Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 456 / 14 / 2
Czy dorywczo, nasennie, w opisanym przeze mnie ponizej przypadku (kilka ostatnich postow) mirta moze pomoc?

http://talk.hyperreal.info/post1271735.html#p1271735
  • 128 / 99 / 0
Oto ocena Mitrazapiny (mój drugi antydepresant po Amityptylinie w dawce około 20 mg łykanej przez parę miesięcy - przerwa pomiędzy pół roku). Biorę 15 mg wieczorem, od miesiąca (Mitragen).

Oto efekty terapeutyczne:
1. Działa nasennie(w dawce 15 mg w miarę delikatnie). Po 7 godzinach snu rano mam lekką zmułę. Efekt, nie licząc pierwszego dnia, utrzymuje się na podobnym poziomie przez miesiąc. Amityptylina przez pierwszy tydzień zwalała mnie z nóg, potem przestała usypiać.
2. Dobrze działa przeciwlękowo. Pod tym względem bije Amityptylinę na głowę. Ostatnio bez cienia lęku przeszedłem środkiem ekipy hardcorowych drechów z Prażki, tarasujących chodnik na Stalowej, po zmroku.
3. Ma słabe, bez rewelacji, działanie antydepresyjne. Po ami, nawet w tak niewielkiej dawce chodziłem z bananem na ryju.
4. Nieco stabilizuje nastrój, Amityptylina zaś wcale.

A teraz skutki uboczne:
1. Wzmożony apetyt i tycie - często opisywany efekt, którego zupełnie nie odczułem. Ami bardziej podziałała na łaknienie.
2. Spadek popędu płciowego i możliwości - popęd delikatnie zmalał (chyba), ale od strony fizjologii nie widzę żadnych zmian. Po Ami w ogóle nie miałem ochoty na seks i postawić maszt było trudno,a jak już się udało, to dwie godziny jazdy do wytrysku gwarantowane.
3. Senność i ospałość w dzień - lekka, mija po dwóch kawach. Amitryptylina zapewniła mi tydzień pół-śpiączki, później zaś nie miała żadnego wpływu na dzienną aktywność.
4. Mimowolne ruchy kończyn i niepokój w stylu "zaraz eksploduję" - miałem po obydwu środkach, ale tylko na samym początku, kiedy z ciekawości podwoiłem dawkę. Mitra polecam przez pierwsze dni brać po 7,5 mg.
5. Wyraziste sny - to jest to! Miałem takie również po ami, ale mitra bije ją na głowę. Mam po niej co noc złożone kolorowe sny (prawie nigdy koszmary), które pamiętam rano. Ostatnio budziłem się z jednego snu w drugim, z tego w trzecim i w końcu naprawdę, będąc za każdym razem przekonany, że to już ostatnia powłoka matrioszki. Jeśli ktoś ma tendencję do śnienia wyłącznie koszmarów, szczerze odradzam - lek może nie zmienić profilu snu, ale na pewno zintensyfikuje wrażenia.

I to tyle mojej subiektywnej oceny.Może komuś pomoże.Dodam tylko, że nie dostałem recepty ani na jedne ani na drugie cukierki od lekarza - mam opór przed opisywaniem swych wewnętrznych przeżyć. Według autodiagnozy cierpię na depresję, której przed laty nie miałem, oraz na łagodną fobię społeczną. Z fobii częściowo się wyleczyłem dorastając, zmieniając nawyki i podejście do ludzi. Deprechy nabawiłem się również wraz z mijającymi latami.

Dzięki za fajnego posta ^ :) a.a.
Ostatnio zmieniony 03 stycznia 2013 przez angor animi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Z Bożej łaski wyedytowany i zapisany
Vis a vis z drzwiami
Od pokoju do planety
  • 410 / 23 / 0
Co do tycia na mircie - można nie mieć wzmożonego apetytu a i tak sie tyje, bo lek zatrzymuje wodę w organizmie. Przez 4 miesiące na tym leku przytylem +/- 10 kg. Po odstawieniu przez 2 tygodnie, bez specjalnej diety, ubyło mi chyba z 4-5 kg. Na samym początku woda sie lała ze mnie niemiłosiernie - nawet budziłem się cały mokry.
Poza tym poważnym mankamentem lek bardzo dobry.
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 522 / 4 / 0
Krism jak ma się sprawa z odstawieniem mirty , z chodziłeś z dawek czy od razu odstawiłeś, jakich skutków ubocznych mogę się spodziewać o ile jakieś będą , swego czasu lekarz chciał mi zmienić na trozadon z powodu tycie i odstawiłem nagle ale od razu zacząłem brać trozadon, nie wiem czy to były skutki odstawienne mirty ale dostałem takich jak by dreszcze , swędzenie i po 5 dni wróciłem do mirty i przeszło.
  • 410 / 23 / 0
Mialem tabletki 45 mg (bylem na takiej dawce) wiec sprawa byla bardziej skompikowana. Wygladalo to mniej wiecej tak: 45 mg -> 22,5 mg (połówka) przez ok. tydzień żeby zobaczyć jak organizm zareaguje -> 11 mg (oczywiscie plus minus zalezy jak sie cwiara ucięła ;) tez przez tydzien, no i pozniej odstawka. Zadnych efektow ubocznych itd. bezproblemowo zupełnie.
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
Biorę Mirtę od ponad dwóch tygodni na wieczór w połączeniu z citalopramem z rana (15 mg Mirty i 20 Citalu). Przez pierwszy tydzień chodziłem jak zombie - totalnie śpiący, zmulony i zakręcony, najchętniej spałbym 24h/dobę. Po tygodniu ten 'efekt uboczny' przeszedł i jest w sumie OK, działa wieczorem co prawda bardzo mocno nasennie, ale rano po przebudzeniu nie ma problemów ze wstaniem. Co do działania na moje lęki to za krótko biorę, żeby móc coś powiedzieć. Ogólnie od 4 miesięcy biorę Cital który wydatnie obniżył moje libido i jakość współżycia (ale pomógł na lęki) a Mirtor dostałem właśnie na poprawę sprawności seksualnej. Na początku brałem tylko 30 mg Citalu, teraz 20 Citalu i 15 Mirtoru. Co do apetytu - masakra. Najchętniej jadłbym ciągle tłuste na przemian ze słodkim w międzyczasie popijając to colą. I co ciekawsze od tygodnia strasznie chodzi za mną ziele :cheesy: . Jestem tym zdziwiony, ponieważ ostatnio paliłem.... nie pamiętam już kiedy, tak dawno to było ;] Nie doczytałem tutaj za bardzo al bo jestem ślepy ( :-D ) ale powiedzcie mi proszę - co może przynieść mix Citalu, Mirtoru i mj? ;-)
  • 410 / 23 / 0
BrainPain pisze:
ale powiedzcie mi proszę - co może przynieść mix Citalu, Mirtoru i MJ? ;-)
Ja swego czasu palilem na Citalu - w sumie nie zauwazylem zadnych roznic. Mysle ze tak samo bedzie na Cital+Mirtor. Ewentualnie MJ moglaby nasilic efekt nasenny Mirtoru, ale jak jestes przyzwyczajony do leku to niekoniecznie.
  • 192 / 4 / 0
BrainPain pisze:
co może przynieść mix Citalu, Mirtoru i MJ? ;-)

Myślę że fajną faze, ale nie przesadzaj, w końcu się leczysz...
Oddycham, bo jestem przesądny.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
  • 522 / 4 / 0
Jeśli użyjesz mirtoru i zapalisz to zaraz zaśniesz ogólnie to palenie działa normalnie .
  • 992 / 17 / 0
No, no, no. Dobry lek. Bardzo podobny do mojej ukochanej mianseryny, jednak czuje, że bardziej mi się spodoba. Błogi sen, super wygodne leżenie jak po kodeinie, mniejsza zmuła rano... Czemu ja nie mogę tak dobrze spać bez leków? Ale dobrze, że są takie leki co i mi sen ustawią. I teraz takie pytanie, na które chyba jeszcze odpowiedzi nie dostałem oprócz wyczytania jakiegoś badania. NaSSa zdejmują działanie psychodelików, mam racje? Antagonizm/odwrotny agonizm wielu receptorów serotoninowych, przebija działanie psychodelików i można pójść spać nawet po 2C-P (akurat to sprawdziłem na sobie, i da się pójść spać! :cool: ). Dobrze rozumuje? Jeśli tak, to dosyć duża wada... Bo mam do wyboru dobry sen i świetne samopoczucie, lub raz na jakiś czas podróże psychodeliczne...

PS. W jakimś badaniu, wychodziło iż NaSSa obniżają działanie LSD o 70%. Niestety nie zapodam linka bo nie mogę teraz tego znaleźć.
SHHHHHEEEEEEEEIIIITT
ODPOWIEDZ
Newsy
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża

Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.

Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.