Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 3247 / 354 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
alkomen pisze:
A to nie jest czasem tak że bierzemy sobie te leki SSRI jakis rok czasu,wszystko ok,zajebista pewność siebie,zero lęków,duzo serotoniny w baniaku a po odstawieniu leku wszystko powraca? ]
Alkomen im dluzej bierzesz SSRI tym lepiej i wieksze prawdopodobieństwo utrzymania sie stanu podwyższonej aktywności sertoninowej. Dzieje sie tak po części na poziomie neurologicznym ("przyzwyczajenie mózgu" więc będzie starał sie ten stan utrzymac), a po części na poziomie behawioralnym(pewności siebie mozna sie po prostu "nauczyć"). Co do GABA to jest on przeciwlękowy, ale sertotonina tez tak działa. Jednak gaba jest skuteczniejsze, jeśli po gabanergikach czujesz sie wolny od lęków (z reguły tak jest, ale nie zawsze) to z pewnością nie zaszkodzi.

PS. Z nicku wnioskuje ze przepadasz za gabanergikami ;)
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 693 / 7 / 0
alkomen na wiki pisze tak:

Trwałość efektu leczniczego
Leki te działają różnie długo na konkretne osoby. Najczęstsze schematy działania są, w wielkim uproszczeniu, jak następuje:
lek daje pełną/częściową oczekiwaną odpowiedź kliniczną, która utrzymuje się długo po odstawieniu leku,
lek nie daje żadnej odpowiedzi klinicznej niezależnie od długości okresu podawania,
lek początkowo (po min. tygodniu) daje odpowiedź kliniczną, jednak po określonym czasie (od miesiąca do kilku lat, w zależności od tego, jak długo dany pacjent przyjmuje lek) podawania go efekt leczniczy zmniejsza się czy nawet zanika,
inne schematy zdarzają się marginalnie.

Warto przy tym zrobić jakąś psychoterapię, kiedy łatwiej jest taką przeprowadzić i skuteczniej na SSRI.
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2009 przez jogurt, łącznie zmieniany 1 raz.
we were born to suffer, and glory in our pain, each dream has jaws to crush us..

again and again
  • 1241 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: ooo »
wieszzzzz .... pivko to na GABA dziala ... :) w mojej opini (po 9mc terapii) jesli nie przesadzasz to CZASEM pivko czy cos tam (przynajmniej u mnie) nic nie pierdoli ... ostatecznie po fecie mam lekki resecik i odradzam WSZYSTKIE STYMULANTY na tych lekach ale inne rzeczy hmmm .... jesli nie zafunduje sobie ciagu a poprostu "jednorazowy" wyskok co jakis czas ... to wcale nie ma zle ;)

Natomiast jest jedna boska pani ktora po jednym razie sprowadza mnie calkiem na ziemie i wpedza w tyg depresje zreszta zawsze tak z nia bylo - f******cocaine - postanowilem sobie ze nigdy wiecej nic nie jest warte tej zabawy ;( (ciekawe ze feta ani nic innego tak na mnie nie dziala)
Uwaga! Użytkownik ooo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 341 / 1 / 0
Mnie powiedzieli, że wszelkie alkohole i inne dodatki przeciążają układ nerwowy, który i tak jest nadwyrężony przez chorobę. I ponoć o nic więcej tu nie chodzi.

@ooo - mi się wydaje, że narkotyk nie jest przyczyna depresji, tylko środkiem, żeby od niej uciec, w ogóle uciec od kłopotów. chyba każdy ma swój ulubiony środek, któremu nie potrafi się długo opierać. ale to tylko moje gdybanie ;) i czemu odradzasz stymulanty? coś się po nich działo niedobrego? pytam z ciekawości
Uwaga! Użytkownik queen elizabeth nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1241 / 8 / 0
stymulany powoduja "reset" czy jak kto sobie to nazwie ... (wracaja efekty uboczne, znika dzialanie leku, itd ...)
Uwaga! Użytkownik ooo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3247 / 354 / 2
Ogólnie środki pobudzające dopaminergicznie osłabiaja działanie ssri. Szczególnie te silne. Np. bupropion tez oslabial. Alkohol tez pobudza dopaminergicznie. Nie wiem jak np. w przypadku efki która działa głównie na noradrenaline.

Pozdrawiam %-D
  • 1241 / 8 / 0
oslabiaja to alkohol, itp.. oslabic znaczy ze jak wytrzezwiejesz to znowu lek dziala ...

ale taki asereje pisal ze na niego juz 50mg sertraline juz dzialalo spoko ... jesli zwieksza dawke i zwiekszy do np. 100 - 150mg a potem wezmie fete (tak z gramulca) ... to jak feta przestanie dzialac (okolo 2-3 doby przy odpowiedniej dawce ;) nie mam na mysli tylko samego ujebania) to w momecie jesli nie zredukuje dawki ssri to go chuj strzeli :) no chyba ze zacpa cos innego :))))
... to nie oslabienie to jest jak reset - wracaja skutki uboczne lekow, depresja czy kto tam co ma ;) mocne stymulanty tak robia ... szkoda ;)
  • 3247 / 354 / 2
alkohol też tylko ma słabsze działanie dopaminergiczne, ale w mniejszym stopniu tez takie cuda. Ja za to Po 27godzinnej jezdzie na mefedronie wziąłem potrójną dawke paro i jest spoko, zupełnie stlumiło mi zjazd. Kurde juz omamy mam tak zem nie spał, wyloil mefa, fajek, kawy, czas odpocząć z 2 vipkami :D

Pozdrawiam %-D
ODPOWIEDZ
Newsy
Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.