Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 17 / 2 / 0
Wszystko ok, zbieraj jak kapelusze się otworzą.
  • 199 / 4 / 0
1 dzien mnie nie bylo w domu i grzyby doslownie wystrzelily, wszystkie otworzyly kapelusze i ubrudzily growkit zarodnikami
1.musze te zarodniki jakos sciagnac czy od razu zalewac?
2.Oczyscic trzonki grzybów zarodników?
3.Co z substratem ktory jest u dolu nozek? odciac nozem?
  • 437 / 266 / 0
@Sipaszi
1. Nie musisz, zalewaj.
2. Nie.
3. Jeśli są jakieś okruchy wermikulitu czy inne paprochy, to je zdejmij. Grzybnia może zostać.
10 maja 2020Sipaszi pisze:
i czy w ogole gra jest warta swieczki czy lepiej nowego GK kupic
Zależy jakie masz potrzeby, ale IMO warta świeczki i pod każdym względem lepsza od kitów. Przede wszystkim, wychodzi to taniej i można mieć większe plony. I zabawy jest też więcej. No, na początku trzeba trochę zainwestować w sprzęt (terrarium, wermikulit, słoiki, ewentualnie szybkowar - chociaż ja go nigdy nie używałem - i tak dalej), ale to jest jednorazowy wydatek. Growkity trzeba za każdym razem kupować i wyciągać te ok. dwie stówy z kieszeni.
Minusy: trzeba jednak poświęcić sporo czasu na ogarnięcie co i jak, tzn. trzeba po prostu czytać, czytać, czytać i wyciągać wnioski. To nie jest tak, że ktoś da ci instrukcję na forum i wszystko będziesz wiedzieć. Trzeba włożyć trochę wysiłku w naukę, co oczywiście też jest rozwojowe i przyjemne. Na pocieszenie dodam, że uprawa maryhuaniny jest bardziej wymagająca. Grzyby są ogólnie dość proste w kultywacji.
Uwaga! Użytkownik Malinowy Chrusniak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 199 / 4 / 0
w ogole zapomnialem sie pochwalic, 275g z pierwszego rzutu :D
ciekawe czy kolejne tez tak obrodza
  • 4 / / 0
witam wszystkich

Około miesiąc temu zalałam swojego pierwszego kita. Wszystko było mniej więcej okej, ale po krótkim czasie wzrostu grzyby zahamowały rozwój i zaczęły marnieć(nóżki grzybów robiły się wątłe). Dziś zdecydowałam się na zbiory, bo żaden z grzybków nie spieszył się do otwierania kapeluszy, a całość wygladała coraz gorzej. Wydaje mi się, że mogły mieć zbyt wiglotno (dwa razy dziennie porządnie wietrzyłam worek i około raz na dwa dni psikałam wodą). Przy zbiorze zauważyłam, że grzybki w środku nóżki mają gruby fioletowy pierśnień, pozatym na paru kapeluszach dojrzałam małe pomarańczowe plamki. Sporo najmniejszych grzybków wyrzuciłam. Bedę wdzięczna za pomoc, bo zastanawia mnie, czy nie wdała się pleśń? Jeżeli tak to czy te grzyby które zachowałam są jadalne i czy moge kolejny raz wykorzystać grzybnie (aktualnie jest w lodówce)? Jaki mógł być powód, że tak poszła mi hodowla?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 4 / / 0
Cześć zebrałem dzisiaj grzybki bo juz praktycznie nie rosły. W związku z tym że to mój pierwszy grow kit nie mam pojęcia czy to wygląda jak powinno. Chciałbym żeby ktoś bardziej obeznany mi powiedział czy jest z nimi Ok ?

https://m.imgur.com/a/ZLXKfcA

Czy na zaznaczonych zdjęciach nie ma pleśni?
30ED0216-E379-46AB-80B6-CB845B57299F.jpeg
6ACC27C1-2E6C-40EF-90BD-CB414C112CE2.jpeg
AB00301E-98A8-43CD-865B-C26127B53A6A.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3215 / 418 / 0
Wszystko w porządku. To nie pleśń tylko efekt delikatnych zgnieceń
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 437 / 266 / 0
13 maja 2020httpreset pisze:
Chciałbym żeby ktoś bardziej obeznany mi powiedział czy jest z nimi Ok ?
Wszystko git, ale za mało wietrzyłeś, bo długie i cienkie wyrosły.
Uwaga! Użytkownik Malinowy Chrusniak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Dzięki za radę, będę wiedział na przyszłość.
  • 4 / / 0
Hej, odnośnie mojego pytania parę postów wcześniej.

Czy moje grzyby są jadalne? Co zrobić, żeby kolejny raz nie zmarnować rzutu? Czy wykorzystam jeszcze raz tę grzybnię?

Dosyłam więcej zdjęć: https://imgur.com/a/sTv8kqR (na zdjęciu 2 jest widoczny dziwny nalot)

Dzięki!
ODPOWIEDZ
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.