Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 207 / 60 / 0
18 listopada 2023Verbalhologram pisze:
22 września 2023amadeuszmocart pisze:

Melise pije sie tylko świeżą ! Tylko taka ma działanie ,wysuszona jest pozbawiona olejków idt
Tobie chodzi o jaki rodzaj świeżości? jeszcze nie wysuszona zielona roślina z ogródka? Bo kupując susz śmiało mogę stwierdzić że działa, a o tych torebkach z biedronki, to mi chodziło w razie w i wygoda a nie super patent na picie melisy.
Tak zielona z ogródka ,donicy , o taki rodzaj mi chodzi ! Nie wchodze w szczegóły (sięgnij do fachowej literatury )tylko taka ma prawilne działanie uspokajające .Spróbuj pasiflora ,zdecydowanie lepsza opcja .
  • 105 / 25 / 0
Melisa uspokaja. Nie jest zadnym cud-lekiem, ale daje delikatne odprezenie. Ps. Ja ja mam w termosie i popijam - jest smaczna i zdrowa, pozdrawiam
Uwaga! Użytkownik magdalena84 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Swego czasu próbowałem Valused, w którym jest też kozłek i chmiel, skróciło mi to czas potrzebny do zaśnięcia o około 1/4, podobny wynik uzyskałem na samej melisie - zaparzając około 4 g ze dwie godziny przed pójściem spać.
  • 3245 / 618 / 0
To nie będzie chyba offtop ale przy piciu melisy zauważyłem zwiększenie korzystnego działania dodatkową suplementacją wapnia, calcium takie typu plusz z marketu, a inne może lepsze ale nie testowałem.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 335 / 86 / 0
Kurka, ostatnio sobie kupiłem suszoną melise w zielarskim, całe liście. Pod względem mocy to te sklepowe,apteczne się chowają, od 2-3 dni pije sobie kubek z 2 łyżek i relaks fajny wpada i cała noc przespana bez pobudek
  • 4352 / 701 / 2117
15 grudnia 2024Verbalhologram pisze:
To nie będzie chyba offtop ale przy piciu melisy zauważyłem zwiększenie korzystnego działania dodatkową suplementacją wapnia, calcium takie typu plusz z marketu, a inne może lepsze ale nie testowałem.
Jeśli testujesz takie połączenia, warto też zwrócić uwagę na magnez — on również działa synergicznie zarówno z wapniem, jak i melisą, i może jeszcze bardziej wzmocnić ten efekt uspokojenia.

@drakan9
Kurka, ostatnio sobie kupiłem suszoną melise w zielarskim, całe liście. Pod względem mocy to te sklepowe,apteczne się chowają [...]
W sklepowych masz często drobno cięte na pył, przez co tracą one swoją moc (olejki eteryczne). W zielarskim jak dostałeś pełne liście, plus były świeże, to nic dziwnego, że działają mocniej i lepiej. Ja ogólnie polecam robić zakupy melisy w zielarskich - wspieramy lokalnych, drobnych przedsiębiorców.

Z ciekawostek, parzenie max w temperaturze 70–80°C. Dobrze będzie też, jak dłużej ją "podusisz", typu 10-15 minut. Nabierze jeszcze mocy.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 335 / 86 / 0
@deadmau5 Właśnie tak robię, ma kopa skubana :D wczoraj też stestowałem rumianek z zielarskiego i też o wiele lepsze efekty jak ten sklepowy :D w tym roku sobie zasadze meliske i rumianek na działce, ciekawe jak świeża roślinka działa
  • 100 / 11 / 0
Nie polecam łączenia melisy z SSRI, piłem sobie napar przed nocą kilka dni, i faktycznie spałem jak zabity, ale na drugi dzień zawroty głowy, fatalne samopoczucie. Aż wyczytałem, że może mieć interakcje z lekami przeciwdepresyjnymi
ODPOWIEDZ
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne

Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.