W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
23 września 2018pampuk pisze: Sulpiryd odpada całkowicie. To nie jest lek dla Demisa. Kwetę możesz spróbować ale zaczynając od dawek 12,5mg podzielonychw ciągu dnia rano, południe, wieczór. Później wchodzić na większe.. wtedy większe od 50mg jednorazowo.
Działanie antypsychotyczne zaczyna się dość wysoko. Na początku będzie zamuła ale z czasem to mija.
Po drugie. Absolutnie samodzielnie nie zaczynaj się leczyć w przypadku takich chorób. Zapomnij o pytaniu na forum: Ile kwety gdyoczekując takiego efektu~! To zbyt poważna sprawa, żeby kombinować, strzelać, czy wróżyć z fusów. MUSISZ IŚĆ DO LEKARZA
Tam zostaniesz zdiagnozowany i dopiero dostaniesz odpowiednie leki. Istnieje szereg sytuacji somatycznych i psychicznych wykluczających kwetę lub nakazujących jej stosowanie w kombinacji z innymi lekami.
Po trzecie Demis jest takim politoksykomanem, że każda rada w stylu weź, to lub weź tamto może skończyć się jego zejściem. Usilnie proszę o wstrzymanie się z rozpisywaniem mu dawkowania leków, których działania nie zna, oczekuje nie wiadomo czego. On bezwzględnie wymaga konsultacji lekarskiej
[mention]Demis[/mention] - serio. Idź proszę do lekarza. Opowiedz mu to wszystko co tutaj napisałeś i jeszcze dużo więcej i dostaniesz odpowiednie leki. Nie chcemy mieć Ciebie na sumieniu.
Natomiast Demis nigdzie nie napisał, że zamierza to brać bez konsultacji z lekarzem - to była sugestia żeby zaproponował to lekarzowi a nie kupował lek pokątnie - to też wydawało mi się oczywiste i dawki 12,5mg było sugestia dla niego a nie dla schizofrenika. Czytajcie posty dokładnie :-)
Natomiast lupiter napisał dopiero po moim poście, że bierze to na schizofrenię - co już nie wydawało się oczywiste - dawka dla scizofrenika rozpoczyna się od 200mg ale tez należy na Kwetę wchodzić stopniowo. Nie można od razu walić dawek od 100 mg. Pierwsza dawka zaczyna się od 25mg i stopniowo się ją podbija aż do uzyskania efektu zadowalającego efektu terapeutycznego.
Tyle w kwestii tłumaczenia się :-)
Pamiętajcie, że Kweta jest atypowym lekiem neuro - i w zasadzie mixowanie tego z GBLem, alco itp. może spowodować nieciekawe objawy ale nie zagrażające życiu. Z benzo praktycznie nie ma ryzyka żadnego. Po prostu podbije sedację albo zamułę konkretną. Natomiast mieszanie neuro z innym neuro faktycznie może zakończyć się zejściem ale to powinien wiedzieć każdy kto się z tym zaczyna "bawić" i taką informację powinien otrzymać od lekarza ewentualnie jest to napisanę jak wół w wikipedii :-)
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.
W postaci o standardowym uwalnianiu podawać w 2 daw. podz.,
w 1. dniu 50 mg/d,
w 2. – 100 mg/d,
w 3. – 200 mg/d,
w 4. zaś – 300 mg/d;
w następnych dniach zalecana dawka dobowa wynosi 300–450 mg.
W przypadku stosowania postaci o przedłużonym uwalnianiu lek podawać 1 ×/d w dawce
300 mg/d w 1. dniu,
600 mg/d w 2. dniu,
następnie w zależności od odpowiedzi klinicznej i tolerancji 400–800 mg/d
Natomiast jako lek nasenny 12,5 spokojnie wystarczy na pierwszy raz.
Co do Demisa - wyraźnie napisał, że
Przymierzam się do tego leku. Ale nie chodzi mi o działanie antydepresyjne ani nasenne, tylko o antypsychotyczne. Jak zamula tak jak chlorprotixen to odpada. Jakie neuroleptyki polecacie by nie być cały czas senny, ale byś uspokojonym i nie mieć "dziury w głowie, która pochłania myśli z kosmosu"
Brałem:
Olanzapina - zbytnio tyłem
Chlorprotixen - zbyt senny
Ryspedyron - depresja po dłuższym stosowaniu
Perazyna - słabe działanie antypsychotyczne, zaburzenia wzroku i zaparcia.
Co polecacie zamiast leków które podałem?
wyraźnie pyta o działanie antypsychotyczne
W działaniu antypsychotycznym kwetę stosuje się tak:
W postaci o standardowym uwalnianiu podawać w 2 daw. podz.,
w 1. dniu 100 mg/d,
w 2. – 200 mg/d,
w 3. – 300 mg/d,
w 4. zaś – 400 mg/d,
następnie dawkę można zwiększać o maks. 200 mg/d do dawki 800 mg/d w 6. dniu.
Dawka podtrzymująca wynosi 200–800 mg/d (zwykle 400–800 mg/d).
W postaci o przedłużonym uwalnianiu podawać 1 ×/d w dawce
300 mg/d w 1. dniu,
600 mg/d w 2. dniu,
następnie w zależności od odpowiedzi klinicznej i tolerancji 400–800 mg/d;
w leczeniu podtrzymującym nie ma konieczności zmiany dawkowania
ALE - robi się to pod kontrolą lekarza. NIGDY SAMEMU!!!
Schizofrenii nie mam stwierdzonej, ale to nie znaczy, że jej nie mam, bo mam póki co stwierdzone zaburzenia psychotyczne. I bardzo dobrze reaguję na neuroleptyki. Wczoraj wziąłem 4mg Rysperydonu i pierwszy raz od bardzo dawna poczułem się po prostu normalnie. Nie zmulił mnie nawet jakoś mocno, miałem nawet lekkie problemy z zaśnięciem, a dorzuciłem wcześniej do tego 4mg alpry, 6mg klona, z 300mg pregby i 30mg mirtazapiny.
Dobrze to ująłeś, właśnie o działanie antypsychotyczne mi chodzi, bo przeciw depresji i innych upierdliwych problemów mam SSRI i NaSSa.
Chociaż ostatnio w psychiatryku (wypisałem się po jednym dniu), stwierdzili, że mam jakieś schizofreniczne myśli, zachowanie i co tam jeszcze mogli sobie wymyślić.
Najpierw redukujemy objawy psychotyczne, PO ich ustąpieniu bierzemy się za objawy depresyjne, które dopiero wtedy pokazują swoje pazurki, w najgorszym przypadku może rozwinąć się pełnoobjawowa depresja popsychotyczna.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/masowiec.jpg)
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie
Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/thcliquors.jpg)
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków
Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/ayahealth.jpg)
Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania
Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.