Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 574 / 10 / 0
jak zabić drżenie głosu? zmieniłem prace i musze mieć głos ok a tutaj przy stresowej sytuacji słychać jak mi głos drży :'( jakie substancje polecić możecie? wole juz nawet mieć zachrypniete gardło wtedy tego tak nie slychać...
  • 343 / 3 / 0
zbiornik z helem noś przy sobie
jak zacznie Ci drżeć głos to się zaciągnij i dopiero kontynuuj
stres minie od kopa
Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something
  • 749 / 86 / 0
Oczywiście pomocne będą wszystkie uspokajacze typu benzo, opioidy, GBL/baclo. Jest to jednak średnie rozwiązanie na dłuższą metę. Zdecydowanie spróbuj jakichś adaptogenów, np. ashwaganda czy żeń-szeń. Z tego co mi wiadomo to drżenie głosu przy stresowych sytuacjach jest powodowane przez (nor)adrenalinę działającą na receptory beta-adrenergiczne. Te same receptory powodują drżenie rąk przy stresie. Gdzieś kiedyś(nie pamiętam dokładnie) zasłyszałem, że niektóre osoby występujące publicznie stosują z powodzeniem beta-blokery w celu poprawy głosu.

Najczęstszą przyczyną nadmiernej aktywności adrenaliny jest hipoglikemia. Jak ci zacznie drżeć głos to zmierz sobie cukier, a następnie załaduj sowitą dawkę cukru.
  • 2372 / 56 / 0
Johny poruszył temat ze strony farmakologicznej, w tej kwestii chyba już wyczerpał temat. Mogę tylko d siebie dodać, że pomagają ćwiczenia: zaczynasz od wystąpienia przed lustrem. Staraj się, aby powietrze swobodnie przepływało, utrzymując jednocześnie jednakowe drżenie strun głosowych. Pomocne mogą być ćwiczenia oddechowe z tekstem (http://www.staff.amu.edu.pl/~emisja/ind ... &Itemid=53 - tutaj stronka z linkiem do *.DOC'a). Kolejnym etapem jest ćwiczenie tego prze publicznością - nawet są odpowiednie warsztaty. To jak z graniem koncertów: z początku jest stres i trema, które z czasem przechodzą w pozytywnego kopniaka w dupę i samo się nakręca. Mam świadomość, że nie jest to łatwe, ale ćwiczenie czyni mistrza. To, o czym napisał Johny może dodatkowo pomóc. I jeszcze bym polecił ćwiczenia przepony do tego: http://old.imp.lodz.pl/emisja_glosu/emi ... ch_em.html oraz rozszerzanie i opuszczanie gardła w dół. Połóż rękę na gardle i rozszerz je w środku, jednocześnie opuszczając krtań i wymawiaj głoski, utrzymując jednakowy poziom natężenia.
Z czego może wynikać takie zachowanie narzędzi wokalnych u Ciebie? Spójrz do środka. Z braku pewności siebie? Zaniżonej samooceny? Pozbądź się tego, mów bez kompleksów i analizowania siebie, bo to dodatkowo nakręca stresujące sytuacje. Sam wiem po sobie, ale praca nad tym pozwoliła mi wrócić do stanu sprzed psychozy i.t.p.
Powodzenia i wiem, że dasz radę! :)
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 1655 / 299 / 0
omega_91 pisze:
zbiornik z helem noś przy sobie
jak zacznie Ci drżeć głos to się zaciągnij i dopiero kontynuuj
stres minie od kopa
Hel jest ok, ale ja polecam heksafluorek siarki - nikt nie zwróci uwagę na drżenia przy takim basie :cheesy:
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 1959 / 56 / 0
kreide pisze:
jak zabić drżenie głosu? zmieniłem prace i musze mieć głos ok a tutaj przy stresowej sytuacji słychać jak mi głos drży :'( jakie substancje polecić możecie? wole juz nawet mieć zachrypniete gardło wtedy tego tak nie slychać...
Przejdź się do lekarza rodzinnego, przedstaw sytuację. Być może przepisze Ci doraźnie propranolol w małej dawce, który niweluje somatyczne efekty stresu, związanego z adrenaliną.
Thirteen seconds to blood-brain barier. thirteen@safe-mail.net
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.