Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
965
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1558

ODPOWIEDZ
  • 46 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Salvi »
Shroom z zasadami zapoznaję się już od ponad roku czasu, poradnik który podałeś również studiowałem. Natomiast moje ciasto jest ciastkiem zamówionym ze sklepu, właśnie z takimi rzeczami. Więc logicznie rzecz biorąc, skoro jest gotowcem, to chyba nie należy narażać go na ponowny kontakt z powietrzem, co za tym idzie możliwością zakażenia. Chyba, ze kompletnie się mylę i całe ciasto najpierw należy w szybkowar wsadzić i wysterylizować, a później zabrać się za szczepienie. Z tym, że nigdzie na temat tych ciastek informacji nie znalazłem.

Wiem, wiem drogie, lepiej swoje zrobić. Nie mam czasu, a pieniędzy mi nie szkoda:)

Pozdrawiam i dziękuję.
  • 169 / 2 / 0
sprawa wygląda tak:
podczas inkubacji na wiekszości ciastek, pojawiał się żółty kolor, najwięcej przy podstawie ciastka (dół boxa). Nie byłem pewien czy to kontaminat, ponieważ to się pojawiało tylko w miejscach gdzie juz była grzybnia. Zauważyłem że też sie zbiera woda na ściankach. Najbardziej zżółcone ciacho postanowiłem przebadac ku chwale nauki, przeciąłem je no i w przekroju czyściutkie, całe biale pięknie skolonizowane. Żółta warstwa była tylko na powierzchni. Doszedłem do wniosku że to albo dlatego że raz przez przypadek przegrzałem ciastka (podskoczyła mi temp chwilowo do 36 st. C) albo było za dużo wilgoci, albo jedno i drugie.
Teraz ciacha sa w terrarium. Po 1 dniu około, zaczęła sie pojawiac normalnie puszysta grzybnia i takiie malutkie pypki (co dziwne głównie na górze ciastka, czyli tam gdzie był dół boxa), tyle że żaden sie nie zabarwił na brązowo (nie pojawiają się zaczątki kapeluszy) ani nie podrósł. Tylko na jednym ciastku, 3 dni temu zaczął sie torzyć 1 grzybek, i sobie rosnie pojedyńczo (reszta pinów z tego ciastka nadal mała i biała). Ochrzciłem go Andrzej Einstein i pewnie będzie ojcem całej nowej uprawy jesli nie wyrośnie nic innego to zdejme z niego odcisk. Też pozostało wiele miejsc bez puszystej grzybni na tych ciastkach.
Wilgotność w granicach 100%, temp od 21 do 26 stopni (raz/dwa razy dziennie ogrzewane terrarium). Wachluje je 2-3 razy dziennie, mają dziury do usuwania CO2. Miały kilka dni kiedy lampa padła, prawie bez światła, ale teraz znowu są naświetlane minimum 2h dziennie diodami.
PYTANIE: czemu tylko jeden (za to jaki piękny :heart: ) grzybek rośnie a nic więcej sie nie rozwija?

czy namoczenie ciastek coś pomorze?

edit:pojawił sie kolejny jeden mały zuchwalec, na innym ciastku niż ten pierwszy. Wrzuciłem do namaczania jedno ciastko na test.

@Salvi:
no to pomiń sterylizacje, i rób wszystko normalnie, nie wiem w czym problem.

robisz dziury w pokrywce od boxa jeśli chcesz użyć strzykawki, i przez te dziury wpychsz sterylna igłę, do ścianki i wlewasz. Tak samo jakbys miał własne ciacho. Musisz je rozszczelnić kolego, bo nie będzie oddychac grzybnia, a musi. Nie zaszczepisz ciastka nie rozszczelniając go, nawet z pomocą bozi, rastafari i allacha.
Ostatnio zmieniony 22 marca 2009 przez shroom joker, łącznie zmieniany 3 razy.
podpis usunięty
  • 71 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: sorgen »
podczas inkubacji na wiekszości ciastek, pojawiał się żółty kolor, najwięcej przy podstawie ciastka (dół boxa). Nie byłem pewien czy to kontaminat, ponieważ to się pojawiało tylko w miejscach gdzie juz była grzybnia
Jeśli żółte miejsca były centralnie na grzybni to raczej przegrzałeś.
Po 1 dniu około, zaczęła sie pojawiac normalnie puszysta grzybnia i takiie malutkie pypki (co dziwne głównie na górze ciastka, czyli tam gdzie był dół boxa), tyle że żaden sie nie zabarwił na brązowo (nie pojawiają się zaczątki kapeluszy) ani nie podrósł

Okrętu żeś Pan się spodziewał po jednym dniu w terra? Te pypki to są primordia-zalążki grzybów.
Też pozostało wiele miejsc bez puszystej grzybni na tych ciastkach.
Znaczy się, że są miejsca nie zarośnięte grzybnią?

Na razie nic nie kombinuj z namaczaniem. Bywa, że dopiero po 2 tygodniach piny zaczynają się pojawiać, więc spokojnie czekaj.
Podróże zniekształcają, trzeba w domu siedzieć.
  • 169 / 2 / 0
Okrętu żeś Pan się spodziewał po jednym dniu w terra? Te pypki to są primordia-zalążki grzybów
haha, na pewno po cichu w duszy na to liczyłem. Chodziło mi o to że primorodia pojawiły sie juz po 1 dniu, ale nie pojawiło się nic więcej przez następny tydzień juz chyba. Ale skoro trzeba byc cierpliwym to będe, a jak!
Znaczy się, że są miejsca nie zarośnięte grzybnią?
no jest kilka miejsc na ciastkach które w ogóle nie przerosły tą puszystą grzybnią po wyjęciu z boxa i włożeniu do terrarium. (ale tak to było skolonizowane 100% jak wyjmowałem z boxa jesli o to ci chodzilo)

Akurat niestety sie pośpieszyłem z moczeniem jednogo ciastka, które najsłabiej moim zdaniem sobie poczynało. Wymoczyłem przez 12-13h (akurat wrzuciłem sobie papier w przerwie od pracy %-D ) w wodzie, czy mogłem je jakoś zniszczyć? Czytałem w artykule Cjuchu że ciastkom może sie coś satć powyżej 24h, ale to nigdy nic nie wiadomo. Na razie wydaje mi sie że zaobserwowałem większą aktywność tego ciastka (zaczął przerastać tą puszystą grzybnią, ale może mi się wydaje). Jak znajde kabel od aparatu to wrzucę foto aby sprawa była jasna.
W ogóle dzięki za pomoc.

P.S: w między czasie wyrosły dwa: 1 już pękła woalka, i zaczął sie otwierać, będe starał się zrobic z niego odcisk na wszelki wypadek jakby nic z innych ciach nie poszło, i drugi tez spory juz ale rośnie jeszcze.
podpis usunięty
  • 71 / 1 / 0
Ciastka moczy się po rzucie lub wtedy kiedy przez dłuższy czas nie owocnikuje. Ty masz świeżutkie ciacha. Teoria bez praktyki jest ślepa, a praktyka bez teorii jest głucha; ciastka nie mogłeś zniszczyć wymaczaniem a przy okazji nabyłeś trochę praktyki jak to się odbywa ;) Byłoby miło gdybyś zrobił farę fotek.
  • 169 / 2 / 0
dzis albo jutro już bede mial kabel od aparatu więc coś wrzucę, z miłą chęcią.

Teraz kolejne ptanie:
w jednym grzybie jak już mówiłem pękła woalka i kapelusz otwiera się powolutku, chciałbym zrobić z niego odcisk. Problem w tym że grzyb teoretycznie ma być już "płaski" albo lekko wygięty w górę przy tym zabiegu, a mój jeszcze bawet nie jest płaski a już zaczął zrzucać zarodniki (na nodze robi się coraz ciemniejszy osad, jeszcze nie rzucil tak porządnie- i to podobno jest dobry moment na ścięcie kapelusza i robienie stempla). Teraz nie wiem czy mam go ścinac teraz jak jest nie otwarty do końca, czy czekac ryzykując że przegapie dobry moment i strace zarodniki?

druga sprawa to czy Toluen nadaje się do dezynfekcji powierzchni (np. do folii alu na której będe robił odcisk?)

edit:zdjąłem z ciekawości, w sumie jak ten nie wyjdzie to najwyżej zrobie z następnego grzybka. Ale i tak z ciekawości chętnie usłysze czy coś zjebałem :cheesy:
Ostatnio zmieniony 25 marca 2009 przez shroom joker, łącznie zmieniany 2 razy.
podpis usunięty
  • 169 / 2 / 0
kurde wrzuciłem już foty ale sie zbyt ogromne okazały, więc dam link po prostu bez opisów
http://img216.imageshack.us/img216/8120/dsc02217.jpggłowa Rodu - Andrzej Einstein
http://img216.imageshack.us/gal.php?g=dsc02261.jpgtu widać rzut po namoczeniu, wyraźnie podwyższona efektywność :cheesy:
http://img216.imageshack.us/gal.php?g=dsc02205.jpgkilka fotek ogólnych całej uprawy, od magicznej wylęgarni Diabłów, po brata Joshua Stalina. Polecam :heart:
podpis usunięty
  • 169 / 2 / 0
http://img8.imageshack.us/gal.php?g=dsc02266u.jpg
myślę że to namaczanie przed pierwszym żutem wyszło idealnie. co raz bardziej ucieszony jestem, niedługo pelne ręce roboty...
podpis usunięty
  • 169 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: shroom joker »
no to sie chwaliłem a teraz mam ptanie.
czy nie uwarzacie że te grzyby które sa na linku poniżej sa dość "patykowate"? czy sa to niedobory światła, czy może tez one po prostu tak rosną (część była naprawde spora, ale część to takie nie grubsze od długopisu)

daje link:
http://img9.imageshack.us/gal.php?g=dsc02274drg.jpg
podpis usunięty
  • 71 / 1 / 0
Jaka to jest odmiana?
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.