Szczególny dział, poświęcony wyczerpującym opracowaniom danych kwestii.
  • 1 / / 0
siema, wydało mi się interesujące, ciekawe co o tym sądzicie.

Musiałem ostatnio zrobić pracę na pewien temat na uczelni i polecono mi tą stronę jako źródło dużej liczby naukowych opracowań.
Nie wiedziałem wcześniej że istnieje taka strona.
Można tam znaleźć dużą ilość badań na temat THC (i pewnie innych narkotyków też)
Jedynym minusem jest to, że niewiele jest ich w języku polskim, ale za to w angielskim nadrabiają

http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.short

Na razie znalazłem fragment z 1973 o przeciw obrzękowym działaniu THC doustnie, napisany przez byłych pracowników uniwersytetu Californii.

http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.short

można tam znaleźć np to że THC ma działanie przeciwbólowe lepsze od aspiryny w przypadku choroby reumatycznej, oraz działanie przeciw obrzękowe.
Artykuły
Newsy
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces

Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.

Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce

Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.

Lek na bazie LSD firmy Definium zmniejszył objawy lęku. Trzeci pozytywny wynik fazy III

Definium Therapeutics poinformowało o pozytywnych wynikach badania fazy III Panorama, w którym oceniano DT120 ODT – farmaceutyczną formulację lizergidu (LSD) – u dorosłych z uogólnionym zaburzeniem lękowym (GAD). Pojedyncza dawka 100 µg istotnie zmniejszała nasilenie objawów w porównaniu z placebo, a efekt utrzymywał się przez 12 tygodni. To trzecie pozytywne badanie fazy III programu DT120 ODT, po wcześniejszych wynikach w GAD i dużej depresji.