Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 437 / 264 / 0
Wyglądają na ujebane zarodnikami, czyli nic groźnego. Są suche? W jedną noc, w dodatku w trakcie suszenia (chociaż przerwanego) nie bardzo miały prawo zgnić. Jeśli nie są mokre i nie śmierdzą, to powinno być ok.
23 marca 2022SzukamAlternatywki pisze:
Cześć, mam już dosyć duże grzybki, i pytanie czy do końca ich wzrostu powinienem trzymać je w worku, czy możnaby wyciągnąć i trzymać je poza nim, bo niektóre naprawdę krzywo rosną kładąc się na innych albo całkowicie przykrywają inne, jak niektóre ładnie prosto rosły to po dotknięciu folii zaczęły zakręcać w inne strony
NIE, NIE, NIE
One tak mają, poza tym im to nie robi różnic, że się po sobie kładą, to nie są rośliny, że sobie mogą światło zasłonić czy coś. Poza tym, po co ci proste grzyby? Krzywe, proste, to działa tak samo, wygląd nie jest aż tak ważny jeśli są zdrowe. Jak wyjmiesz je torby to automatycznie wrzucasz je w warunki niskiej wilgotności, której nie jesteś w stanie kontrolować. Gdybyś miał w mieszkaniu taką wilgotność, jakiej one potrzebują, to myślę że prędko zacząłbyś mieć też w domu inne grzyby. Dużo.
Uwaga! Użytkownik Malinowy Chrusniak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Cześć wszystkim.

Znalazłem takie zdjęcie na zagranicznym forum.
1.jpg
Jegomość, który je wrzucił prosił o pomoc i napisał:

Growkit po pierwszym rzucie. Rzut był zdrowy. Po ostrożnym usunięciu wszystkich grzybów i abortów, grzybnia w niektórych miejscach, pod wpływem naruszania jej, przybrała kolor niebieskawy, co widać na zdjęciu (wiem, to normalne - to psylocybina). Te niebieskawe miejsca mają inną konsystencję niż normalna biała grzybnia - mają konsystencję galaretkowatą. Growkita nastawiłem już na drugi rzut, ale zastanawiam się czy powinienem jeszcze wyciąć te niebieskawe, galaretkowate miejsca (oczywiście sterylnym nożykiem) żeby nie zgniły i nie zamieniły się w pleśń, czy zostawić to i będzie wszystko w porządku?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc

To znaczy ten ktoś pozdrawia, ja tylko przekopiowałem :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 113 / 6 / 0
Hej wszystkim po raz kolejny, mam pytanie. To juz 3 zbior z mojego growkitu i tak jak wszystko bylo ok, tak teraz musialem o 2/3 dni przedluzyc moment zbioru grzybkow. Czy takie sa jeszcze ok? Do wczoraj wygladaly normalnie, czyli tak jak ten 3ci na górze.
  • 1612 / 1025 / 7
@Uzumaki

Nie rozumiem co jest z nimi nie tak. Świetne grzybki
Jeden jest czarny z racji tego, że inny grzyb zrzucił na niego zarodniki, to nic!

Piękne grzyby, nie ma się czym przejmować 1🙂
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 113 / 6 / 0
Wlasnie o kolor pytam, nie chce zjesc zepsutego grzybka w razie czego :p dziekuje bardzo! Z rana zaczynam suszenie :)
  • 2 / 1 / 0
mam pytanie odnośnie oklejania kita od boków. nie zrobiłam tego na początku, bo w mojej instrukcji nic o tym nie wspominali. czy jest sens wyciągać kita z worka i oklejać (nie mam jeszcze pinów, jedynie grzybnia na wierzchu), czy lepiej ich nie stresować już i okleić w drugim rzucie?
  • 113 / 6 / 0
Witam jeszcze raz! Tym razem z nowym zestawem. Jest to odmiana Hawaiian (lub bardziej profesjonalnie copelandia cyanescens). Wrzucony do worka w zeszłym tygodniu we wtorek tj. 22.03.
Na razie wygląda tak jak w załączniku, chyba wszystko jak na razie jest ok, co nie :)?
  • 1 / / 0
Pytanka poczatkujacego.
1 Czy ciastka jak juz dojrzeje grzybnia do hodowli trzymamy w ciemnym miejcu czy w swietle dziennym?
2 temp 22-25 iest ok?
3 jaka wilgotnosc najlepsza?
3 czy po 1 zebraniu grzybkow ciastko namaczamy znowu? Czy czekamy az grzybki przestaja rosnac i robimy nowe ciacha
  • 358 / 80 / 0
@Uzumaki nie widać tu nic niepokojącego, grzybnia zdrowa, i zapowiada się na konkretne zdrowe plony.
  • 358 / 80 / 0
31 marca 2022primalgal pisze:
mam pytanie odnośnie oklejania kita od boków. nie zrobiłam tego na początku, bo w mojej instrukcji nic o tym nie wspominali. czy jest sens wyciągać kita z worka i oklejać (nie mam jeszcze pinów, jedynie grzybnia na wierzchu), czy lepiej ich nie stresować już i okleić w drugim rzucie?
Możesz wyjąć, ale zachowuj przy tym odpowiednią higiene i sterylność. W instrukcji tego nie piszą, oklejenie boków zablokuje dostęp do światła i grzyby nie będą rosły po bokach.
ODPOWIEDZ
Newsy
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.