Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Hiper-abstrakcja.
Innym interesującym efektem DXM jest zdolność do tworzenia indywidualnych, osobliwych zaburzeń poznawczych, które można objąć terminem hiper-abstrakcje.
Wiele wzorców myślenia użytkowników DXM dotyczy czegoś nazywanego „dziwnymi pętlami” w logice, tak samo jak samoudowadniające się twierdzenia np. „to twierdzenie jest fałszywe". Niektóre z nich są ujęte w logiczną formą inne zostają jako hipotezy. Jednak obiektywnie mówiąc myślenie na tym poziomie abstrakcji jest bardzo zaawansowane, można to porównać do myślenia w psychozie lub schizofrenii z coraz większą abstrakcją wzorców myślenia, co zaprowadzić Cię może do geniuszu i/lub wariactwa.
Zatem, DXM może powodować rodzaj czasowej zmiany poziomu abstrakcji, co prawdopodobnie wiąże się z aktywacją receptorów sigma1.
Dysocjacyjne wzorce myślenia. Jest to interesujące ponieważ mogą to być głębokie, silne abstrakcje często wielopoziomowe, które same się udowadniają.
Dysocjacyjne wzorce myślenia. Dysocjacyjny można rozumieć jako odszczepiony, ale nie rozumiem tego. Odszczepione myślenie, czyli takie myśli, które jako całość jednocześnie dzielą się na kilka?
Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu, bo chciałbym dowiedzieć się więcej o tych zagadnieniach.
Załóżmy też, że ktoś ma taki niesamowity sposób myślenia. Czy może się on przełożyć na większą efektywność np. gdy ktoś uprawia twórczość pisarską? Czy może ten sposób myślenia predestynuje do zajmowania się dziedzinami naukowymi (ścisłymi)? Oraz takie pytanie - czy takie wzorce myślenia można wypracować? Powyżej pisze się, że zażywanie dxm może doprowadzić do takiej zmiany w myśleniu, ale czy to oznacza, że można ją osiągnąć po prostu samym nadużywaniem?
Nie tylko DXM, ale też inne psychodeliki znoszą te limity i pozwalają widzieć rzeczy z innej strony (dysocjacja, depersonalizacja). Ciężko wyjaśnić to na trzeźwo, ale chodzi o uczucie zrozumienia wszechświata i prawideł nim rządzących. Czy też widzenie "JA" z innej strony.
Samoudowadniające tezy są spowodowane osłabieniem pamięci krótkotrwałej, co daje złudne uczucie, chroniczne deja-vu. Na chłopski rozum: pomyślimy o czymś, zapomnimy o czym myśleliśmy, ale ślad w podświadomości zostaje, co umysł wykorzystuje.
Wyjaśnia to też w pewien sposób, dlaczego geniusze byli odludkami albo ludźmi delikatnie skrzywionymi lub z zaburzeniami. Myślenie czterowymiarowe :)
PS. Wybacz pierdolamento, ale jeszcze wczorajsza dawka działa :P
Z tym trzeba sie chyba urodzic a do geniuszu to raczej nie doprowadza
yourownsupply pisze: Wyjaśnia to też w pewien sposób, dlaczego geniusze byli [...] ludźmi delikatnie skrzywionymi
Po koncercie w Carnegie Hall w Nowym Jorku pewien krytyk muzyczny zapytał Sergiusza Rachmaninowa, jakie to subtelne myśli zaprzątały jego umysł, gdy siadał do fortepianu. Rachmaninow odpowiedział szczerze: Liczyłem ludzi na sali.
Stanisław Lem w “Wysokim Zamku” tak opisuje dyplom lekarski ojca:
“Na dole leżała długa rura blaszana z
szerszym zakończeniem, w niej zaś tkwił rulon
nadzwyczaj grubego papieru żółtawej barwy, od
którego szedł spleciony, czarno-żółty sznur do
płaskiej puszeczki, zawierającej jak gdyby
maleńki torcik jasnoczerwony, z wypukłorzeźbą
i napisami. Był to dyplom lekarski ojca, na
pergaminie, zaczynający się wzniosie od
ogromnym drukiem rozstrzelonych słów
SUMMIS AUSP1CIIS IMPERATORIS AC
REGIS FRANCJSCI IOSEPHI…, torcik zaś,
który delikatnie raz i drugi napocząłem, ale dalej
nie próbowałem, był bowiem niesmaczny,
przedstawiał wielką pieczęć woskową
uniwersytetu lwowskiego”
[...] Stanisław Lem się mylił: zapamiętany przedmiot to nie był dyplom lekarski (ukończenia
Uniwersytetu), tylko dyplom doktorski (stwierdzający przyznanie tytułu naukowego doktora w dziedzinie
medycyny).
kalafon pisze:No ale co tu tłumaczyć? To tak jakbym ja chciał się słownie dowiedzieć co to znaczy owe ciepełko po opiatach. Przywal kilka razy DXM to zobaczysz o co chodzi.
Niestety, samo ćpanie deksa Cię do geniuszu nie zawiedzie. Na 100%. Trudno jest określić, czy ćpając deksa stajemy się mądrzejsi lub głupsi. Pomijam zupełnie kwestie pamięci krótkotrwałej. Wg mnie jest to możliwe, aby nauczyć się deksowego pojmowania abstrakcji (jakkolwiek to zwał) ale chyba musiałbyś spędzić dosłownie życie na tym dragu aby to sobie przyswoić. Są tu ludzie po kilkunastu latach przygody z dxm lub niewyobrażalnie długich ciągach. Naprawdę, stałe zmiany (na lepsze?) w psychice-postrzeganiu abstrakcji nie zachodzą, albo jest ich bardzo mało lub nikt żadnej informacji o tym nie udostępnił.
Decyzję o tym czy ćpać (dalej) i drążyć temat musisz podjąć sam,. Nie chcę Cię ani zniechęcać, ani zachęcać. Dex jest super!
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.