Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 130 / 19 / 0
@Bsobek
karbamazepina ma niby jakieś działanie przeciwpadaczkowe ale ja to bym się nie spodziewał po tej substancji fajerwerków. Mi w niczym nie pomogła po dłuższym stosowaniu zero efektów, miałem przepisane na wahania nastroju aka dwubiegunowka/border a to co sie możesz naczytać w ulotce o działaniach niepożądanych jest przerażające.
Dla mnie jedyne co hamuje niepożądane schizy po stymulantach to chlorprotixen, ogarnia i uspokaja umysł na tyle, ze nie jesteś już pojebanym wariatem bojącym się małego trzasku a i do spania potrafi położyć.
  • 112 / 18 / 0
Miałem pół roku przerwy w braniu Karby, dzisiaj wziąłem 5 godzin temu 300 mg i powiem szczerze że, dawno nie miałem takiego poczucia humoru i chichotu z byle czego, jedyna wada to taka, że o wiele większy apetyt mam a jak sie najem to i tak mnie na słodkie bierze, wczesniej jej używałem do hamowania ataku padaczki po większych ilościach tramadolu, dzisiaj dopiero pierwszy dzień, lek się spisał i jest mi pomocny bo jestem na odstawce Lorafenu już 3 dzień
  • 132 / 51 / 0
Zacząłem co dopiero brać karbamazepine 200 mg po pół tabletki 3 razy dziennie w ramach odstawienia kwasu walproinowego (Convulex). Czuję, że lek wyraźnie ma jakieś działanie, muzyka brzmi jakoś lepiej, ale za to jest jakaś taka dziwna zamuła umysłu - domyślam się, że to skutek rozkręcania się efektu stabilizującego nastrój i po prostu w ten sposób lek gasi "górkę", a zapobiega "dołkowi" i jeszcze na pewno działanie się rozwinie. Zobaczymy w którą stronę to pójdzie.

Ja mam natomiast takie pytanie, otóż ostatnio czytam dużo pozytywnych opinii o tianeptynie (Coaxil), która działa na opio receptory i jednocześnie działa na serotonine oraz GABA, czyli można powiedzieć, że spisuje się dobrze jako alternatywa dla SSRI/SNRI. Dodatkowo jest oficjalnie stosowana w leczeniu łagodnego ADHD, którego też mam wiele objawów. No i jako, że jestem uzależniony psychicznie od kodeiny to przeczytawszy jej opis jestem naprawdę pod wrażeniem i bardzo chciałbym jej spróbować i być może dzięki temu pozbyć się opio-głodów na dłuższą mete.
Wracając do karbamazepiny przeczytałem, że osłabia ona kode, benzo i wiele innych leków, a to już mnie jako ćpuna niezbyt cieszy będąc obecnie leczony nią. Co myślicie? Warto zapytać lekarza o zmiane karby na tianeptyne? Dodam, że karbe przepisał mi z taką intencją, żeby stabilizowała mi nastrój przy moim borderze.
Dzięki z góry za odpowiedzi.

PS. Tak, wiem. "Albo ćpasz albo się leczysz", natomiast ja w przypadku kody i benzo nie zamierzam się oszukiwać i walczyć sam ze sobą i chciałbym móc sobie pozwolić od wielkiego dzwona na relaks, także no...
  • 386 / 148 / 0
@punelektryk ale karbamazepina a tianeptyna to dwa zupełnie różne leki. Tianeptyna nie będzie robić tego co robi karbamazepina czy robił kwas walproinowy. I nie, tianeptyna raczej nie zaspokoi Twojego głodu na kodeinę.
  • 132 / 51 / 0
@ladyinnaightmares tak, to dwa zupełnie różne leki pod względem klasyfikacji, ale ja bardziej pytaniem miałem na myśli czy tianeptyna może zastąpić karbamazepine po prostu, bo ma więcej pozytywnych efektów działania i tym samym siłą rzeczy przez działanie przeciwdepresyjne, przeciwlękowe i leczenie ADHD jednocześnie można uznać, że "stabilizuje". Przez słowo "stabilizacja" rozumiem nie stricte typowe działanie karby czy walproinowego tylko jak dla mnie zadowolenie z efektów i już nie szukanie i nie próbowanie więcej specyfików psychiatrycznych, bo przerobiłem ich sporo i szczerze mam już dość szukania w ciemno.
  • 386 / 148 / 0
Nie, nie zastąpi karbamazepiny tianeptyna. To są leki o zupełnie różnym mechanizmie działania.
  • 996 / 268 / 0
@punelektryk

Jak się chcesz leczyć to jedz karbę, bo świetnie działa na głody narkotykowe, usmierza gniew i lęk. Minusem jest tylko osłabianie działania np. leków antydepresyjnych.

O tianeptynie mogę powiedzieć tylko, że kiedyś brałem krótko, ale efekty chyba były dobre. Możesz ją dołączyć do karbamazepiny jak chcesz. Bo przy uzaleznieniu jednak bym jakiś stabilizator zostawił.

A kurwa jak coś na głoda chcesz na kodeinę to wejdź se na jakiś program zastępczy i git.

Tylko nie ćpiej.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki

Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Badania: Najczęściej używanym narkotykiem w Macedonii jest marihuana

Respondenci palą jointa, aby zmniejszyć stres i się zrelaksować.