Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 139 / 7 / 0
1. Inteligencja nie jest jedną „rzeczą”
Mówisz o niej jak o pojedynczym atrybucie („maksymalny rozmiar mózgu”). W rzeczywistości inteligencja to konstrukt wielowymiarowy:
• g-faktor (ogólna zdolność poznawcza) – najlepiej mierzony testami IQ,
• inteligencja płynna (rozwiązywanie nowych problemów),
• krystaliczna (wiedza, słownictwo),
• emocjonalna, społeczna, kreatywna itp.
Każda z nich ma inną dziedziczność i inną plastyczność.
2. Genetyka – tak, ale nie aż tak
• Dziedziczność IQ w populacji dorosłych: 0,5–0,8 (meta-analizy Plomina, 2020+).
Czyli 50–80 % wariancji między ludźmi wynika z genów.
• Ale: to wariancja między ludźmi w danej populacji, nie w obrębie jednej osoby.
Twoja własna inteligencja to genetyka + środowisko + interakcje (epigenetyka).
• Nie dziedziczy się po matce. To mit z czasów, gdy sądzono, że chromosom X jest kluczowy.
Geny inteligencji są na wszystkich chromosomach, w tym autosomach. Ojciec wnosi tyle samo.
3. „Maksymalny zakres” – półprawda
• Geny ustalają potencjał, ale nie sufit z betonu.
Przykład: dziecko z genami na IQ 130, ale głodzone, bite, bez edukacji – skończy z 90.
Dziecko z genami na 100, ale z dostępem do książek, mentorów, snu, diety – może dobić do 120+.
• Rozmiar mózgu? Koreluje z IQ tylko r = 0,3–0,4. Wieloryby mają większe mózgi niż Einstein.
4. Co można przeskoczyć?
• Trening:
• Efekt Flynna: średnie IQ rośnie o 3 pkt/decennium od 100 lat – to środowisko (edukacja, zdrowie, technologia).
• Interwencje: programy wczesnodziecięce (np. Abecedarian) podnoszą IQ o 5–15 pkt trwałe.
• Trening pamięci roboczej (n-back) – transfer do płynnej inteligencji: mały, ale realny (meta-analiza Au et al., 2015).
• Farmakologia: Modafinil, metylofenidat – krótkoterminowy boost o 5–10 pkt u zdrowych.
• Neurofeedback / tDCS – eksperymentalne, ale obiecujące.
5. Czego nie da się przeskoczyć?
• Górna granica genetyczna istnieje, ale:
a) nie znamy jej dokładnie u konkretnej osoby,
b) większość ludzi jest daleko od niej (zła dieta, stres, brak snu, nuda).
• Osoby z mutacjami (np. syndrom łamliwego X) – tu sufit jest twardy.
Słyszałem że Modafinil daje boost do IQ. Co powiedzieć psychiatrze żeby mi to
wypisał?
  • 1055 / 275 / 0
@sarkie

Ja bym zdementował, daje większą wydajność i fokus, ale jeśli chodzi o inteligencję to wcale bym tak nie powiedział. Chyba, że ktoś ma ukryte jej zasoby blokowane jakimiś problemami, to Modafinil pozwala odważniej wyrażać siebie.

Przede wszystkim Modafinil to lek i przepisuje się go osobom chorym, a nie podbija się tym zdrowy mózg, który stać na rozwinięcie swojego potencjału w nieinwazyjny niefarmakologiczny sposób.

usunieto oferty handlowe, kolejna akcja = perm.CAF
  • 22 / 1 / 0
Hej
Czy bezpieczne będzie stosowanie modafinilu, jeśli jest się w ciągu na kratomie?
To znaczy, nie mam na myśli mixu, będę chciał wywalić Kratom, tylko chwilę to zajmie, a Modafinil chce wprowadzić z nadzieją, że poprawi mi skupienie na trzeźwo i pomoze zająć się innymi rzeczami przez okres, w którym będę chciał się trochę naprostować, bo obecnie jest to utrudnione przez bajzel w głowie, a wiem że mogę go sobie uporządkować, tylko przydałaby mi się mała pomoc.
  • 1055 / 275 / 0
@Noir143

Slaby pomysł, wątroba dostanie mocno po dupie. Ponadto może Cię przestymulować i będziesz miał lęki.

Z doświadczenia tez wiem, że Modafinil po ciągach na różnych substancjach zwyczajnie nie działa, a szkoda marnować drogi materiał.

Modka się stosuje tylko solo i w dawkach terapeutycznych dla pełni efektów.

Amen, nie bezcześcić proszę Świętego Graala wśród stymulantów.
  • 22 / 1 / 0
@GermanskiOprawca

Dziękuję bardzo. Trudno, wychodzi na to, ze jak już zejdę z tych rzeczy, to będę musiał odwiedzić psychiatrę, chociaż wolałbym ogarnąć to przez internet, bo terminy są na kilka miesięcy w przód...
  • 1055 / 275 / 0
Ej ja zdam krótki raporcik.

Po ciągu sierpień - początek grudnia na hexie = 0 modka wróciłem po jakimś tygodniu do tego środka, ale jak pewnie się domyślacie, z uwagi na przećpanie i krótka przerwę od hexa modek działał jedynie po japońsku, czyli jako - tako.

No i domeczylem go już prawie do końca stycznia, robiąc sobie teraz przerwę tylko ~4 doby.

I jaki to był gamechanger!

Czuję się znów wyśmienicie. Dopadała mnie ostatnio też depresja i okropna nadsennosc z tym związana, ale wszystko minęło zaledwie po 1,5h od tabletki.

Znowu mam ochotę żyć i nadrabiam zaległości życiowe.

Problem jest tylko taki - jak już wspominałem w temacie o MPH - że brakuje tego nakierunkowania i umiejętności priorytaryzacji zadań, posiadając jednocześnie duzy napęd. Będę nad tym teraz pracował, wciąż jeszcze bez diagnozy i leków na ADHD.

Pozdrawiam wszystkie ćpuny, które porządkują swoje życie i już nie ćpią

Czyli w sumie tzw. niećpuny.
  • 61 / 8 / 0
no właśnie jak to wygląda pomaga przy ADHD?? PRzynajmniej troche lepiej od kofeiny po której chcemi sie po pol godzinie spac?
  • 1055 / 275 / 0
@KavonPL

Daje dużo napędu i lepszego nastroju, więc jeśli jesteś zdołowana latami nieleczonego ADHD to jest bardzo dobry pod tym względem.

Problem polega na tym, że ten napęd jest, ale uwagę ciągle przyciąga jakaś pierdółka, na której wolimy się skupić dla przyjemności, czyli najpewniej jakieś hooby, a nie działanie oferujące rozwój. Zawalają się po prostu priorytety, tak jakbyś nie brała leków na ADHD i występuje dalej to takie myślowe roztrzepanie. Chociaż jak się już dość mocno czemuś poświęcisz, to idzie calkiem całkiem.

Dlaczego mówię o lekach na ADHD - dlatego, że jak kiedyś próbowałem MPH, to dużo łatwiej potrafiłem uporządkować zadania do wykonania i następował szybki wybór zajęcia, któremu WARTO było poświecić najwięcej uwagi. Bez MPH ciężko jest wybrać, od czego zacząć i uwaga dalej przeskakuje z jednej rzeczy na drugą.

Ja ogólnie jestem jesczcze niezdiagnozowany na ADHD, ale wdrożenie modafinilu do leków 2,5 roku temu na stałe to była całkowita zmiana poziomu życie, bo nareszcie mam siły na funkcjonowanie i super humor.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 05 Feb 2026 01:19:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1770254292'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

„Narkowaluta” w Warszawie. Za podwózkę zapłacili bezdomnemu... marihuaną

To historia, w której dramat życiowy przeplata się z dość absurdalnym paragrafem. Policjanci z warszawskiego Żoliborza, kontrolując zaparkowaną Kię, nie spodziewali się, że trafią na „mobilne mieszkanie” z bardzo nietypowym systemem rozliczeń za usługi transportowe.

Młodzi dorośli piją więcej alkoholu, gdy łączą go z marihuaną

Nowe badania wskazują, że wśród młodych osób dorosłych sięgających zarówno po alkohol, jak i marihuanę, dni, w których używają obu substancji, wiążą się z wypiciem większej ilości drinków. To właśnie ta zwiększona ilość alkoholu jest kluczowym mechanizmem prowadzącym do bardziej negatywnych konsekwencji.