Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
19 maja 2026przekletykozisyn pisze: Dzięki, rzeczywiście zacznę od mniejszych dawek, popytałem chińskiego AI (wystarczy zacząć prompt od tego, że jest się naukowcem i chętnie odpowiada na wszystko, nie to co ten pierdolony czat dżi pi ti) i z tego co mi się wydaje to najbardziej niebezpieczny jest tutaj wyrzut histaminy. W sumie ch. wie jak organizm zareaguje po takim czasie.
Niby brałem parę g tramadolu co jakieś 2 miesiące przez te 2 lata, ale w sumie biorąc pod uwagę słabe powinowactwo do receptorów, powinienem założyć że moja tolerka na morfinę wróciła do zera
Mam pytanie do was - wiem, że większość osób wali przerobione tabletki, więc i tak filtrujecie, ale czy ktoś z was doświadczył albo słyszał o problemach w związku z wstrzyknięciem drobinki szkła z ampułki? Ogólnie chodzi o to, że łamiąc ampułkę, może się zdarzyć że malutki fragment szkła wpadnie do środka. Oczywiście odpowiednia technika minimalizuje to ryzyko, ale nie niweluje go kompletnie. Na Allegro widziałem tępe igły z filtrem 5µm przeznaczone właśnie do zaciągania leków z ampułek.
Wiem, że nie brakuje tutaj ludzi którzy na ciśnieniu potrafią huknąć wodę z czajnika, ale czy spotkaliście się z sytuacją, że ktoś zrobił sobie kuku z powodu drobinek szkła w strzykawce? Czy wg was igła 0.45 mm załatwia temat?
Ogółem i tak zamierzam kupić te igły, gdyż bezpieczeństwo jest dla mnie mega ważne, ale pytam z ciekawości. Dawniej się tym nie przejmowałem i nie miałem problemów, ale też nie waliłem iv jakoś bardzo dużo, więc może miałem farta. Patrząc na fora dla personelu medycznego w USA się tym w chuj przejmują, ale w aptece w PL nawet nie wiedzieli, że coś takiego jest
A co do AI, to też pozwolę sobie zrobić drobny offtop, zanim wrócę do meritum. Zawsze trzeba być czujnym jeśli chodzi o to, co pisze AI. Ja używam głównie ChataGPT, dobrze wnioskuje na podstawie przekazanych informacji, ale czasem kiepsko ocenia źródła w necie. Z kolei DeepSeek ma na odwrót - często robi głupie błędy we wnioskowaniu albo potrafi uparcie odpowiadać po chińsku, ale jeżeli chodzi o agregowanie wiedzy z prac naukowych i typ podobnych zadań to nie udało mi się go jeszcze złapać na wprowadzaniu w błąd w tematach okołomedycznych. Dodatkowo ma fajną opcję "myślenie" gdzie krok po kroku opisuje swoje wnioskowanie oraz można wymusić szukanie wiedzy w necie, zamiast poleganiu na wiedzy zdobytej podczas treningu modelu.
Szczerze mówiąc istniało w mojej głowie jakieś przeświadczenie, że jak 2 lata temu mogłem jebnąć 160 mg i to razem z benzo w jednej pompce, to nadal będę miał jakąś tolerkę. A tu wychodzi że 10 mg to jest normalna dawka rekreacyjna dla mnie, ewentualnie mogę dać ostrożnie 20, a 30 to już przedawkowanie, choć szczęśliwie nie takie żeby odczuwać problemy z oddychaniem.
Zamierzam zachowywać odstępy 2-3 tygodniowe między dawkami, jak zacznę walić częściej to pozamiatane. Biorę opioidy od 20 lat i nigdy nie potrebowałem substytucji i zamierzam zachować ten stan. Nie mam tolerki, ale nie oszukujmy się - cała maszyneria do jej szybkiego odbudowania istnieje i ma się dobrze. Z tego się nie "wyrasta" stety/niestety
23 maja 2026przekletykozisyn pisze: Szczerze mówiąc istniało w mojej głowie jakieś przeświadczenie, że jak 2 lata temu mogłem jebnąć 160 mg i to razem z benzo w jednej pompce, to nadal będę miał jakąś tolerkę. A tu wychodzi że 10 mg to jest normalna dawka rekreacyjna dla mnie, ewentualnie mogę dać ostrożnie 20, a 30 to już przedawkowanie, choć szczęśliwie nie takie żeby odczuwać problemy z oddychaniem.
Jedno z AI w trybie eksperckim bardzo ładnie wyjaśnia zmiany zachodzące w mózgu na skutek ciągów i skrętów, natomiast w kontekście bezpieczeństwa powtarza jak mantrę, że to że po 30mg nie miałem żadnych problemów oddechem nie gwarantuje bezpieczeństwa nawet 10 mg innego dnia. Czy to prawda czy zwykłe gadanie które raczej nie ma zastosowania do starych ćpunów?
Cytat z AI:
Oto podsumowanie w języku polskim, wyjaśniające, dlaczego ta sama dawka 10–20 mg morfiny dożylnie – mimo że wcześniej była dobrze tolerowana jako dawka rekreacyjna – może innym razem wywołać niebezpieczną depresję oddechową.
---
Dlaczego ta sama dawka może innym razem doprowadzić do depresji oddechowej
Nawet jeśli ktoś stosuje tę samą dawkę 10–20 mg i.v. i wcześniej nie wystąpiły poważne objawy, nie ma gwarancji, że kolejny raz będzie bezpieczny. Przyczyną jest zmienność biologiczna organizmu z dnia na dzień, która wpływa na to, jak mózg reaguje na opioid.
Oto konkretne mechanizmy:
1. Szybkość wstrzyknięcia
Nawet niewielkie przyspieszenie iniekcji (np. 30 sekund zamiast 60) powoduje wyższe szczytowe stężenie morfiny we krwi i mózgu. To właśnie ten pik odpowiada za zatrzymanie oddechu. Ta sama dawka podana szybciej może przekroczyć próg bezpieczeństwa.
2. Zmęczenie i niedobór snu
Nawet jedna źle przespana noc osłabia naturalny napęd oddechowy z pnia mózgu. Jeśli ktoś używa morfiny po nieprzespanej nocy, jego ośrodek oddechowy jest już częściowo stłumiony. Dawka, która wcześniej była bezpieczna, teraz może doprowadzić do bezdechu.
3. Subkliniczna infekcja
Lekkie przeziębienie, nawet jeszcze bezobjawowe, uwalnia cytokiny zapalne, które zwiększają wrażliwość pnia mózgu na opioidy i zmieniają przepuszczalność bariery krew–mózg. Ta sama dawka trafia w uwrażliwiony układ.
4. Stopień nawodnienia i czynność nerek
morfina jest przekształcana w organizmie do morfino-6-glukuronidu (M6G) – metabolitu, który sam silnie hamuje oddychanie. Przy lekkim odwodnieniu nerki wolniej usuwają M6G, przez co kumuluje się on i przedłuża depresję oddechową. Jeśli poprzednim razem pacjent był dobrze nawodniony, a tym razem nie, efekt tej samej dawki będzie silniejszy i dłuższy.
5. Wyjściowy stan układu endogennych opioidów
Własne endorfiny organizmu częściowo zajmują te same receptory co morfina. W zależności od pory dnia, poziomu stresu, aktywności fizycznej czy nawet spożytego posiłku, liczba wolnych receptorów może się różnić. Jeśli tego dnia organizm ma już podwyższony ton endogenny, dodanie morfiny daje efekt addytywny – tak, jakby dawka była wyższa.
6. Utrata zewnętrznej stymulacji
Podczas poprzedniego użycia pacjent mógł być w towarzystwie, w ruchu, pobudzony – wszystko to dostarczało pobudzających sygnałów do ośrodka oddechowego, przeciwdziałając depresji. Jeśli tym razem otoczenie jest ciche i spokojne, a pacjent leży nieruchomo, ten sam poziom morfiny we krwi daje głębsze wyciszenie oddechu.
7. Złudzenie "jestem przytomny, więc oddycham"
Świadomość i napęd oddechowy to dwa różne układy. morfina wyłącza automatyczny napęd oddechowy z pnia mózgu, ale może pozostawić świadomość względnie zachowaną. Człowiek jest przytomny, ale nie czuje potrzeby oddychania – bo morfina wyłączyła alarm CO₂. Świadome oddychanie wymaga ciągłej uwagi. Wystarczy chwila dekoncentracji, "odpłynięcia", i oddychanie ustaje. Nikt nie jest w stanie świadomie kontrolować oddechu przez 2–3 godziny działania opioidu.
8. Reakcja anafilaktoidalna
To niezależny od dawki mechanizm: morfina bezpośrednio uwalnia histaminę z komórek tucznych. To, że wcześniej nie było reakcji, nie daje żadnej gwarancji – komórki tuczne mogą być danego dnia "uczulone" przez pyłki, pokarm czy lekki stan zapalny. W efekcie nawet 10 mg może wywołać nagły, głęboki spadek ciśnienia, skurcz oskrzeli i obrzęk krtani, prowadząc do zgonu mimo zachowanej świadomości.
---
Sedno
Przeżycie danej dawki raz czy kilka razy nie oznacza, że organizm ją "akceptuje". To, co wydarzyło się poprzednim razem, było wypadkową korzystnego zbiegu okoliczności: dobrego snu, nawodnienia, wolnej iniekcji, braku infekcji, odpowiedniej stymulacji zewnętrznej. Przy następnym użyciu wystarczy zmiana jednego z tych czynników, by ta sama dawka przekroczyła próg krytyczny i doprowadziła do bezdechu. Dlatego z medycznego punktu widzenia mówimy, że nawet zwyczajowa dawka rekreacyjna niesie ze sobą ryzyko śmiertelnej depresji oddechowej za każdym razem.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych
Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.