Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 18 / 1 / 0
Przecież sam sobie nie wymyśliłem tego leczenia, tylko zgodnie z zaleceniami naprawdę dobrego lekarza.
wenlafaksyna/wortioksetyna/fluoksetyna - to główny lek na stany depresyjno-lękowe.
Pregabalina - Dodatkowy na lęki - z niej chciałbym jako pierwszej zejść, ale muszę mieć ustabilizowane jako tako samopoczucie.
Mirtazapina/Olazapina - głównie na sen ( tu w małych dawkach typu 15 mg mirtazapiny lub 5 mg olazapiny). I tu jedyny plus że sen mi dobrze uregulowało.
MPH - podstawowy lek na ADHD - na początku dużo mi pomagał, teraz średnio.

I moje samopoczucie złe raczej nie wynika z leków, po wenlafaksynie bywałem zbytnio pobudzony ale tak wewnętrznie tzn. wewnętrzny niepokój + duża potliwość, obecnie jestem na etapie zmniejszenia do 150mg i widzę że np. potliwość mi mineła.
Ale jednocześnie nie miałem tak że przejdę kawałek i od razu nie mam siły, czy nawet przejdę się po domu, i od razu objawy jak wymieniłem wyżej, zresztą w RTG wyszły mi zmiany pozapalne ( może po covidowe, choć go nie przechodziłem, przynajmniej objawowo), spirometria średnio, kardiologa i pulmunologa mam w przyszłym tygodniu. )
Dlatego sam nie wiem czy wortioksetynę brać jako główny lek czy fluoksetynę ?
Btw. wiecie z czego może wynikać to że w połowie miesiąca robiłem badania i wartość trójglicerydów wyszła mi ponad 400, a 10 dni później już w normie około 100 ?
  • 42 / 7 / 0
Jaki lek przeciwbólowy można stosować razem z fluo? Celuję w 2 stopień drabinki analgetycznej wiem,że fluo nie lubi się z kodeiną i DHC, z tradolem też nie za bardzo bo zs, ale może odpowiednio zwiększone dawki DHC przyniosą jakiś efekt przeciwbólowy? Ew. jakies bezpieczne dawki tramadolu przy stosowaniu 20mg fluo/dzień? Psychiatra zasugerował, że mogę mieć bóle na tle neuropatycznym, bo przy poprzedniej kombinacji leków (wenla+prega) były one faktycznie niższe, ale te leki źle na mnie działały, z kolei fluo w tej dawce działa zaskakująco skutecznie i dobrze, tj. nie ma problemów ze snem, libido, przytępieniem emocjonalnym itd. i nie chciałbym zmieniać ani leku ani dawki, ale niestety ból się nasilił. Rodzinny uznał, że najlepszym lekiem na ten rodzaj bólu jest pscyhoterapia xD więc zanim pójdę do plb to chcę odhaczyć jeszcze 2 stopień drabinki
Uwaga! Użytkownik Quo_Vadis_Domine nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Ile czasu wg was powinienem odczekać,
żeby fluoksetyna zadziala tak jak za każdym razem? W lipcu miałem poop out, przestala działać. Probowalem sertraliny ale po 3 miesiacach rezultat jest slaby. Tylko fluoksetyna pomagała i wierzę, ze po przerwie znów zadziala. 3 miesiące jak nie biore fluoksetyny cz taki czas wystarczy na to by receptory znów stały się wrażliwe kak prz pierwszych weksciach na ten lek? Czy sertralina, którą teraz biorę sprawia ze ten czas musi być dłuższy, musi to być kilka miesięcy bez zadnego Ssri? Czy komuś z was udało się z sukcesem powrócić do fluoksetyny po tym jak nie zadziałała prawidłowo albo przestała działać. Kiedy próbować jeszcze raz? Może spróbować innego zamiennika? Nie wierzę, że lek który działał 18 lat nagle dziala zupełnie inaczej. Na zagranicznych forach można przeczytać, że po poop outach ludzie wracają do prozacu i działa, ale zwykle przerwa była dłuższa.
  • 266 / 32 / 0
Odstawiłem fluo ze względu na brak efektów. Po jakim czasie od ostatniej tabletki (5mg) organizm jest czysty od fluo i można zacząć stosować naturalne antydepresanty których nie można stosować podczas brania SSRI ?
  • 393 / 152 / 0
@Saguaro99 jokres półtrwania jednego z metabolitów fluoksetyny wynosi ponad 2 tygodnie nawet, także no dłuuugo. Nawet do miesiąca jak nie dłużej mogą jeszcze być po niej ślady w organizmie.
  • 1 / / 0
jak się bierze seronil 30mg to mefa działa normalnie czy nie? jeśli nie to po jakim czasie od odstawienia zacznie normalnie dzialac
  • 780 / 178 / 0
Działa na pewno gorzej I nie wiem jak długo. Albo ćpasz albo się leczysz.
  • 1494 / 239 / 0
Myślę żeby zamienić paroksetynę na 40 mg fluoksetyny, nie odczuwam wcale lęku już ale nie wiem czy to zasługa paro bo biorę jeszcze inne leki. Fluo w teorii może poprawić napęd, myślę że lęk mi nie dojebie.
  • 1494 / 239 / 0
Biorę fluoksetynę od kilku dni, mam wrażenie że zrobiłem się nieco mniej apatyczny i żywotny jednak pojawił się też pewien niepokój, nie taki żebym od razu sięgał po alprazolam ale jednak zauważalny w tle. Mam nadzieję że to minie po paru tygodniach bo bywało tak po paru innych lekach na początku, na przykład po fluwoksaminie kilka dni a potem było co raz lepiej. Mojemu doktorowi nie podoba się pomysł brania fluoksetyny razem z wenlafaksyną, nie pomogło tłumaczenie że już tak robiłem i dał mi tylko 20 mg, ale i tak będę nadal brał 40. Ale chyba mogę zapomnieć o dawce 60 -80 mg która powinna też oddziaływać na dopaminę.
  • 2244 / 381 / 0
@zburzony widzę, że alfa i inne stymulanty ostro zryły Ci beret. Fluo czyli słynny Prozac, pierwszy SSRI na rynku, przełom.
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

18-letni diler zakopał narkotyki w lesie. Po zatrzymaniu grzecznie zaprowadził tam policjantów

Za posiadanie i udzielanie narkotyków odpowie 18-latek zatrzymany przez lipskich kryminalnych. Policjanci zabezpieczyli środki odurzające oraz wagi, a część narkotyków podejrzany ukrywał w słoiku zakopanym w ziemi. Młodemu mężczyźnie grozi kara nawet do 10 lat więzienia.

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.