Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 370 / 950
  • 144 / 6 / 0
Wie ktoś cokolwiek o grzybach z gatunku Gymnopilus junonius aka Łysak Wspaniały? W internecie trudno coś o nim znaleźć, po za tym że rośnie na rozkladającym sie drewnie i zawiera psylocybine...
– Tak więc zos­ta­liście bez po­cie­chy ducho­wej?
– Jest wódka.
~Andrzej Sapkowski
  • 422 / 3 / 0
Smaczenego, ciekawostka:
W smaku jest bardzo gorzki i by uzyskać pożądany efekt trzeba skonsumować dużą ilość. W Japonii grzyb ten znany był przez wieki jako O-Waraitake (rozśmieszający grzyb lub bardzo rozśmieszający grzyb, tudzież grzyb rozweselający)
Na jednym ze zdjęć wygląda bajecznie kolorowo:

http://www.psilosophy.info/species/gymn ... nonius.htm

Nie przypuszczałem że gdziekolwiek poza ameryką były znane jakiekolwiek grzyby psylocybinoowe.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2013 przez zWidzian, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / 6 / 0
zWidzian pisze:
Na jednym ze zdjęć wygląda bajecznie kolorowo:

http://www.psilosophy.info/species/gymn ... nonius.htm
Pewnie dlatego, że jest w nim dużo magii. :)
Nie przypuszczałem że gdziekolwiek poza ameryką były znane jakiekolwiek grzyby psylocybinoowe.
Były tez znane w lasach równikowych Afryki.
– Jest wódka.
~Andrzej Sapkowski
  • 488 / 13 / 2
winogron pisze:
Dokładnie, w tych lasach Afrykańskim małpy właśnie w poszukiwaniach grzybków zeszły z drzew, nawpierdalały się ich po czym je oświeciło i POOF - oto powstał człowiek.

Swoją drogą ciekawe jakby to było gdyby tak zamienić sytuację, tj. zamiast człowiek je grzyba to grzyb zjada człowieka. Jakby zjadł takiego przeciętnego obywatela to myślę że raczej efekty byłyby na poziomie placebo, ale jakby zjadł jakiegoś starego wyjadacza z tego forum mającego w sobie pół laboratorium chemicznego w dużych stężeniach, faza musiałaby być niezła, być może gdyby kiedyś grzyby umiały chodzić a ludzie rosnęli by w ziemi i zawierali psylocybinę grzyby wykształciłyby rozumowanie, myślenie i stworzyły by podwaliny kosmicznej cywilizacji zamiast tego ćpuńskiego rodzaju ludzkiego... Marzenia..
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2013 przez Rahciah, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 422 / 3 / 0
winogron pisze:
Tj wiem że są jakieś tam ślady, dowody na stosowanie ich w prehistorii w wielu zakątkach świata, mi chodziło o czasy historyczne i cywilizację.
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / 6 / 0
Tj wiem że są jakieś tam ślady, dowody na stosowanie ich w prehistorii w wielu zakątkach świata, mi chodziło o czasy historyczne i cywilizację.
Mi też :)
– Jest wódka.
~Andrzej Sapkowski
  • 21 / 3 / 0
Witam
Mam pytanie do doswiadczonych grzybiarzy:
Planuje jutro przezyc sobie z kumplem lajtowa banie ale mam tylko jakies 50 suszonych grzybow.
Jak je zjesc/przygotowac zeby z tej dawki wycisnac 100%? Szwagier doradza mi zrobienie wywaru lecz jeszcze nigdy tego nie probowalem, nie chce ich zmarnowac. Prosze o rade! O takich rzeczach jak zjedzenie naczczo nie trzeba przypominac.
  • 113 / 2 / 0
@Rahciah
Takiego poziomu abstrakcji dawno nie widziałem. Ale tak z innej beczki. Dawał ktoś kiedyś swoim zwierzakom grzyby? Albo widział gdzieś jak się zachowują naćpane zwierzaki?
  • 4024 / 370 / 950
Kiedyś nie upilnowałem kumpla, który zagniótł kilka grzybów w serze topionym i dało mojemu kotu. Kot wyglądał na rozkojarzonego i przestraszonego, miał niesymetryczne źrenice, chodził spięty i zjeżony jakby się bał, że spadnie z podłogi. Ogólnie nie wyglądał, jakby się dobrze bawił.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.