Reszta nie pasująca do powyższych
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Witam serdecznie :-)
Cały dzień spędziłem na studiowaniu tego związku i udało mi się wyczytać, że:
- opóźnia starzenie się (główny efekt) poprzez zwiększenie limitu Hayflicka w fibroblastach oraz zmniejszenie szybkości skracania telomerów
- ma silne działanie antyoksydacyjne
- przyspiesza proces regeneracji mięśni
Te co wymieniłem zostały poparte badaniami, reszta to czyste domysły.
Czy ktoś to stosował, doświadczył może jakichś efektów ubocznych?
Gdzieniegdzie pisze się o karnozynemii -niedoborze karnozyny spowodowanym zaburzeniem genetycznym, które suplementacja tym środkiem może wywołać.
Również niektórzy uważają, że lepiej jest zażywać Beta-Alaninę, ponieważ skuteczniej podnosi poziom karnozyny (ale w mięśniach) i jest tańsze.

Czekam na odpowiedzi :-p
  • 1 / / 0
przede wszystkim o karnozynie masz dużo info tutaj: http://www.karnozyna.pl/produkt.html
osobiście nie brałam, podawaliśmy ją mojemu dziadkowi na odleżyny. Z tego co pamiętam, faktycznie mówił, że czuje się lepiej pod względem umysłowym, zresztą wprowadzają karnozynę do leczenia autyzmu. Jeśli chodzi o sprawy odleżynowe - spisywała się znakomicie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.