Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 144 / 6 / 0
Witam! Pozwoliłem sobie założyć taki oto luźny wątek o waszych kompozycjach ziołowych ;-). Mam nadzieję, że żaden moderator nie usunie ;-).

No więc, piszcie, jakie macie ulubione mieszanki ziół spożywanych na mokro. Oto parę moich:
- 2 łyżeczki zielonej herbaty + porządna garść mięty (z ogródka babci) - Kocham miętę a zielonej herbaty staram się pić jak najwięcej ze względu na L-Teaninę, jednakże smak tejże herbaty nie-za-bardzo mi podchodzi, a kochana mięta go zabija :heart:.
- 1/2 tykwy yerba mate + garść mięty + trochę stewi (ew. + łyżeczka czerwonej herbaty) - przypuszczam, że nie tylko ja korzystam z takiej kompozycji. Jak już wspominałem, kocham miętę, a smaczna mięta + gorycz i posmak yerby = zmysłowa ekstaza smaku ;].
- łyżeczka kawy + łyżeczka czarnej herbaty (+ mleko + sok malinowy) - połączenie, które nie każdemu przypadnie do gustu. Według mnie kawa i słodki sok malinowy świetnie się komponują a z mlekiem to już w ogóle euforia języka. Czarna herbata to taki niby niepotrzebny dodatek, ale ciekawie zmienia smak całego napoju ;-).

Spoko, ale czemu w Stymulantach? Przenoszę. dsn
– Tak więc zos­ta­liście bez po­cie­chy ducho­wej?
– Jest wódka.
~Andrzej Sapkowski
  • 992 / 25 / 0
Ostatnimi czasy, zrobiłem ciekawą nalewkę.

Kozłek korzeń 100g
glistnik ziele 50g
Kwiat goździkowca 40g
alkohol 40% - 700g

Wszystko macerowane przez tydzień, odsączone i wyciśnięte. 1/3 kieliszka przez 3 dni na noc i działa jak neuroleptyk, zasypia się w ciągu dnia na stojąco. Świetny środek. Mocniejszy na sen niż większość benzo.

Stymulującą, wspomagającą uczenie się zrobiłem taką:

Szałwia lekarska 100g
Melisa liść 100g
Olejek miętowy 100 kropli
alkohol 40% - 500g
Woda - 400g

1/3 - 1/2 kieliszka 3x dziennie na skuteczną inhibicję acetylocholinoesterazy i dla działania tonizującego nerwy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.