Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 766 / 133 / 6
Chciałbym zauważyć, że glutetimid (słynny Glimid, zwany "gumą", obecnie do dostania na Ukrainie) pozwala na znaczne zwiększenie potencjału oksykodonu - szczególnie p.o. Indukując wydajność przemian katalizowanych przez izoformę cytochromu P450 - CYP2D6 o 300%, sprawia, że więcej oksykodonu metabolizuje się do oksymorfonu. Choć ten drugi normalnie nie ma znaczenia klinicznego (ledwie 11%), to z glutetimidem takowego nabiera (~3x11% = 33%) - do tego owe cudo ma działanie podobne do barbituranów, czyli miks idealny.

Chyba nikt o tym nie pisał w tym wątku, co wydaje mi się nieco dziwne. Wszak oksykodon i kodeina to farmakologicznie pokrewne sobie związki, a każdy kodeinista zna to, co wyżej przytoczyłem.

Są jeszcze dwa związki - dekstametazon i rifampicyna.

Źródełko z którego płynie wiedza o metabolizmie oksykodonu!
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 3206 / 175 / 0
No tak, tylko czy kiedyś żywy ćpun widział glutetimid na oczy, a nie w legendach? ;)
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 766 / 133 / 6
@Limitbreaker
Cóż, synteza nie jest taka trudna. Miałbym okazję go spróbować, gdyby nie to, że osoba mająca mi udzielić tegoż specyfiku straciła całkowicie mój szacunek i zaufanie ;)

Jeszcze w temacie enzymów wątrobowych. Czarnuszka, czyli kumin, a po łacinie Nigella sativa, należy do najbardziej wszechstronnych przypraw, jakie znam. W internecie można poczytać wiele o jej zaletach. Przyjmowanie jej przez 7 dni w ilości 2,5g/doba prowadzi do zahamowania CYP2D6 w 99% (ogromna wartość!!!) oraz CYP3A4 w 41%. W przypadku oksykodonu może mieć to znaczenie, zależnie od natury naszego cytochromu P450. Hamowanie tego drugiego zauważalnie wzmacnia i wydłuża działanie, choć inhibicja nie jest pełna (miks z grapefruitem? %-D). Co do CYP2D6, to już kwestie osobnicze, ponieważ oksymorfon (powstający dzięki tej izoformie P450) u większości ludzi nie ma znaczenia klinicznego. Niemniej powstrzymałbym się choć na dobę przed konsumpcją czarnuszki, jeśli bawimy się oksykodonem. CYP3A4 można zablokować czymś innym.

P.S. Nie dotyczy tych, który lubią do żyłki.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 1130 / 48 / 0
Czy tak wysoki poziom inhibicji nie bylby niebezpieczny? Jak dlugo sie utrzymuje? Sa jakies przyprawy blokujace tylko cyp3a4?
  • 647 / 63 / 0
wiec po przyjeci tej "gumy"faza zmienia sie znacząco chodzi mi o profil jest bardziej podobna do oksymorfonu czy tylko wydłuza i wzmacnia działanie gdzie dawki p.o normalnie to 5x80mg to wtedy musiałbym brac o 30%mniej oxy?
  • 1857 / 66 / 80
Czy są jakieś przeciwwskazania co do przyjmowania oksykodonu dla kogoś kto ma astmę?
  • 647 / 63 / 0
chyba sa. przynajmniej na ulotce kazdego aptecznego opio u nas?
  • 501 / 7 / 0
@up dlaczego? możesz rozwinąć swoją wypowiedź?
  • 879 / 189 / 5
Zażywanie leków opioidowych może powodować wyrzut histaminy objawiający się u zdrowych ludzi głównie świądem skóry, u astmatyków zaś dochodzi niekiedy do skurczu oskrzeli, co w skrajnych wypadkach stwarza zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia danej osoby.
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
  • 475 / 17 / 0
Hanka już gdzieś pytal o to w tym dziale,ale nikt mu chyba nie odpowiedział,wiec ponawiam pytanie. Czy z leku Targin(w którym jest oksykodon i nalaloxon)da się jakąś ekstrakcję zrobić,żeby oddzielić te dwie substancje ?
ODPOWIEDZ
Newsy
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".