Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1993 / 490 / 0
A da się jakoś zbadać, których minerałów ma się niedobór, aby nie suplementować tego w ciemno i czy takie badanie ma sens? Mam bardzo silną alergię na miód, więc boję się próbować pyłków. Z żelazem słuszna uwaga. Takie to wady preparatów złożonych.
  • 2897 / 613 / 10
@KapitanAizen, da się, a nawet warto to zrobić przed ewentualną suplementacją. Tylko kompleksowa analiza to bodajże koszt ponad 100-200zł.
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 9305 / 1809 / 2
14 listopada 2021KapitanAizen pisze:
A da się jakoś zbadać, których minerałów ma się niedobór, aby nie suplementować tego w ciemno i czy takie badanie ma sens? Mam bardzo silną alergię na miód, więc boję się próbować pyłków. Z żelazem słuszna uwaga. Takie to wady preparatów złożonych.
Nie da się.
W badaniach wyjdą Ci braki w krwi ale już np w komórkach czy kościach nie.
Np jak masz mało wapnia to tzw mechanizmy kompensacyjne uwolnią np wapń z kości albo innych miejsc.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2897 / 613 / 10
Kości można sprawdzić badaniem ich gęstości.
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 9305 / 1809 / 2
Kości sprawdzisz ale nie sprawdzisz komórek i tego jakie stężenie potasu, wapnia czy magnezu tam się znajduje.
Wymieniłem ten najprostszy mechanizm.
Krew ma priorytet i tam ilość substancji zawsze będzie się najdłużej zgadzać.
A co z resztą ?
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 6 / 4 / 0
1.
No tak ale sama morfologia czy badanie krwi na zawartosc mineralow moze juz w jakims stopniu sugerowac niedobory czy nadmiar w organizmie,moze nie jednorazowe ale regularne badanie drogą dedukcji przeciez musi w jakims stopniu byc miarodajne,
2.
Wynik googlowania ;"
Pierwiastkowe badanie włosów daje najbardziej miarodajny wynik na zawartość minerałów w organizmie ponieważ wynik tego badania określa zaburzenia równowagi organizmu oraz przemian pierwiastków i ich wzajemnych powiązań dużo bardziej rzetelnie niż badanie krwi czy moczu."
3.
Znowu na portalu abc zdrowie typ zapytal o to jak sprawdzic niedobor witamin I mineralow to mu jakis lekarz zalecil badanie mineralow we krwi I na domiar odpisal zeby poczytal o niedoborze czy nadmiarze i jak sie objawiaja owe po czym nakazal obserwowacje czy nie wystepuja u niego podobne objawy by na tej podstawie zauwazyc u siebie niedobor lub nadmiar Dobre co
  • 600 / 108 / 0
To znaczy w przypadku magnezu dość miarodajną metodą jest infuzja dożylna siarczanu magnezu w odpowiedniej dawce, po czym sprawdza się jego zawartość w moczu. Wynik przedstawia ile organizm wchłonął a ile wydalił.
"Głębia ziewa na powierzchni,
a powierzchnia okazuje się dnem głębi."
Stanisław Ignacy Witkiewicz
  • 123 / 11 / 0
Kupiłem cytrynian magnezu z firmy B** M** w prochu . Gdy wsypuje dawkę do ust to dochodzi niewiem do jakiejś reakcji i pali w język z ciepła. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim w związku sypkim magnezem .
Wie może ktoś czy takie coś jest normalne ?
  • 1174 / 222 / 23
@Bezniku
Dzwoniłem z tą sprawą do firmy. Mówią, że to jakaś lekko inna forma (chyba bezwodny) i to normalne, dlatego trzeba rozmieszać w wodzie jak na instrukcji. Ja jednak sypię nadal do buzi, wypijam łyk wody i mieszam sobie płucząc usta.

Syp do japy bez strachu, a jak nie to podczas mieszania do ciepłej wody i powoli wsypuj mieszając, bo się skleja łatwo
  • 3245 / 617 / 0
To ja miałem lepszą akcję popiłem red bullem i normalnie wyplułem bo parzyło, wyrzuciłem dosyć dużo prochu, a teraz zamówiłem ze strony producenta i to samo, z tym że nie z redbullem, ale zbrylało się w wodzie i ciepło było na języku. Właśnie wszedłem na wątek żeby napisać coś o tym cytrynianie i widzę że nie ja pierwszy to zauważyłem.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
"Narkociak" próbował przemycić narkotyki do więzienia

Koci kurier z narkotykami wpadł na gorącym uczynku. Strażnicy kostarykańskiego więzienia zatrzymali kota, który do futra miał przyklejone paczki z marihuaną i crackiem. Zwierzak próbował przedostać się na teren zakładu karnego.

Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).