Działanie SSRI i inhibitorów MAO ma się jak... w zasadzie to nijak. To zupełnie inne planety w konstelacji antydepresantów - tak to poetycko ujmę.
W/g mnie głównym działaniem iMAO jest dawanie normalności. Po tym człowiek czuje, że wreszcie zaczął się czuć... jak człowiek.
SSRI - w zasadzie wiadomo. Ja bym to określił: jak szmata, którą pomalowano i poperfumowano.
Nie miałem "szczęścia" używać fenelzyny ale selegilinę i owszem. Znam też osobiście osoby, które używają selegiliny ogólnie na poprawę nastroju i wszystkie sobie chwalą.
Oczywiście nie jest to pigułka szczęścia, bo taka nie istnieje. Jest pewna grupa ludzi, na którą iMAO działają źle a nawet bardzo źle. Jednak większość jest bardzo zadowolona.
Trzeba jeszcze pamiętać o dobraniu odpowiedniej dawki. Czasem trzeba ją zwiększyć albo ZMNIEJSZYĆ.
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Zażył narkotyki i rozwoził pasażerów. Skandaliczne zachowanie kierowcy MPK
Kierowca poznańskiego MPK pod wpływem narkotyków jechał miejskim autobusem. W czwartek pasażerowie linii 171 poinformowali służby o dziwnym zachowaniu mężczyzny. Autobus został zatrzymany w centrum Poznania. Z relacji pasażera wynikało, że kierowca nie zatrzymał się na kilku przystankach, a jego reakcje były opóźnione.
Były adwokat wśród podejrzanych o handel tabletkami do produkcji metamfetaminy
Wśród 36 podejrzanych o handel tabletkami z których można wyprodukować metamfetaminę są prawnicy i farmaceuci. Zarzuty kierowania grupą przestępczą ma były ostrowski adwokat Michał D. Śledztwo w tej sprawie trwa ponad 4 lata i nie zakończyło się jeszcze, bo - jak tłumaczą śledczy - jest skomplikowane.
USA: Popularność zioła rośnie. Czy branża alkoholowa jest zagrożona?
Amerykanie coraz intensywniej używają marihuany jako substytutu innych używek. Analitycy donoszą o nagłym wzroście konsumpcji konopi indyjskich jako alternatywy dla alkoholu w 2024 roku.