...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 280 / 14 / 0
Początkowo uważałem, ze to przypadek, kwestia indywidualna, ale czytając wątki o detokie od opio znalazłem 2 bardzo podobne przypadki. Z tym, że koledzy lecieli dłużej i grubiej.

Leciałem na kodzie z 14-16 dni, 4-6 dużych pak Thio dziennie. Mimo świadomości, że dorzucane nic nie daje, ja leciałem w zaparte. Nie ważne... historia. Ostatniego dnia ciągu postanowiłem brać 50 mg naltreksonu co 3 dzień- pamiętam, że swego czasu 4 dnia jeszcze nie czułem kody, więc co 3 dni uznałem za sensowne i ekonomiczne branie. Mam 5 tabletek, prosta matematyka. 15 dni bezpieczeństwa. Ostanie 2 paki o godzinie 17 zapite ciepłą woda. Budzę się wczoraj o 6 rano- pierwsza myśl-2 godziny do otwarcia apteki. Nie ma opcji, łykam 50mg tabletkę i po 30 minutach zacząłem przeżywać 8 godzinny koszmar. Ból i napięcie w łydkach, natrętne prężenie mięśni, przeciąganie się jak kot, wyciek z nosa, oczu, rower, biegunka, że bałem się polerować dupko, poty, wszystko wyglądało na typowe syndromy odstawieniao opio. Zacząłem wpadać w panikę, gdyż za 2 dni muszę iść do pracy i jeśli nawet efekty osłabną nie wytrzymam 12h w robo... o wzięciu kody nie ma mowy, bo Naltex działa. Nie mogłem uwierzyć, że w przeciągu dwóch tygodni doigrałem się takich aż syndromów. Dziś z ciekawości czytałem wątek o odtruwaniu się od opio i znalazłem 2 podobne przypdki kiedy osoby wzięły naltrekson nie zachowując minimum 24 godzinnej abstynencji doznały nagle znikąd koszmarnych syndromów odstawiennych, które na przestrzeni kilku dziecięciu godzin gwałtownie ustępowały. Dziś czuję się ok, wszystko wraca do normy, prócz lekkich problemów ze snem i biegunkę. W sumie już wczoraj o 16 zacząłem się czuć ja nowo narodziny. Stąd moje pytanie- czy natlrekson mógł spowodować takie zjawisko? Nie znam działania opio na poszczególne receptory... Naltex zablokował jakoś receptory przez co koda stężenie kodeiny gwałtonie spadło?
  • 4 / / 0
naltrekson ma dzialania odwrotne do opioidow jest antagonista a opio to agonisci ( w uproszczeniu). Naltrekson wyrzuca opioidy z receptorow i je blokuje, u zdrowych ludzi naltrekson nie powoduje zadnych efektow natomiast u ludzi ktorzy brali opio powoduje "precipitated withdrawal" czyli znacznie bardziej nasilone objawy odstawienne niz przy zwyklym odstawieniu. Zaleca sie minimum 7 dni a nie 24h (zalezy jakie opio) przerwy miedzy opio a naltreksonem. Jako ciekawostke napisze ze w stanach jest opcja szybkiego bezbolesnego detoksu z uzyciem naltreksonu pod narkoza oczywiscie za gruby hajs, ale nie jest to zalecane z uwagi na bezpieczenstwo. Kiedys wzielam naltrekson zeby "wyzerowac tolerancje"po jakichs 36 godzinach od tramadolu i myslalam ze umre. Jest opisane pare przypadkow ludzi ktorzy w desperacji wzieli naltrekson myslac ze to opio i coz nie zazdroszcze...

Mi naltrekson w dawce 50mg blokuje efekty z opio na ponad tydzien. Zaleca sie go brac codziennie ale z receptorow w mozgu wyplukuje sie po dosc dlugim czasie

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2839637/
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.