow(piracetam-amfetamina) , chociazby Enerbol Forte - subst. czynna Pyritinol , udoskonalona wit. b6 z bardziej rozmaitym i kompleksowym dzialaniem nootropowym . wplywa takze subtelnie na katecholaminy(serotonina etc.) niestety zostala wycofana z produkcjii w polsce za nieoplacalne koszty prod. ale aktualnie wszystko da rade zamowic z netu ; ) . pozdrawiam i zycze jak naj wiecej progresu : )
  • 462 / 24 / 0
Nieprzeczytany post autor: humite »
@gynoid twierdzenie że amerykanie posiadają z reguły niskie IQ, to stereotyp którym posługują się ludzie z niskim IQ :-p

Pyritinol to jedna z substancji w preparacie o którym pisałem kilka postów wcześniej. Coraz bardziej mnie on intryguje, miks wszystkich dostępnych chyba substancji nootropowych. Każda w dosyć konkretnej dawce, dam znać jak efekty za kilka dni.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2008 przez humite, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 909 / 19 / 0
kodeX pisze:
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu,
Na stroni jednej z aptek internetowych znalazłam taką informację na temat nootropilu - "Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii." Mam anemię, więc co jakiś czas mam wykonywane badania krwi, ale dopiero po kuracji nootropilem stwierdzono u mnie nieprawidłową budowę krwinek - więc coś tu jest nie tak.
Enerbol Forte - subst. czynna Pyritinol , udoskonalona wit. b6 z bardziej rozmaitym i kompleksowym dzialaniem nootropowym . wplywa takze subtelnie na katecholaminy(serotonina etc.) niestety zostala wycofana z produkcjii w polsce za nieoplacalne koszty prod. ale aktualnie wszystko da rade zamowic z netu ; )
Jak to się komponuje z 5-HTP? Z tego co wiem witamina B6 zmniejsza ilość 5-HTP przekształcanego w serotoninę.
humite pisze:
@gynoid twierdzenie że amerykanie posiadają z reguły niskie IQ, to stereotyp którym posługują się ludzie z niskim IQ ]

Tak, wiem, debile wierzący w stereotypy ;-)
  • 207 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: kodeX »
''Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii."
pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii stad wynik twoich badan , moj znajomy ma tak samo a nie przyjmuje nootropilu . Jezeli nie masz nawet takiej wzmianki w ulotce ,zapewniam ze ten cytat to totalna bzdura ; )
Jak to się komponuje z 5-HTP? Z tego co wiem witamina B6 zmniejsza ilość 5-HTP przekształcanego w serotoninę.
nie lubie pisac postow bez uzasadniania ,ale dzis mam malo czasu wiec zdaze napisac tylko ze Wit. b6 jest do dzis najskuteczniejszym prekursorem(prosto ujmujac) ''wprowadzenia'' 5-htp poprzez bariere krew-mozg . wszystkie wit z grupy B , szczegolnie b6 i b12 dzialaja pozytywnie na metabolizm mozgu (polaczenia nerwowe etc.) . ogolnie moim zdaniem 5-htp jest suplementem, nie na wszystkich dziala lecz ten mix ktory sugerujesz moze miec pomijajac dzialanie nootropowe dodatkowe dzialnie antydepresyjne komponujac sie z enerbolem(metabolicznie aktywna forma vit.b6 ,Pyritinol ) ktory dodatkowo powoduje zwiekszenie ilosci poszczegolnych neurotransmiterow , lecz ogolnie przyjmuje sie ze funkcje poznawcze (jezeli mowimy o neurotransmiterach) ,medykacja glownie zwiazana jest z preparatami o dzialniu acetylocholinergicznym .
  • 545 / / 0
Nieprzeczytany post autor: nicze »
kodeX pisze:
''Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii."
pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii stad wynik twoich badan , moj znajomy ma tak samo a nie przyjmuje nootropilu . Jezeli nie masz nawet takiej wzmianki w ulotce ,zapewniam ze ten cytat to totalna bzdura ; )
Widac przeczytales za malo zrodel w swoim "skrupulatnym zyciu". Twoja wypowiedz Ciebie stawia w swietle niekompetentnego uzytkownika, jednak nie takiego, ktory cos pomieszal, ale takiego, ktorego przepelnia ignorancja i pycha.

gynoid - zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.

Cochrane Database Syst Rev. 2007 Oct 17;(4)]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943791[/url]

Acta Pol Pharm. 2005 Sep-Oct;62(5):405-9. Piracetam--an old drug with novel properties?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16459490

Wystarczylo 5 minut, aby znalesc informacje na ten temat.
– Czyż życie nie rozczarowuje? – Tak.
  • 304 / / 0
Magnez uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym,wapń nie na darmo jest on dodawany do tych wszystkich legalnych pillsow a praktycznie kazdy cierpi na jego niedobór
Chyba już nic nie wiem. nie ma nas a co ?
jestem tu gdzie jestem!
  • 16 / / 0
Nieprzeczytany post autor: bezyoyo91 »
Tak troszkę odbiegając od wątku jakie są wrażenia chlorowodoru pseudoefedryny podłączonej z piracetamem ?? Złapałem grypę zrobiłem sobie przerwę od memotropilu bo biore IBUPROM,zatoki i inne gówniane leki na tam (okolo 5-7 tabletek na dobę 150-210mg pseudo efedryny). a mam dużo nauki i cięzko mi się jedzie bez Piracetamu, Bardzo jedzie taki mix po zdrowiu samopoczuciu etc.????
proszę o sesowne wypowiedzi
POZDRO
Uwaga! Użytkownik bezyoyo91 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 909 / 19 / 0
kodeX pisze:
pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii
Po pierwsze - to nie forum, a opis leku na stronie jednej z aptek internetowych.
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
nicze pisze:
zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.
Dzięki.
Tylko tu właśnie pojawia się problem - przy anemii sierpowatej odkształcanie erytrocytów miałoby sens, ale przy zwykłej anemii już chyba nie bardzo.

kodeX, patrz:
Widac przeczytales za malo zrodel w swoim "skrupulatnym zyciu". Twoja wypowiedz Ciebie stawia w swietle niekompetentnego uzytkownika, jednak nie takiego, ktory cos pomieszal, ale takiego, ktorego przepelnia ignorancja i pycha.
nicze tylko wytknął Ci, że opierasz się na życiowym doświadczeniu i przeczytanych źródłach, których w ogóle nie podałeś - brak argumentów - wiesz, to jakbyś chciał udowodnić zbrodnię, nie mając dowodów ;)

I zobacz, to, że jest tu administratorem na nic się nie przydało - po kłótni z Tobą dostał bana :-D (???)
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.