Szczególny dział, poświęcony wyczerpującym opracowaniom danych kwestii.
  • 1 / / 0
siema, wydało mi się interesujące, ciekawe co o tym sądzicie.

Musiałem ostatnio zrobić pracę na pewien temat na uczelni i polecono mi tą stronę jako źródło dużej liczby naukowych opracowań.
Nie wiedziałem wcześniej że istnieje taka strona.
Można tam znaleźć dużą ilość badań na temat THC (i pewnie innych narkotyków też)
Jedynym minusem jest to, że niewiele jest ich w języku polskim, ale za to w angielskim nadrabiają

http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.short

Na razie znalazłem fragment z 1973 o przeciw obrzękowym działaniu THC doustnie, napisany przez byłych pracowników uniwersytetu Californii.

http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.short

można tam znaleźć np to że THC ma działanie przeciwbólowe lepsze od aspiryny w przypadku choroby reumatycznej, oraz działanie przeciw obrzękowe.
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.