Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 5 / 1 / 0
Cześć. Myślę, że ten biały nalot to po prostu resztki grzybni, nic szkodliwego. Albo mają za wilgotno. Często podczas suszenia, gdy nie dba się o przewiew, wilgoc powoduje pojawienie się takiego nalotu. A co do suszenia, proponuje jednak zdać się na sprawdzony sposób na szufladę:p połóż ręcznik papierowy a na nim pieczarki, boczniaki czy co tam za pochwiaki Ci wyrosły i daj im tydzień co najmniej. Byle nie na słońcu i w miarę przewiewnym miejscu. Smacznego.
  • 2 / / 0
Hej, pytanie do bardziej doświadczonych.
Mam growkit ( Golden Teachery ) po 2 rzutach, w piątek była ścinka (2dni temu) i przez brak czasu zostawiłem pustą grzybnie w szafie. Czy mogę teraz po 2 dniach zalać ją, odstawić do lodówki i liczyć na to, że coś jeszcze urośnie?
  • 1100 / 269 / 0
a co innego chciałbyś zrobić? wywalić od razu? próbuj, to nic nie kosztuje, myśle, że się uda
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
no masz racje, próbuje
dam znać czy coś z tego wyszło
  • 1100 / 269 / 0
30 sierpnia 2022max11 pisze:
Drugi rzut Mckennaii wyszedł nieco większy. Co ciekawe piny pojawiły się po 5 dniach a potem już szybko poszło. W tym rzucie były okazy około 20-25 gr. Mając je w rękach wydawało się że będą jednak znacznie cięższe.
kolego, ale w taki sposób to Ty ich poprawnie nie zważysz, postaw na wadze plastikowy pojemnik, wytaruj i tam włóż grzyby
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 7 / 1 / 0
Cześć,
zakupiłem nowy growkit (mój pierwszy), McKennai. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Po 11 dniach u góry nic nie widać. Tylko brązowe ziarna, lekko obok opakowania plastikowego widać pleśń, cały spód od ziaren jest biały. Cierpliwie czekać dalej czy nic z tego nie będzie ?
Nie otwierałem opakowania, jest w środku tak jak instrukcja (większe CO2).
Załączyłem zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1612 / 1025 / 7
@stb, po pierwsze: to nie pleśń, tylko kolonizująca substrat grzybnia.

Po drugie: zakryj czymś boki tego grow kita, najlepiej okleić taśmą czarną, ale folia aluminiowa też jest spoko. Grzyby zaczną Ci tam rosnąć, jak je później wyjmiesz? One też będą miały lipe, gdyż ze względu na brak miejsca będą się gniotły, uniemożliwi im to prawidłowy wzrost.

Po trzecie: cierpliwość.
Wieeem, wiem, łatwo pisać. Kiedyś jak zaczynałam przygodę z hodowlą to wyjmowałam wszystko i oglądałam codziennie, jak pojeb.
Moja rada: otwórz, żeby spryskać trochę boki tej torby, bo widać że nie ma za wiele rosy na torbie. Poczym olej go. Mój rekord czekając na pierwsze piny to dwa tygodnie (!). Zaś w drugą stronę: od włożenia kita do dobry i do zbioru: 9 dni.
Także każdy grow kit jest inny. Może nie był do końca skolonizowany, musi przemielić cały substrat, łącznie z górą, więc jedyna moja rada: daj mu czas.

Aha, jednak dwie rady: wyjmij go i oklej te boki. Grzebanie później, dłubanie żeby je powyjmować, do tego całe brudne... Meh.

No, to wszystko. Powodzenia i daj znać czy pykło 😉
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 7 / 1 / 0
@CATCHaFALL
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Tylko jak teraz po 11 dniach zakleję i nagle tam zaczną wyrastać grzyby to ich nie będę widział i jak to ogarnąć później ?
Instrukcja mówiła żeby nie otwierać do pojawienia się pinów, dzisiaj mimo wszystko otworzyłem żeby sprawdzić czy jednak ich nie ma (przez folię ciężko mi sprawdzić).
Wszystko robiłem jak w aptece :) Dezynfekcja, rękawice itd. I dziwi mnie że nie siadło.
Natomiast przyjmuję z pokorą radę o cierpliwości.
  • 1612 / 1025 / 7
@stb Ja obstawiam, że po prostu substrat nie był do końca skolonizowany i grzybnia wciąż pracuje, stąd opóźnienie. Tylko cierpliwie czekać – tyle z mojej strony.

Co do boków, to zaklej je czym prędzej. Nie ma pinów, to nie ma przypału. Gdyby tam wyrosło, to byś musiał wyjąć całość z pudełka, dłubać w tym – szybko może się wjebać jakieś cholerstwo i całość może paść, niestety to wrażliwa kwestia.

Po zdjęciach widać, że grzybnia pracuje i ma się dobrze. Wyjmij, zaklej boki, albo okryj folią. Włóż z powrotem, daj trochę wody na dno torby albo spryskaj boki torby, jeśli masz czym, i... W sumie tyle. Na pewno wyjdzie 😉
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 7 / 1 / 0
@CATCHaFALL
Dzięki, zrobiłem jak wskazałaś.
Zdjęcia w załączniku jak wygląda ten growkit po wyciągnięciu. W folii na dole jest około 200ml wody od początku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.