Tytoń ma osobny dział → >LINK<
Guarana to naprawdę wspaniała roślina, z której dobroci korzystam już od dawna.
Jest naprawdę wspaniałym stymulantem, więc należy jej się trochę dobrego słowa..
Krótki opis:
Guarana jest ekstraktem roślinnym zawierającym kofeinę, która pobudza pracę serca, oraz układu oddechowego oraz powoduje ogólne ożywienie organizmu. Kofeina zawarta w guaranie poprzez długotrwałe i równomierne uwalnianie się podwyższa zdolność koncentracji na dłuższy okres czasu.
Wykazuje ona działanie pobudzające ośrodkowy układ nerwowy. Zwiększa wytwarzanie adrenaliny- pobudza mózg do działania i utrzymuje go w stanie czujności, spłyca uczucie zmęczenia, zwiększa produkcję energii oraz zdolności adaptacyjne organizmu, podnosi próg wrażliwości na bodzce oraz usprawnia funkcje immunologiczne.
[ external image ]
Znaczenie nazwy:
Nazwa "Guarana" pochodzi od plemienia Guarani żyjącego w Brazylii. Guarana odgrywa znaczącą rolę w ich kulturze, ponieważ roślina ta jest uważana za magiczną, za lekarstwo na problemy jelitowe i sposób na odzyskanie sił.
Pochodzenie:
Pochodzi z Wenezueli i północnej Brazylii.
Występowanie:
- Świeże owoce (nasiona) do kupienia na internecie.
- Preparaty roślinne dostępne w aptekach.
- Różnego rodzaju napoje, np. Tymbark Life.
Sam osobiście polecam preparaty dostępne w aptekach. Są one przeze mnie sprawdzone.
Nie ma większego znaczenia czy jest to guarana w kapsułkach czy tabletkach- przy wyborze należy kierować się ceną oraz zawartością kofeiny.
Kapsułki:
[ external image ]
Tabletki:
[ external image ]
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie!
Zawsze służe pomocą! :-p
1. Cena na allegro jest zawyżona i to dużo... jeśli ktoś ma możliwości niech poszuka na ebay'u i kupi taniej...
2. Guarana źle działa na żołądek i trawienie - przynajmniej u mnie
3. Pobudza praktycznie jak kawa - tylko dziala dlużej i to o wiele
4. Bardzo bardzo bardzo bardzo źle smakuje...
5. Niepolecana gdy ktoś dąży do przyrostu masy mięśniowej - kofeina w ogóle jest do dupy...
6. Zwiększona potliwość (niewiem czy jest taki wyraz ale wszyscy skumają)
7. Zwiększenie zdolności umysłowych, zwiększenie koncentracji i zmneijszenie uczucia zmęczenia - standard jak po kawie...
8. Jak dużo tego jemy to potrzebujemy większej ilości snu... Nastepnego dnia ogólne zmęczenie i przyjebanie - przynajmniej u mnie się tak czasami zdażało ale nie zawsze... Ale kawka z guaranką i znowu git :D
[url=http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12360]White Skunk Growlog[/url]
Na początek jakby ktoś potrzebował..
Systematyka:
Domena: eukarioty
Królestwo: rośliny
Podkrólestwo: naczyniowe
Nadgromada: nasienne
Gromada: okrytonasienne
Klasa: dwuliścienne
Podklasa: różowe
Rząd: mydleńcowce
Rodzina: mydleńcowate
Rodzaj: paulinia
Zastosowanie:
Zdziwiłem się trochę, ale guarana ma dużo zastosowań, np:
- http://www.penigra.pl/preparat.html
- http://alveo.wokr.pl/
Normalna kawa na mnie nie działa. (Przynajmniej ja nie zauważam) chce mi się spać- piję kawe- zasypiam. Czy mocna czy nie poprostu nie działa. Guarana w tymbarku to dobra sprawa bo da się pić, chociaż też nie odczuwam zmian mojego organizmu. Gdy pije tabletki IQ w formie Plusza ( z zawartością kofeiny) kopie mnie tak że kilka godzin zasypiam, nie jestem zmęczony. Coś ze mną nie tak ?
Kawa potrafi czasem potęgować uczucie senności, więc temu się nie dziwie..;)
Nic z tobą nie jest nie tak..
Czy guarana jest dużym krzakiem ?
Guarana to zdrewniałe pnącze przypominajaće winorośl..
[url=http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12360]White Skunk Growlog[/url]
W domku urosła by? Chce sobie w domu magiczny ogród zrobić.
Musisz poszukać na internecie czegoś na ten temat.
Jeśli się postarasz to pewnie wyrośnie.. chyba mi się nawet obiło o uszy, że ktoś uprawiał, ale nie jestem pewien. Na necie są fotki uprawne więc pewnie da radę..
To tylko tak dla zajafki czy z tego powodu, że chcesz mieć guarane na chacie?
Jeśli z zamiłowania do roślin to spoko- jeśli nie to nie ma sensu tracić kasy.
Pozdrawiam!
proszę o jakieś info
pozdr
Kupujac w niemczech moge mieć 1kg za 7Euro + przesyłka oczywiście importowanej guarany z brazylii...
Jak kupowałem guarane kiedyś na allegro to dostałem przesyłke prosto z brazylii, ze stęplem tamtejszym oraz ze znaczkami brazylijskimi :D
kupowałem u tej pani: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78718123
przesyłka trwa troche dłużej ale cóż...
Teoretycznie priorytet krajowy powinienes dostac dzien po wysłaniu paczki przez sprzedającego...
Te guarany ktore pokazałes niczym sei nie różnią oprócz opakowania: jedno ma 70gram a drugie 50gram...
Pozdro
w tabletkach moze byc wyciag z guarany albo cos w tym stylu...
Jadłes kiedyś guarane mieloną?
Smakuje okropnie a w kapusłkach nie czujesz smaku bowszystko jest zamkniete w kapsułce która sie rozpuszcza dopiero w zoładku. Pozatym nieefektywna ilosc zażywanej guarany moim zdaniem - trzeba łykać po kilka kapsułek. Kumpel kiedyś mi pokazywał to trzeba mieć niezły przełyk albo odpowiednią technike bo kapsulki są dość duże... Pozatym kapsulki mozna przezenić ale wątpie w to zjawisko... No i kapsułki sa droższe... i to znacząco.
Podsumowując: Lepsza guarana w proszku chyba ze ktos jest naprawde wrazliwy na smak...
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie
Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.