twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
konradts pisze:
Shakira tez mi sie wydaje ze indica bardziej plesnieje,ale jesli ty mowisz,ze masz za male doswiadczenie,to siedze cicho
].. i kilku mixów.

ps: na przełomie lipca i sierpnia: NIGDY nie widziałem pleśni ?!. pierwsze objawy - Raczej pod koniec wrzesnia.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 24 / 1 / 0
Cześć wszystkim,
mam właśnie problem z roślinami w swoim domu. W doniczkach pojawił się taki nalot na ziemi, który właśnie przypomina grzybnie, pleśń. Jest to taki szarawy meszek. Już jakiś czas temu zauważyłem, że coś jest z tą ziemią nie tak, ale nie interweniowałem, bo rośliny wyglądają na zdrowe. Czy to może zaszkodzić moim kwiatkom? Jak walczyć z takim syfem? Będe wdzięczny za wszystkie fachowe porady.
Uwaga! Użytkownik muczaczo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 52 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: konradts »
Shakira-blondyna pisze:
ps: na przełomie lipca i sierpnia: NIGDY nie widziałem pleśni ?!. pierwsze objawy - Raczej pod koniec wrzesnia.
moze wiesz lepiej i roslina pokryla sie cala trichomami. w takim razie zle zrobilem ze oberwalem "oszronione" czesci rosliny
lots of laugh
  • 645 / 3 / 0
konradts pisze:
moze wiesz lepiej i roslina pokryla sie cala trichomami. w takim razie zle zrobilem ze oberwalem "oszronione" czesci rosliny
lots of laugh
Bez jaj ;) rotfl. Nawet na kwasie byś odróżnił jedno od drugiego ;P
  • 52 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: konradts »
Shakira-blondyna pisze:
konradts pisze:
lots of laugh
Bez jaj ;) rotfl. Nawet na kwasie byś odróżnił jedno od drugiego ;P
pis ;)
stworze w tym roku jednej roslince takie same warunki,zrobie foto w sierpniu w pelni dojzalego,pieknego grzyba i Ci wysle na pm ;)
pozdro
  • 645 / 3 / 0
konradts pisze:
pis ;)
stworze w tym roku jednej roslince takie same warunki,zrobie foto w sierpniu w pelni dojzalego,pieknego grzyba i Ci wysle na pm ;)
pozdro
Ale ja nie watpie w to, że Ci sie trafiła pleśń ;) To, że mi sie coś nie trafiło nic nie znaczy ;P :: wlaściwie gdy patrze na problemy innych z roślinkami/// to dochodze do wniosku, że jestem w czepku rodzony ::

Pozdro.
  • 20 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CamiL »
hey mam pytanko. mojego znajomego roslina (odmiana nieznana -samiczka) zaczela dostawac czarnych, wypuklych kropek.Na lodydze i odgalezieniach.po zerwaniu czarnej narosli z sierodka wysypuje sie jais jakby pylek?? co to moze byc ?? moze ktos poradzic??
Uwaga! Użytkownik CamiL nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 11 / / 0
Nieprzeczytany post autor: James Bond »
moze wąglik ? :huh:
Pozdro
Uwaga! Użytkownik James Bond nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
To i ja cos wtrące o szarej plesni (Botrytis cinerea)

Jej zarodnikom udaje sie przebic skórke rosliny gdy jest zraniona lub "rozmiekczona" przez długotrwały kontakt z wodą dlatego pojawienie sie szarej plesni zwiazane jest scisle z pogoda ale nie tylko z opadami ale i z temperaturami. Zimne noce = wysoka wilgotnosc

Dlatego polecam wszystkim (poza ekologami ekstermistami) zabieg srodkiem chemicznym jeszcze zanim pojawą sie objawy - jest wtedy skuteczniejszy
Wystarczy obserwowac pogode i kupic jakis preparat jest ich bardzo duzo
Pozostałościami tez bym sie nie przejmował bo po to podana jest własnie karencja czyli czas od ostatniego zabiegu do zbioru po którym w roslinie nie ma sladu po preparacie, ulega on rozkładowi
Jest nawet taki preparat który ma jeden dzień karencji: Teldor

A to inne też na szara pleśń: Euparen, Rowral, Amistar, Sumilex, Kaptan

Jest tez preparat pochodzenia naturalnego zawiera wyciag chyba z grejfruta: Biosept napewno słabiej działa niz pozostałe wymienione
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
muczaczo pisze:
Cześć wszystkim,
mam właśnie problem z roślinami w swoim domu. W doniczkach pojawił się taki nalot na ziemi, który właśnie przypomina grzybnie, pleśń. Jest to taki szarawy meszek. Już jakiś czas temu zauważyłem, że coś jest z tą ziemią nie tak, ale nie interweniowałem, bo rośliny wyglądają na zdrowe. Czy to może zaszkodzić moim kwiatkom? Jak walczyć z takim syfem? Będe wdzięczny za wszystkie fachowe porady.
Jest to rodzaj grzybni która porasta torf, nie atakuje roslin
ale moze utrudniac wnikanie wody i powietrza do podłoża

Mozesz ja delikatnie zebrac ale mysle ze powinno udac ci sie pokonszyc uprawe do konca a w przyszłym sezonie torf biez z innej firmy
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
ODPOWIEDZ
Newsy
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.

"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany

Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.