Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
Lekarz po zastosowaniu kroplówki z 30ml nacl 10% powiedział aby więcej solić potrawy i trzymać się 2l wody dziennie. Co jakby nie satysfakcjonuje mnie o tyle iż po wynikach krwi sam mogę to zalecić. Dlatego pytanie drugie mam, raczej trudne, jak przeciwdziałać działaniu pregabaliny + wortioksetyny na sód, lub może bardziej, czy da się coś konkretnie zrobić aby przeciwdziałać tej konkretnej patogenezie hiponatremii?
Pytanie trzecie, chyba jeszcze trudniejsze, jak przeciwdziałać lub zapobiegać prewencyjnie zespołowi SIADH?
W sumie to pytam czy da się coś zrobić więcej z hiponatremią jeżeli znamy owe konkretne przyczyny?
ps. kwetiapinę piszę raczej pro forma gdyż z obserwacji wiem że do polidypsji nie dochodzi w tym konkretnym przypadku o który pytam (o czym lekarz zalecający trzymania się 2l wody nie wiedział).
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
Fachowcem od odwodnienia jest @Hash_Oil
Ps z tej całej kuracji za kłopoty z sodem podejrzewalbym wortioksetyne. Hiponatremia to jest domena leków serotogenicznych. Choć nie tylko ich ale jak kiedyś grzebałem to wieksozsc serotogenikow powodowała SIADH.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu
Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.