Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 3525 / 576 / 1
Ja się zdziwiłem gdy ostatnio pomógł mi taki suplement z apteki o nazwie megasleep.
Ma w składzie melatoninę i witaminy plus ekstrakt ze szyszki chmielu albo z melisy.
Dla mnie dobrze działa jeszcze herbata z melisy i z rumianku.

Kiedyś pamiętam dostałem bez recepty, to było w 2015 roku, zopiklon.
hydroksyzyny nie trzeba żebrać w aptece. Każdy lekarz to przepisze dorosłemu człowiekowi bez zadawania pytań. Uchodzi on za bezpieczny.

Czemu nikt nie wspomniał o słynnym CBD?
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 10 / 2 / 0
Gdy byłem na wakacjach na Ukrainie, kupiłem tam dostępny bez recepty lek nasenny o nazwie "Гіпнос" (Hipnos). Działał świetnie, nie było efektów ubocznych. Aktywnym składnikiem jest doksylamina. W Polsce ten sam skład ma chyba lek Noctis, który niestety jest na receptę. W ogóle pani w aptece powiedziała mi, że co i rusz przychodzą do niej Ukraińcy z pytaniem o leki, których nie może im sprzedać, bo są u nas na receptę, czego oni się nie spodziewają, bo u nich recepta nie jest wymagana. Ukraińców jest tak dużo, może można poprosić któregoś o przysługę :-) Albo samemu wybrać się na wycieczkę do Lwowa - polecam!
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.

Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.