Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 457 / 59 / 0
siemanko, sprawa wygląda tak - kumpel został zatrzymany do kontroli w Holandii, zabrano go na krew, wykryto amfetamine i thc.
prawka fizycznie nie miał, więc mu go nie zatrzymali. zeznał, że spożywał kilka dni temu amph i dzien wczesniej trawę(gdzie było to tego dnia), zażywa regularnie.
wypuszczony do domu, ma czekać na wyniki z laboratorium. czy ktoś może miał tutaj podobną sytuację, wie czego może się spodziewać?
nie spowodował żadnej kolizji, po prostu wzbudził podejrzenia. słyszałem, że poza grzywną można iść siedzieć w tym przypadku - moze ktos wypowiedziec sie na ten temat?
będę wdzięczny w imieniu kumpla za odpowiedzi, nieznajomosc obcego prawa nie zwalnia z jego przestrzegania a bez potrzeby martwic sie na zapas
  • 70 / 9 / 0
Jeśli to był pierwszy raz z takim wybrykiem, to dostanie grzywnę, w najgorszym wypadku grzywnę + godziny społeczne + ew. zakaz w zawiasach. Ogólnie od 6 miesięcy zawiasy do 5 lat bez zawiasów (bezwględne), jeśli chodzi o zakaz prowadzenia pojazdów na terenie NL. Jak recydywa - w końcu można trafić też do puchy, ale raczej traktowałbym to na luzie, bez żadnego innego wykroczenia to w większości przypadków nie przejdzie.
  • 457 / 59 / 0
@corleoNe
czy recydywa bedzie obowiazywac jesli kolega ma w polsce wyrok za jazde po pijaku? słyszałem, że to nie działa w ten sposób. to jego pierwszy taki wybryk w nl
  • 70 / 9 / 0
teoretycznie nie, praktycznie ktoś bardzo musiałby chcieć się do tego przyczepić, ale i tak nie ma to żadnych podstaw prawnych.

za to zastanowiłbym się nad wsadzaniem ziomeczka za kierownicę %-D
  • 457 / 59 / 0
Myślę że ziomeczek wyciągnie nauczkę z tej sytuacji, to jego pierwszy konflikt z prawem poza granicami. W Polsce miał cofnięte prawko za alkohol i byl karany za posiadanie, ale kilka lat temu. Pozostaje chyba czekać na wyniki badan, sam nie wiem czy to dobrze że przyznał się do brania kilka dni temu - wydaje mi się że zadziała to na jego korzyść
ODPOWIEDZ
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Strzelanina w ośrodku leczenia narkomanii. Są ofiary

Grupa uzbrojonych ludzi zaatakowała ośrodek rehabilitacji narkomanów w Meksyku - podały miejscowe władze. Zginęło co najmniej dziewięć osób, a pięć zostało rannych. Do zdarzenia doszło w poniedziałek w stanie Sinaloa na północnym zachodzie kraju.