Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
Po podaniu morfiny iv coraz częściej występuje u mnie bardzo duży wyrzut histaminy. Po podaniu czuję lekka opuchliznę właściwie na całym ciele, ale opuchlizna która się tworzy w miejscu podania, jego okolicach oraz okolicach żyły do której podałam w dalszych miejscach (np podaje w rękę a opuchliznę mam aż do przedramienia). Raz podałam w lewą rękę a prawa mi spuchła... Prawie tabletek na alergię trochę pomaga ale zabiera całą przyjemność z podania, mam uczucie jakby czegoś brakowało, niedosytu. Wcześniej ta reakcja była u mnie o wiele mniejsza lecz a biegiem lat jest mi coraz ciężej. Szczególnie że biorąc morfinę doustnie mam odrzuty - chce mi się wymiotować, a raczej mam takie uczucie bo zazwyczaj dodaje radę to przeżyć. Ale nieprzyjemności z tym związane trwają nawet cały dzień. Jakby branie doustnie powodowało zatrucie układu pokarmowego. Biorę obecnie max 200mg iv lub 100 iv i 100 doustnie.
Wszystko zależy od indywidualnej reakcji, ale jak tak miałeś to lepiej unikaj kody, bo ona najmocniej wyrzuca histaminę. Ewentualnie dorzuć antyhistaminę czyli hydroksyzynę albo prometazynę
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.
Ibogaina a uzależnienie od ketaminy: co pokazał jeden opis przypadku
Recenzowany opis przypadku opublikowany w „Frontiers in Psychiatry” opisuje 30-letniego mężczyznę, u którego po podaniu ibogainy ustąpił jednoczesny głód ketaminy, kokainy i alkoholu, a abstynencja utrzymała się przez 17 miesięcy. To relacja o jednym pacjencie (n=1), a nie badanie kliniczne — i właśnie od tego ograniczenia trzeba zacząć, żeby dobrze zrozumieć, co ta praca wnosi, a czego nie rozstrzyga.