Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 64 / 5 / 0
W życiu brałam zdecydowanie więcej kodeiny niż tramadolu, i mam wrażenie że koda bardziej mnie kopie. kodeiny biorę między 150 a 300. Różnica w dawce zazwyczaj wynika z tego który akurat lek zażywam. Jak mniej więcej dawki kodeiny przeliczyć na tramadol? Wiem że tramadol jest mocniejszy, a chciałabym nim uzyskać podobny efekt. Mam nadzieję że zrozumiale przekazałam swoją myśl.
  • 119 / 46 / 0
150 mg kodeiny to około 100 mg tramadolu, więc analogicznie 300 mg kodeiny to około 200mg tramadolu.
Jestem życiem, które pragnie żyć, pośród życia, które pragnie żyć.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.