Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 5 / 3 / 0
Nie znalazłem wątku o tym (wydaje się) ciekawym pasożycie roślinnym?
Znalazłem dzisiaj w swoich okolicach duże skupisko i mam zamiar przetestować, wstawiam tutaj informacje które udało mi się znaleźć, a nawet na zagranicznych portalach jest o niej mało

Wikipedia:
  • "Łuskiewnik różowy (Lathraea squamaria L.) Występuje w Europie i Azji. W Polsce spotykany na całym obszarze. Jest pasożytem korzeni drzew i krzewów – występuje w lasach i zaroślach. [...] Pasożytuje na korzeniach drzew i krzewów liściastych pobierając za pomocą ssawek wodę wraz z solami mineralnymi i substancjami organicznymi. Pasożytuje głównie na leszczynie pospolitej, olszy czarnej i buku zwyczajnym. W Tatrach pasożytuje na świerkach. Lista żywicieli jest jednak znaczna i obejmuje m.in. takie gatunki jak: jarząb pospolity, czeremcha zwyczajna, śliwa tarnina, topola czarna, różne gatunki wierzb i wiązów, dereń świdwa, bez czarny, trzmielina pospolita, dąb bezszypułkowy, dąb szypułkowy, klon polny, klon zwyczajny, kruszyna pospolita, cis pospolity, jodła pospolita.
To co dalej pisze znany i lubiany pan Różański jest jednak bardziej interesujące -
  • *Irydoid w większych ilościach halucynogenne
    glikozydy irydoidowe – często sprzężone z depsydami (kwasem kawowym, chinowym).

*łuskiewnik działa uspokajająco i przeciwpadaczkowo – prawdopodobnie dzięki glikozydom irydoidowym, z kwasem kawowym tworzące niestandardowe połączenia (prawdopodobnie wpływ na GABA jak kwas walproinowy).

*nowe badania – rozkurczowo i przeciwskurczowo, na nerwice wszelkiego rodzaju, wpływ hipotensyjny i rozluźniający, działanie miorelaksujące.

*przeciwmigrenowy – do nosa jak i doustnie (na białym winie)

Można znaleźć wiele ciekawostek na jego temat, tutaj podrzucam link do artykułu: http://zachwyconanatura.pl/luskiewnik-r ... cznictwie/
~mirystycyna~
  • 3245 / 617 / 0
e2df4a6.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / 3 / 0
Trochę się z tym zbierałem, jednak wczoraj poszedłem w miejsce gdzie rośnie dużo łuskiewnika i trochę go nazbierałem. Kwiatki (z łodygami) obmyłem, wrzuciłem do gara z wodą i gotowałem przez kilka godzin. Wywar ma kolor błotnisty (szary, ciemnofioletowy), całkiem przyjemny zapach. Najbardziej zaskakujący jest smak, spodziewałem się czegoś gorzkiego, niedobrego a okazało się że to smakuje jak... Rozwodniona czekolada, serio. Tak więc smak całkiem ciekawy, wypiłem tego około 40ml i zobaczymy czy coś się będzie działo, jeśli nie to stopniowo będę zwiększał dawkę.
~mirystycyna~
  • 5 / 3 / 0
Po paru testach okazało się, że mój wywar był całkowicie pozbawiony właściwości psychoaktywnych. Zaczynałem na jednym kieliszku, skończyłem na całej szklance, zero efektów. Czytałem, że właściwości mogą zależeć od drzewa na którym pasożytują, ale po pierwsze skończył już rozkwit, a po drugie nie widzę sensu dalszych badań [*]
~mirystycyna~
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.