Więcej informacji: Beta-ketony w Narkopedii [H]yperreala
opisywał by w jednolity sposób praktycznie wszystkie syntetyczne katynony. W przypadku tych związków substytucja ma miejsce w trzech miejscach:
Podstawienie czegos na pierscieniu, czyli 'aryl', tak jak ma to miejsce w przypadku wszyskich "MMC'ków", "CMC'ków" itp.
wydłużenie łańcucha alkylowego. jak np. w pentedronie, a-pvp, butylonie.
podmiana aminy, jak w przypadku "alf" na pyrrolidyne czy np MEC'ków na etylo amine.
Zupełny bałagan w tym nazewnictwie. Marzy mi się cos usystematyzowanego i czytelnego.
Liczę na krytykę jakichs osób obeznanych w chemii. nie jest to zgodne z iupac ale to czego powszechnie używa się teraz również nie.
Wymyslilem takie cos:
[Aryl substitution]-[alkyl chain length]-[Amine]-Cathinone
przykład:
α-PVP ->α-pentyl-Pyrrolidine-Cathinone -> α-pentyl-PyroCathinone
4-MMC -> 4-metylo-α-propyl-methyl-Cathinone ->4M-α-Prop-MethCathinone
3-CMC ->3-chloro-α-propyl-methyl-Cathinone ->3Cl-α-Prop-MethCathinone
Pentedrone ->α-pentyl-methyl-Cathinone -> α-Pent-MethCathinone
MDPV -> Methylenodioxy-α-pentyl-pyrrolidine-Cathinone -> MD-α-Pent-PyroCathinone
ładnie, slicznie, schludnie.Cczytajac nazwe odrazu można sobie wyobrazic strukture zwiazku.
Natomiast tych, którzy są w tym nieco bardziej biegli i ogarniają czym są, dlaczego działają jak działają poszczególne substancje np. a-pvp, a-php, a-pihp, jakiś tam cec, MDPV, ipph, 4f-MPH... Myślę, że to max kilka procent wszystkich użytkowników, a i pewnie większość z tych nie będzie chciała przechodzić na inne nazewnictwo. Tak więc niestety wydaje mi się że nieważne jak dobry pomysł by nie był to nie znajdzie użytku. Takie propozycje trzeba było wysuwać z 17 lat temu
Prędzej widzę taki potencjał odnośnie arylcykloheksylamin, bo niektóre nazwy są bardzo zwodzące.
Oto templatka:
[Aryl substitution(s)]-[α-alkyl substituent]-[amine-derived suffix]cathinone
błąd w pierwszej templatce miał miejsce przy zapisie długosci łancucha alkylowego. jego długosc liczyłem od carbonylu z nim włacznie, tak jak ma to miejsce przy nazewnictwie phenon'ów, w naszym przypadków nazwy opierają sie na szkielecie katynonu, wiec długosc należy liczyc od węgla alfa. tj dla metkatynonu. α-metylo, dla pentedronu α-propylo itd. przy czym α-metylo jest domyslna długoscią, wynikająca bezposrednio z struktury czastki katynonu wiec w tym przypadku zapis pomijamy.
3-CMC
3-Cl-MCat
A-PVP
α-Pr-PyCat
MDPV
3,4-MD-α-Pr-PyCat
[ external image ]
Idzie tu jakos wstawic obraz, tak aby odrazu się wyswietlal?
na dole opcja "załaczniki" ;) pod guzikami "podglad" i "wyślij" /Devixo
scalono /Devixo
[ external image ]
link do poprawionej tabelki, już nie mogę edytować
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę
Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces
Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.