Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 261 / 7 / 0
Powinno być dobrze, o ile doniczka nie jest zbyt wielka i wilgoć nie będzie się utrzymywała zbyt długo. Jeśli jednak jest inaczej, będziesz musiał podlewać rzadziej. Z podlaniem wstrzymaj się jeszcze kilka dni
  • 126 / / 0
Jak często najlepiej podlewać pejotla? Mój kaktus ma 3 cm średnicy rośnie w doniczce 7,5 cm średnicy i też ok 7 wysokości. Jako podłoże ma ziemie do kaktusów.
Uwaga! Użytkownik Jezus z bagien nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 279 / 2 / 0
Nie częściej jak raz na tydzień jeśli siedzi w pełnym słońcu.
Jeśli nie - dwa tygodnie minimum.
Ogólnie to musisz uwarunkowywać wilgotnością gleby - sprawdzać wsadzając delikatnie patyczek i patrząc czy zostawia ślady mokra gleba na nim.
Jak to sama ziema do kaktusów bez dodatkowego piachu - dłużej będzie wilgotna.

Ja ostatnio straciłem swoje dwie najmniejsze Lophophorki 1cm i 2.5cm właśnie przez przelanie o dziwo... A wszystko, bo zostały podlane bez mojej wiedzy, eh ;)
  • 34 / / 0
Zbyt szybko wziąłem się za robotę i przygotowałem słoik z zamknięciem na gumkę zgodnie z poleceniami Z. Fleischera ale dopiero później wyczytałem u Was że nie polecacie tej metody. Mam 20 nasion L. williamsi i zastanawiam się, dać połowę do słoika czy wyrzucić go, kupić normalne pudełko na sałatkę, na dół drenaż, na górę mieszanka i na to folijkę / pazłotko.
Pozdrawiam, M
psilofarmaceutaer
  • 261 / 7 / 0
Twój wybór. Ja nigdy nie bawiłem się w słoje, bo w przypadku L.williamsii to przerost formy nad treścią- zupełnie dobre efekty można uzyskać wysiewając do doniczki/malutkiego pojemnika na sałatki.
Najwazniejsze przy wysiewie to odpowiednie nasłonecznienie- nie za duże, najlepszy wschodni parapet. Jeśli siewki stają sie czerwone-zmniejszyć natężenie światła (nakryć białą reklamówką lub 1 warstwą chusteczki), jeśli siewki są bardzo jasne i się wyciągają-zwiększyć ilość światła.Jeśli masz twardą wodę to polecam podlewanie (jeszcze lepiej spryskiwanie) wodą demineralizowaną z niewielka ilością nawozu, ok 1/3 dawki.No i oczywiście dużo cierpliwości :)
  • 34 / / 0
Spryskiwanie rozpocząć dopiero +/- miesiąc od wykiełkowania nasionek? Najpierw nakłuwać folię aby powoli je przyzwyczajać do powietrza, później zdjąć i dopiero pryskanie, zgadza się?
ps dzięki za odpowiedź, kaktusowy guru
psilofarmaceutaer
  • 261 / 7 / 0
Tak, spryskiwać gdy wilgotność spadnie a pod szczelną folią o to trudno. Jeśli nie ma żadnych problemów z grzybkami, to podziurkowana folia może dość długo leżeć, na doniczkach.
  • 168 / 11 / 0
Czy ktos ukorzenial mlode odrosty od pejotla? Mam sporo takich malych kulek odrastajacych od glownej. Czytalem, ze trzeba je oderwac / odciac, odstawic do suchego miejsca a nastepnie po kilku dniach do ziemi ewentualnie na mokry perlit. Macie jakies doswiadczenia?
  • 459 / 2 / 0
Co to może być, że moje pejotle zaczynają... sinieć?! Są w pełnym słońcu, parapet przy południowym oknie. Może je za rzadko podlewam, tj w granicy raz.na.miesiąc-wcale??
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 279 / 2 / 0
No jak sinieją, to nie od wody, chyba, że od przelewania i gniją ;) To są kaktusy, nie muszą być podlewane 3x na tydzień.

Pełne słońce też nie powinno im szkodzić, lubią to. Są twarde, miękkie? Wrzuć jakieś foto.

Ja tam wczoraj rozpocząłem sezon kaktusowy, wysiałem 21 pejotlów i trochę innych kaktusów. Czekam na rezultaty :)
ODPOWIEDZ
Newsy
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.