Odwrotni agoniści receptorów histaminowych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1643 / 286 / 0
Receptory H1 w mózgu (na które działają wszystkie antyhistaminy pierwszej generacji) na które oddziaływują antagoniści H1 szybko uzyskują tolerancję na efekt nasenny, które te leki wywołują. Spotkałem się z badaniami na difenhydraminie, gdzie po trzech dniach stosowania dawki 50 mg na noc, lek już nie pomagał zasnąć - jednak efekt placebo jest też bardzo ważny w przypadku leków antyhistaminowych, które są używane jako pomoc nasenna. Sam na własnej skórze przetestowałem leki tego typu. Nawet mirtazapina (bardzo silny antagonista H1), z którą miałem przygodę przez około miesiąca w dawce 30 mg/d. Pierwszego dnia położyła mnie natychmiast, na 16 godzin. Drugiego dnia, na 12. Trzeciego dnia, na 10. A potem zniknął zupełnie efekt nasenny, równo po trzech dniach. Tak, jak w przypadku APAPu Noc, gdzie składnikiem nasennym jest wyżej wymieniona difenhydramina.
Wszystkie leki wywołujące efekt nasenny poprzez antagonizm centralnych receptorów H1, szybko przestają działać.
Co do hydroksyzyny, to jest identyczna sytuacja. Ani 10 mg, ani 100 mg, nie spowodowały ani senności, ani jakichkolwiek innych efektów. Bawi mnie fakt, że hydroksyzyna jest na receptę.
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 1 / / 0
jak to działa ze niektórzy potrafią cały blister wpierdolic i nic a ja po tabsie 25mg śpię 16 godzin?
  • 4144 / 678 / 2117
A przypadkiem nie jesteś na początku leczenia hydroksyzyną? Bo właśnie na samym początku ten efekt się pojawia (bardzo mocno). Poza tym, przecież to lek przeciwhistaminowy więc jednym z jego niepożądanych działań może być (i zazwyczaj jest) senność. Daj znać, czy początkujący w tym jesteś, ale podejrzewam, że tak.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 363 / 108 / 0
Przy takich dawkach typu 100mg nie działa to znaczy że trzeba zmienić lek. Na mnie jak nie działało 50mg to zmieniła mi lekarka na 25mg trazodonu i śpię zajebiście
"Life pain always sexy"
  • 733 / 102 / 0
hydroksyzyna dla osób mocno cierpiących to cukierek. Dla kota można podać żeby nie bał się huku fajerwerków.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Powiem tak, hydro jest słabe strasznie. Na mnie działa powyżej 150mg i to bardzo lekko praktycznie niewyczuwalnie. Czy hydro podbija dzialanie benzo?
  • 5744 / 1173 / 43
Tak.
Wzmacnia też działanie kodeiny.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 455 / 44 / 0
Ale podbija działanie benzo w sensie, że wzmacnia efekt przeciwlękowy czy po prostu usypia mocniej ? Bo jeśli mało hydro miałoby trochę podbić benzo na lęki no to spoko.
  • 26 / 9 / 0
26 września 2023Teabadger pisze:
Bawi mnie fakt, że hydroksyzyna jest na receptę.
Zapominasz, że ten lek oprócz H1 działa także na 5-HT2a (oczywiście nie u każdego wyczuwalne), ale może powodować interakcje.
A co ważniejsze, silnie powoduje także wydłużanie odcinka QT w rytmie serca, co w połączeniu z innymi lekami może spowodować niebezpieczne arytmie.
Stąd status Rx.

26 września 2023Teabadger pisze:
Nawet mirtazapina (bardzo silny antagonista H1), z którą miałem przygodę przez około miesiąca w dawce 30 mg/d.
Akurat mirta lepiej działa na H1 w niskiej dawce niż w wysokiej. Im wyższa dawka mirty, tym bardziej aktywizuje (wyrzut noradrenaliny i dopaminy - antagonizm a2 i 5-HT2c), stąd co raz mniej zauważalny efekt nasenny.

Ale co szybkości rozwoju tolerancji na H1 się zgadzam.
  • 251 / 30 / 0
19 listopada 2023odbytniczy1991 pisze:
Ale podbija działanie benzo w sensie, że wzmacnia efekt przeciwlękowy czy po prostu usypia mocniej ? Bo jeśli mało hydro miałoby trochę podbić benzo na lęki no to spoko.

I wzmacnia sedacje i działanie przeciwlękowe jeśli dobrze na ciebie działa. Jeżeli nie przesadzisz z dawką to posiedzisz i miłej ci się zaśnie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech

1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?

"Ciężarna 14-latka z zapaleniem wątroby i AIDS trafiła do nas z domu publicznego".

"Często chodzę z rodziną na spacery po parku i widzę pięknych, dobrze ubranych młodych ludzi, którzy czegoś szukają. Wiele osób myśli, że zbierają liście lub kwiaty, ale oni szukają woreczków pod kamieniami, pod kłodami. To setki młodych ludzi, którzy codziennie zażywają narkotyki" — mówi Anton, który mieszka w Mołdawii. W jego kraju problem z niedozwolonymi substancjami staje się coraz większy.

Archeolodzy: barbarzyńscy wojownicy sprzed 1800 lat przed walką zażywali środki pobudzające

Barbarzyńscy wojownicy przed walką mogli zażywać środki pobudzające za pomocą przytwierdzonej do pasa łyżeczki - wykazały badania naukowców z UMCS w Lublinie. Dowodzą oni, że w starożytnej Europie istniała prężna gałąź gospodarki odpowiedzialna za produkcję i dostarczanie takich specyfików.