Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3449 / 129 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
To akurat jest zdjęcie z neta, nie mam swojego aparatu. Wkleiłem, bo u mnie na działce mak wygląda tak samo, tylko że rośnie na znacznie większym obszarze, jest tam z 5 m^2 tych maków, naliczyłem aktualnie koło 100 makówek w jednym miejscu, ale pewnie będzie ich tam więcej.
  • 908 / 9 / 0
A u mnie jest taki mak i też jest wysokomorfinowy. Jest to jasna odmiana gatunku Niebieski KM (zwany też modrym z czeskiego). Taki oto włąśnie rośnie w Czechach i właśnie stamtąd go mam. Zawiera chyba (bo nie pamietam już dobrze) powyżej 10% bezwodnej zasady morfiny w soku mlecznym (opium) a powyżej 0,09% w słomie makowej (tj. omłócona, wysuszona makówka wraz z łodygą do dł. 7-10 cm. Ale najlepsza jest turecka odmiana Opium aptekarzy( o 21-23,5% morfiny w soku mlecznym!!!!) (niestety takiej jeszcze nie spotkałem na działkach, pamiętam, że 2 lata temu moja ciocia zasadziła 2 takie maki z maku ze sklepu z Turcji z Tesco; próba smakowa soku wychodzi b. gorzko, aż się rzygać chce!). Ma ona płaty kwiatów ciemnoczerwonofioletowe, osiągając wysokość przeważnie do 150 cm. Niestety zdjęć tej odmiany w formacie jpg. nie mam, więc nie mogę jej tu umieścić. Ale to właśnie z niej robi się słynne afgańskie opium.
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2009 przez Heroine2, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeżeli ta wojna jest przegrana, to nie jest moim zmartwieniem, że giną w niej ludzie. Nie uronię za nich jednej łzy, bo nie zasłużyli na nic lepszego"

Adolf Hitler "Fuhrer" 1945 r.
  • 3449 / 129 / 8
Już żeś wrzucał to zdjęcie z 3 razy chyba.
  • 8 / 1 / 0
Czy to jest wysoko morfinowy mak? O ile to mak wogóle. Makówki wyglądają wporządku, ale liście są zupełnie inne.
http://images46.fotosik.pl/157/0f05856819c629c1.jpg
http://images37.fotosik.pl/153/6e03b92c0a7b0cc4.jpg
  • 383 / 6 / 0
Na moje oko jest wysokomorfinowy, z tego co pamiętam jest to mak peoniowy.
adhsive@safe-mail.net
  • 3449 / 129 / 8
100% taki jak trzeba. Dobrej zabawy.
Z tym że ten pierwszy ozdobny chyba jeszcze się nie nadaje - na zdjęciu nie ma odpowiednich makówek.
Kurde, sam nie wiem właśnie co z tym peoniowym - kto się zna na kwiatach? Bo mam go w okolicy od cholery, parę tysięcy główek się pewnie uzbiera - tylko wszystkie są w takim stadium rozwoju jak na zdjęciu (mniej więcej)... Kiedy on będzie dobry? Bo wnioskuję, że jest jeszcze za wcześnie, a nie za późno - mam nadzieję.
  • 87 / 1 / 0
Opadną płatki i jakieś dwa tygodnie i makóweczki beda ok. Przy słonecznej pogodzie może troche krócej. Mak peoniowy kwitnie dłużej. Kwiaty utrzymuja się do 4-5 dni, nie peoniowy kwitnie dzień góra dwa.
  • 3449 / 129 / 8
4-5 dni? Jesteś pewna? Daję moje trzy głowy sobie uciąć, że ten mój peoniowy kwitnie już 6 dni (jutro będzie tydzień od czasu jak go zobaczyłem, już wtedy miał pełniutkie piękne kwiaty). Faktycznie teraz wygląda inaczej niż na początku, ale póki co jeszcze nie zanosi się, żeby płatki miały opadać.
Może to goździki wysokomorfinowe? :)
  • 87 / 1 / 0
Moje tak kwitną a goździki wysokomorfinowe to nie są. Zaczęły kwitnąć 2 tygodnie temu i już praktycznie wszystkie przekwitły i maja makówy wielkości piłki. Dużo zależy od pogody jak jest słońce to kwiną dłużej jak pada deszcz szybciej opadają płatki.
  • 1179 / 124 / 0
Nie widziałem nigdy tak paradnego maku, wygląda jak goździk :)
-----------------
Mam pytanie do tych co byli na wycieczce w Czechach: Ile makówek wyrasta z jednej rośliny?
Zasiałem trochę maku, ale zbyt późno. Roślinki są maleńkie - ich wzrost to maksymalnie wysokość butelki od piwa. 3 z nich kwitną na białawo - niebiesko - różowo (takie nijakie) , na jednym wykształciła siła się już makówka wielkości paznokcia kciuka.
Martwią mnie dwie kwestie: to że rośliny są niskie i to, że z każdej rośliny wyrasta tylko jedna makówka.
Na jedną makiwarę pewnie będzie, ale chyba nic ponadto :/
Jak patrzę na te Wasze maki, to są one takie dorodne, a moje to takie małe bidulki.

Oczywiście te które zasiałem, to odmiana Mieszko :)

Mam jeszcze jedną miejscówkę :D Tam w zeszłym roku zbierałem z jednej roślinki do 15-20 makówek (też Mieszka).
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2009 przez mniemanolog, łącznie zmieniany 2 razy.
EjeMqv63qzcBDbheXUtQcmcMHaCGGXk8cCS
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.