Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 3245 / 617 / 0
Często spotykałem się z tym określeniem, chodzi o nagłe uderzenie choroby przy stosowaniu leków, kiedy dolegliwość zostaje nagle wyciągnięta na powierzchnię, i często jest to powód dla którego podjęto leczenie, ale interpretowane jest jako efekt złego działania lub efekt uboczny, i błędnie interpretując przerywa się leczenie a wytłumaczeniem tego jest konkluzja że chory boi zmierzyć się ze swoimi własnymi demonami, i tylko zamiata swoją psychikę pod dywan, znieczulając się autosugestiami. Zwłaszcza jak wszystko dzieje się w sferze psychiki. Szukałem w gugle ale nie wiem co wpisać bo nie znam definicji tego zjawiska medycznego.
Ma ktoś jakieś info na ten temat, lub ogólnie doświadczyło tego i wie o co kaman?
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 368 / 109 / 0
Z tego co kojarzę to np lęki z odbicia mogą się pojawić przy nagłym odstawieniu benzodiazepin (możliwe że innych leków przeciwlękowych też) . Z tego co rozumiem zjawisko polega na tym że leczysz się na X , więc dostajesz leki które zmniejszają/maskują/niwelują X wtedy organizm może się przyzwyczaić i jak przestaniesz brać lek to X wraca , bo byłeś przyzwyczajony do wspomagania.
"Life pain always sexy"
  • 3245 / 617 / 0
No w sumie takie wyczulenie po długim znieczulaniu chyba.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 617 / 0
I to w sumie nie jest jakieś tajemnicze zjawisko, wystarczy zle coś zinterpretować, coś zapomniane a zrozumiane już pózniej w odpowiednim momencie, tylko przy konfrontacji jest załamanie że się przegrało, i klęska życiowa. Chodzi mi o to że ja napotykam u siebie zrozumienie sytuacji gdzie ja jestem X a osoby Y i Z uzgodniły że robię coś zle, np przypał w szkole nosząc bluzę z ganją, a teraz po latach gdzie dociera do mnie że suma sumarum przypału nie było, ale w psychikę się wryło że osoby Y i Z tak to uzgodniły i nawet nie szukając tu przyczyny był to element mojej składanki na depresję utrudniającą osiągnięcie spokoju.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.