Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 41 / 11 / 0
@Biomechanikus Byłeś u psychiatry, czy ten opipramol dostałeś u neurologa? Patrząc na twoje posty odnoszę wrażenie, że lekceważysz sferę psychiczną. Latasz od prawie roku po różnych lekarzach, robisz wszelakie badania z których nic nie wynika, a jak już dostałeś lek przeciwdepresyjny który ci pomaga, to po miesiącu lek ci się skończył bo "źle się zorganizowałeś". Wspominasz też w którymś poście o pominiętej dawce. To nie brzmi jak poważne podejście do choroby. Bardziej mi się to kojarzy z tłumieniem problemu, i wmawianiem sobie że jesteś twardziel który sam sobie poradzi z dołem.
  • 35 / 6 / 0
Neurolog mi przepisal. Tak latam po lekarzach bo zaden poki co nie pomogl na moje dolegliwosci i zaden nie zasugerowal psychiatry. Stres mialem juz dlugo przed aktualnymi objawami tyle ze nie bylo tych objawow, a teraz chodzi o fakt ze mi te objawy nasilaja sie przy stresie nawet tym zwiazanym z wysilkiem fizycznym bo to tez przeciez stres na dla ukladu nerwowego. I dlatego tez bylem u neurologa i robilem przerozne badania, bp jak wytlumaczyc fakt ze gasnie mi prawie swiatlo przy wysilku fizycznym chocby po schylaniu, kopaniu szpadlem, robieniem cwiczen hantelkami na biceps itp. to raczej nie jest normalne a badania w normach. Zaden twardziel tylko wlasnie szukam przyczyn
  • 41 / 11 / 0
@Biomechanikus Ja też byłem przekonany że sobie dobrze radzę jak mi się pojawiły objawy somatyczne. Nie wydawało mi się wtedy żebym był bardziej zestresowany, a jednak objawy wskazywały co innego.

Co do tego, że nikt nie sugerował psychiatry, to myślę, że wiele zależy od tego co im opowiadasz. Mówisz im otwarcie o swoim samopoczuciu i o tym co się dzieje w twoim życiu, czy raczej selektywnie tak jak tutaj? Na przykład tutaj w październiku nam pisałeś, że wychodzisz na prostą, a dzień później w innym wątku, że się budzisz między 1 a 3 rano, i nie możesz zasnąć do 5 przez natłok myśli. Trochę to niespójne. Poza tym przypuszczam że, tak jak tutaj, na dzień dobry zalewasz lekarza teorią o niedoborach kortyzolu, więc to też może zniekształcać obraz pacjenta.

A co do tego, że "gaśnie ci światło" przy wysiłku fizycznym - na przykład strona na Wikipedii o somatyzacji wspomina:
Do "klasycznych" dolegliwości somatyzacyjnych należą:
[...]
- omdlenia/zasłabnięcia
Brzmi znajomo?
  • 35 / 6 / 0
Mowie lekarzom otwarcie jakie mam objawy , kiedy i jak sie na codzien czuje i od jakiego czasu. Niestety maja az 15 min na wizyte wiec czesto nie daja dokonczyc watku albo w ogole nie sluchaja.

Z kortyzolem to endokrynolog mowil zeby robic badania bo podejrzewal Addisona. No i z probek sliny 5 pomiarow praktycznie ponizej normy, a tydzien pozniej z rana na czczo juz powyzej normy i acth tez powyzej.

Ktos mi na forum tu pisal ze objawy moga byc spowodowane jakims dysbalansem aldosteron renina bo covid (mialem 2 razy covid i wtedy zaczely sie najbardziej te objawy) w tym miesza bardzo i wlasnie POTS i inne zaburzenia jak hipotonia ortostatyczna sa znane jako skutki uboczne covida, no i jeszcze doszedl do tego stres z wieloma innymi sytuacjami.

Dlatego tak odbijam sie od lekarza do lekarza.
Zrobilem rezonans + angiografia tetnic mozgowych
Tomografie jamy brzusznej celowana w nadnecza
Usg tetnich szyjnych i kregowych
U kardiologa echo serce i ekg
Bylem na wielu sesjach fizjo zeby rozluznic miesnie karku, plecow itp
Badania morfologia, mocz etc etc wszystki dobre, hormony oprocz tego kortyzolu dobre.
Dla mnie to nie problem jesli ktorys lekarz powiedzialby mi "jest pan czub i odsylam do psychiatry" tylko niech to powiedza bo funkcjonuje sie zle. Kiedy nawet mam checi, mam pozytywne nastawienie a jakby cialo odmawia posluszenstwa
  • 1499 / 239 / 0
Od dzisiaj biorę 100 mg dwa razy dziennie, tym razem chcę brać dłużej niż kiedyś, ciekawi mnie ten wpływ na receptory opioidowe sigma, to samo ma fluwoksamina a to był najlepszy SSRI jaki brałem.
  • 135 / 9 / 0
Witam, czy opipramol można brać doraźnie, coś jak benzo i ma działanie przeciwlękowe tak brany?
Oczywiście siły nawet nie porównuję do benzo, ale czy jakikolwiek doraźny potencjał przeciwlękowy występuje?
  • 13 / / 0
Mi osobiście pomoglł kilka razy w zasypianie ale mogło to być równie dobrze place bo samego działania leku nie wyczułem. Lek dostalem do stosowania długoterminowego 2x dziennie. Odstawiłem bo zacząłem brac "te wyczuwalnie działające" xD pozdr
ODPOWIEDZ
Newsy
Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.